Pratite nas

Vijesti

Druženje medija u Rami i ‘foto safari’ na Ramskom jezeru

Objavljeno

na

J.P. Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za novinare i medijske djelatnike organizirala je jučer foto safari i druženje na Ramskom jezeru. Novinari i fotografi iz različitih medijskih kuća posjetili su Ramu i uživali u ljepotama Ramskog jezera.

Nakon kratkog obilaska Strojarnice HE Rama – Marina pećina novinari su se okupili na brani HE Rama odakle su čamcima krenuli na foto safari po Ramskom jezeru.

U povodu 45 godina najveće hidroelektrane u elektroenergetskome sustavu JP Elektroprivreda HZ HB

HE Rama najveća je hidroelektrana u energetskom sustavu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Od početka proizvodnje prvih kilovata električne energije, davne 1968. godine, neprestano je radila s kratkim prekidanjima samo za vrijeme Domovinskoga rata 1993. godine.

HE Rama važna je ne samo po instaliranoj snazi od 160 MW i prosječnoj godišnjoj proizvodnji električne energije od 650 GWh što čini oko 50% godišnje proizvodnje poduzeća, nego i po svojoj specifičnoj izgradnji, prirodnim preljevom vode na branu s armirano – betonskim ekranom koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Od završetka Domovinskoga rata do 2002. godine aktivnosti na revitalizaciji bile usmjerene povećanju životnoga vijeka hidroelektrane, a odnosile su se na sanaciju građevinskih objekata i revitalizaciju elektrostrojarske opreme u što je uloženo preko 20 milijuna eura.

U tom razdoblju saniran je dovodni tunela i čvorište vodostana. U strojarnici je ugrađena nova suvremena upravljačka, mjerna i zaštitna oprema Instalirani su novi naponski i turbinski regulatori na agregatima, zamijenjeno staro i ugrađeno novo rasklopno postrojenje 220 kV u GIS izvedbi, postrojenje 35 kV, te komplet novi sustav izmjeničnoga i istosmjernoga razvoda i moderni SCADA sustav.

Umjesto starih uljnih kabela 220 kV, položeni su eko-kabeli s polietilenskom izolacijom. Ugrađen je mrežni transformator 220/35kV preko kojega je osigurano napajanje općine Rama-Prozor iz elektrane, u slučajevima nestanka distributivnoga napona.

45. godina HE RAMA

Ove je godine 45 godišnjica puštanja u pogon HE Rama, a kako bi se produljio njezin radni vijek bilo je nužno izvršiti složene radove za nastavak proizvodnje električne energije. Realizacija projekta revitalizacije počela je prije 5 godina, projekt je ukupne vrijednosti 39 milijuna eura od čega se najveći dio odnosi na kredit i grand sredstva KfW-a, a ostalo na vlastita sredstva i sredstva iz proračuna Federacije BiH.

Sukladno ugovorima radove na agregatu 1 izvodi konzorcij Končar-KET Zagreb & Litostroj Power Ltd Ljubljana sa svojim podizvođačima: “SPIN” d.o.o. Posušje i “Brinell” d.o.o. Sinj, dok radove na zamjeni blok transformatora izvodi tvrtka Končar energetski transformatori d.o.o. Zagreb, sa svojim podizvođačima: “HELB” d.o.o. Dugo Selo i “Nevistić Commerce” d.o.o. Tomislavgrad. Završen je ugovor sa Simensom d.o.o. Sarajevo koji se odnosio na proširenje 220 kV postrojenja.

d1436b53467c5e5c7e6a9ba40eaa13d6_LSvi poslovi na rekonstrukciji agregata 1 i zamjeni blok transformatora 1 u HE Rama idu prema predviđenom planu. Radovi na agregatu br.1. su u tijeku, pri završetku je montaža i priprema za ispitivanje i puštanje agregata u probni rad koji bi trebao započeti do kraja srpnja 2013. godine. Nakon uspješno okončanoga probnog rada agregata br. 1., počet će rekonstrukcija agregata br.2. i zamjena blok-transformatora br.2.

Na rotoru je izvršena demontaža i preizoliranje polova rotora, zamjena ventilatorskih sklopova, te zamjena ili dorada još nekih dijelova. Na turbini su promijenjeni: turbinski ležaj, servomotori sprovodnog aparata, brtveni sklop sa sustavom hlađenja uz još neke sitnije dijelove. Ostali su dijelovi turbine demontirani, a nakon kontrole i obrade u hidroelektrani i tvornici, ponovno su ugrađeni. Planirana je ugradnja i novoga zajedničkog on-line monitoring agregata i blok-transformatora. Stari blok-transformator zamijenjen je novim i izvršena je izrada nove uljne jame.

Revitalizacijom se snaga pojedinog agregata od 90 MVA povećava snaga na 100 MVA (111 MVA MCR).

Inače, HE Rama upošljava 85 radnika dobre kvalifikacijske strukture, a u prvih pet mjeseci ove godine za korištenje akumulacije Ramskoga jezera općini Rama uplaćeno je 2.116.344,00 KM.

Uz zakonske obveze prema lokalnoj zajednici, EPHZHB svoj doprinos daje i kroz sponzorstvo raznim kulturnim, sportskim i socijalnim ramskim institucijama. (galerija)

rama-prozor.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari