Državna i vlast FBiH: Naziru se kadrovska rješenja za pozicije u vlasti

0

Dok se u Republici Srpskoj polako nazire i kadrovski, a ne samo stranački i nacionalni sastav izvršne vlasti, u Federaciji poslijeizborni procesi još traju.

Prave se i formiraju županijske skupštine u većinski bošnjačkim županijama. Bez obzira na ishod međustranačkih razgovora u trokutu SDA-DF-HDZ BiH, izvjesno je da se podjela dvije ključne nacionalne pozicije neće mijenjati te da će Hrvatima pripasti mjesto predsjednika Federacije, a Bošnjacima pozicija entitetskog premijera.

Dopredsjednik HDZ-a Marinko Čavara trebao bi biti novi predsjednik Federacije, dok su Adil Osmanović i Denis Zvizdić najozbiljniji kandidati za premijere na državnoj i federalnoj razini. Što se tiče kadrovskog sastava federalne Vlade, o tome je još rano govoriti, ali je izvjesno da bi moglo doći do nacionalne preraspodjele određenih ministarstava. HDZ BiH, odnosno koalicija HNS-a, očekuje i traži pet hrvatskih i jedno srpsko mjesto u Vladi Federacije BiH. HDZ će inzistirati da druga najvažnija pozicija u Vladi, ona ministra financija, ponovno pripadne Hrvatima, ali da o drugim resorima pregovara. Hrvati su ovaj put posebno zainteresirani za Ministarstvo branitelja, na čijem čelu nikada do sada nije bio hrvatski predstavnik, piše Vecernji.ba. Cijeneći svoj izborni rezultat, HNS, odnosno koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, očekuje i sve hrvatske pozicije u federalnim agencijama i institucijama, dok bi sve ostale pozicije popunjavali kadrovi drugih partnera u vlasti. Trenutačno je problem u županijama s većinskim bošnjačkim stanovništvom gdje ključnu ulogu imaju SDA i DF. “Večernjak” doznaje kako će to biti i jedna od glavnih tema sastanka koji planiraju čelnici dvije stranke Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Nezaobilazna tema razgovora bit će i raspodjela pozicija na federalnoj i državnoj razini. Što se tiče Vijeća ministara BiH, odnosno državne razine, izvjesno je da će Bošnjacima pripasti mjesto predsjedatelja, a najizgledniji kandidati su već spomenuti Osmanović i Zvizdić.

Koalicija HNS-a traži tri ministarska i četiri zamjenička mjesta za Hrvate. I tu bi moglo biti promjena u odnosu na trenutačnu nacionalnu raspodjelu resora, a Hrvati su vrlo zainteresirani za preuzimanje Ministarstva vanjskih poslova. Do promjene nacionalnosti ministara moglo bi doći i u resorima prometa i veza, financija i civilnih poslova. Idućeg tjedna trebali bi biti intenzivirani međustranački sastanci o formiranju vlasti na federalnoj, ali i državnoj razini. Već 2. prosinca je konstituiranje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, dok bi 10. prosinca trebao biti konstituiran Zastupnički dom Parlamenta BiH.  (DJ/VecernjiList)

Koje pozicije u federalnoj, a koje u državnoj vlasti žele HDZ, koje SDA, a koje DF?

covic-izetbegovic-komsic1Sastanak izaslanstava SDA, HDZ-a BiH i DF-a na kojem bi se razgovaralo o raspodijeli pozicija u Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH održat će se, najvjerojatnije već danas.

No, kako formiranje vlasti u kantonima ide sporo ili nikako, u središjicama stranaka ima više nego dovoljno vremena da se razbukta borba među kadrovima stranaka za fotelje u izvršnoj vlasti.

Safet Softić, potpredsjednik SDA, potvrdio je da uskoro počinju razgovori o raspodjeli pozicija, kazavši da je mnogo toga još nejasno.

– Treba sjesti i razgovarati. Ne bih sada govorio o pozicijama, jer ništa službeno nije dogovoreno. Ali, znam da se sve treba riješiti do utorka, 2. prosinca, jer je tada zakazano konstituiranje sjednice Parlamenta FBiH – rekao je Softić.

Ono što je jasno jeste da pozicija predsjednika FBiH pripada HDZ-u BiH.

S druge strane, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je za “Avaz” da će ova stranka tražiti da u Vijeću ministara BiH ima tri ministra i četiri zamjenika, a u FBiH pet ministara i jedno srpsko ministarsko mjesto.

– Od konkretnih mjesta na razini BiH očekujemo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH bude naše. No, treba sjesti i sve dogovoriti, kazao je Čović.

No, iz izvora bliskih SDA Avaz saznaje da se već neformalno uveliko pregovara o tome kome će pripasti koja pozicija. Avazov sugovornik ističe da je već poznato da će SDA predložiti mandatare za sastav vlada.

– Bez obzira na sve, SDA neće olako prepustiti HDZ-u BiH poziciju ministra financija u Vladi FBiH, jer ova stranka to traži i na državnoj razini. Mi ćemo insistirati na pozicijama ministarstava poljoprivrede, energije, ali i financija. U DF-u isto žele Ministarstvo energije, gdje je kandidat Damir Bećirović, te još i resor prometa – kaže izvor sarajevskog lista iz SDA.

On ističe da su se u HDZ-u BiH izjasnili da na federalnoj razini žele i Ministarstvo za branitelje, a na državnoj razini i pravdu te, kao što je Čović potvrdio, diplomaciju.

Šta je obećano Osmanoviću

List navodi da u SDA još nisu odlučili tko će biti premijeri na federalnoj i državnoj razini. Navodo su male šanse da Halid Genjac bude predsjedavajući Vijeća ministara.

– Prije samih izbora rukovodstvo SDA je obećalo da će to biti Adil Osmanović. On za sada ima najviše prijedloga. No, treba još sačekati. Tko zna što će se još događati – kaže izvor sarajevskog lista.

facebook komentari