Connect with us

Vijesti

Država preuzima Imunološki zavod

Objavljeno

-

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je na sjednici Vlade o prijedlogu zaključka o prihvaćanju Okvira i smjernica Plana provedbe revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda. Država će preuzeti Zavod.

– Revitalizacija proizvodnje cjepiva i drugih imunoloških lijekova Imunološkog zavoda, koji ima stoljetnu tradiciju u RH, strateški je i gospodarski te javnozdravstveno važan cilj za RH, istaknuo je Beroš na početku predstavljanja programa za Imunološki.

Revitalizacijom se osigurava samodostastotnost visokokvalitetnih cjepiva te samodostatnost lijekova iz ljudske krvne plazme, proizvodnja antitoksina protiv otrova europskih zmija te razvoj biotehnologije i znanstvenih istraživanja na području imunoloških lijekova.

– Planira se prenijeti imovinu na RH, trgovačko društvo se gasi i aktivnosti se nastavljaju kroz javnu ustanovu Imunološki zavod. Planira se izgradnja nove tvornice u Industrijskoj zoni u Brezju, osiguravanje isplatljivosti i održivosti proizvodnje imunoloških lijekova, pobrojao je Beroš planove, navodeći da se sredstva namjeravaju namaknuti kroz EU fondove i putem strateških partnera.

Nakon sjednice Vlade dao je izjavu novinarima u kojoj je dodatno pojasnio što će se događati s Imunološkim zavodom.

– Danas smo na Vladi prihvatili zaključak vezano uz Imunološki zavod. To je doista važan korak, proizvodnja virusnih cjepiva i djelatnost Imunološkog jest od iznimne važnosti za RH. Godinama je bio zanemarivan, bilo je zanemarivano nacionalno blago u vidu matičnih sojeva virusa. Nadam se da je ovo prvi korak u revitalizaciji, naporno smo i teško radili godinu dana, prenosi HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari