Pratite nas

Kronika

Državne institucije: Mandati istekli, ali i dalje rade

Objavljeno

na

Mandati čelnicima, upravnim odborima i rukovodećim ljudima u pojedinim institucijama u Federaciji BiH istekli su još i prije nekoliko godina, ali se oni i dalje nalaze na pozicijama iz različitih razloga, piše Klix.

foteljaMeđu onima koje imenuje Parlament Federacije BiH, a kojima je istekao mandat, je i Upravni odbor Radio-televizije FBiH. Iako su nekoliko puta raspisivani natječaji i pokretane procedure za imenovanja novih članova Upravnog odbora, one nikada nisu sprovedene do kraja, pa je tako u ovom tijelu još uvijek Kadrija Hodžić kojem je mandat istekao u lipnju 2010. godine, njegovom kolegi Radenku Udovičiću mandat je istekao godinu kasnije, Igoru Soldi 2012., a Goranu Samardžiću 2013. u lipnju.

Komisiji za koncesije Federacije BiH je također istekao mandat. Ovo povjerenstvo je inače prvi put imenovano 2004. godine, te se imenuju na mandat od pet godina. Ona broji sedam članova i mandat je istekao svima njima. Svim članovima Komisije za vrijednosne papire FBiH je također istekao mandat još prije nekoliko godina. Pokrenute su 2012. i 2013. procedure za imenovanje novih članova, ali one nikada nisu provedene do kraja.

Mandati su istekli i čelnicima Ureda za reviziju institucija u FBiH Ibrahimu Okanoviću, generalnom revizoru i Branku Kolobariću, njegovom zamjeniku i to u svibnju 2015. godine.

Nadzornom odboru Agencije za privatizaciju FBiH je istekao mandat u srpnju 2012. godine. Kao i u manje-više svim drugim slučajevima i ovdje je pokrenuta procedura za izbor novih članova, ali nije provedena do kraja.

Neovisnom odboru Federalnog parlamenta koji broji sedam članova, a koji je imenovan u studenom 2011. godine na četiri godine je istekao mandat. Odbor čine Bože Bagarić, Enver Ćosićkić, Siniša Obradović, Nezir Pivić, Sead Selman, Zoran Zekić i Mirko Kurilić.

Vlada Federacije, odnosno Federalni parlament Vijeću ministara predlažu i dva člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju. Jednom od njih, Nikoli Pejiću je mandat istekao u travnju 2012. godine, a Mirsadu Salkiću ističe u devetom mjesecu ove godine.

Duže od predviđenog mandata u trajanju od pet godina na funkcijama su i članovi Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH. Mandati su istekli Risti Mandri koji je imenovan u svibnju 2007. godine, Đulizari Hadžimustafić koja je imenovana u srpnju 2008. godine i Saneli Pokrajčić koja je u prosincu 2010. godine imenovana privremeno na 60 dana.

Upravnom odboru Agencije za bankarstvo FBiH je mandat istekao u veljači prošle godine. UO se sastoji od pet članova, a još uvijek ga čine Haris Ihtijarević, Ljerka Marić, Jelka Miličević, Emir Silajdžić i Rajka Topić. Osim toga, mandat je istekao i direktoru Agencije za bankarstvo Zlatku Baršu i njegovom zamjeniku Nedžadu Tuce u veljači prošle godine, piše Klix.

Osim onih kojima je istekao mandat, nikada nisu imenovani članovi Nadzornog odbora Direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom poduzeća i banaka. Oni se imenuju na četiri godine, a Odbor se sastoji od predsjednika i dva člana, te ih imenuje Federalni parlament. Međutim, prvo će morati uslijediti imenovanje Upravnog odbora i direktora.

Inda Ažman odlukom Vlade Federacije BiH obavlja funkciju vršitelja dužnosti federalnog pravobranitelja, dok je pravobranitelj razriješen dužnosti još u prosincu 2011. godine, s toga je i ovdje neophodno imenovati novog.

U svim slučajevima gdje su na funkcijama oni kojima je istekao mandat radi se o tome da i dalje u skladu sa zakonskim propisima moraju obavljati te dužnosti dok Vlada, odnosno Parlament Federacije ne imenuju nove kadrove.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kronika

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Nakon pada Vukovara JNA i srpske paravojne formacije, načinili su mnoga ubojstva i ratne zločine. Pojedini Vukovarski Srbi koji su se u skloništima mjesecima skrivali od granata, sada su se bacali „oslobodiocima“ u naručje i prokazivali branitelje i obitelji branitelja. Stoga su po cijelom području grada Vukovara ljudi streljani, a najveći organizirani i masovni zločin dogodio se nad ranjenicima iz bolnice u Vukovaru i braniteljima te civilima kojih je 200 identificirano iz masovne grobnice na Ovčari.

Više od 90 posto zgrada u Vukovaru je uništeno ili porušeno do temelja. Kao nijemi svjedoci strašnoga rata nad gradom dominiraju uništeni silos, vodotoranj, ostaci crkve, baroknih palača. Agresor slama posljednji otpor u Lušcu i Borovu Naselju. Većina branitelja više i nema streljiva.

Tri mjeseca cijeli je grad proveo u podrumima, skloništima, čak 56 dana nisu imali struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. Nedostaje i hrane. U gradu više nema ni zgrada, ni kuća niti skloništa. Ima tek na stotine novih grobova, šačica preživjelih boraca i već legendarnih živih i palih heroja poput Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Mladog i Starog Jastreba.

Nakon okupacije u gradu počinje neviđeni teror. Jugoslavenska vojska i četnici koje predvode zločinci – major Šljivančanin i Miroslav Radić – odvode u nepoznatom smjeru branitelje, djecu, civile. Nije pošteđeno ni 12 djelatnika vukovarske bolnice i 261 ranjenik. Sudbina mnogih od njih još je i danas nepoznata, a masovne grobnice na Ovčari, vukovarskom Novom groblju i na drugim lokacijama govore o strašnoj sudbini četničkih zarobljenika.

Napad na grad i luku na ušću Vuke u Dunav počeo je tri mjeseca prije. Najelitnije motorizirane jedinice jugoslavenske vojske opkolile su grad s oko 600 tenkova i s oko 50 tisuća dobro naoružanih vojnika. Vukovar brani ukupno 2000 pripadnika policije, Zbora narodne garde i dragovoljaca. Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati naviše tri dana, no Vukovarci ne misle tako. Održali su se tri mjeseca i zadali jugo-četničkim snagama neviđene gubitke. Uništili su ukupno 500 srpskih oklopnih vozila, od čega čak 200 tenkova. Oboreno je 25 borbenih zrakoplova. Broj ubijenih neprijatelja procjenjuje se na 10 do 15 tisuća, a ranjenih je dvostruko više.

Iako je zauzela Vukovar, materijalno i psihološki srpska je vojska posve oslabljena. Ona više nije sposobna za veće napade na druge hrvatske gradove. Istodobno, dugotrajno vezivanje jakih okupatorskih snaga stvorilo je prostor i vrijeme za organiziranje Hrvatske vojske. Zbog toga je obrana Vukovara postala simbol Hrvatskog otpora, a vukovarske žrtve temelj su hrvatske slobode.
Nekoliko godina poslije, nakon munjevitih akcija Bljesak i Oluja kojima je oslobođen najveći dio Hrvatske, Erdutskim je sporazumom dogovorena mirna reintegracija zapadnog Srijema i Baranje. U siječnju 1998. završen je mandat UN-a i Hrvatska je preuzela nadzor nad svojim granicama na Dunavu. Vukovar se počeo obnavljati, a u znak sjećanja na herojsku borbu i žrtve 18. studenoga Hrvatski je sabor proglasio Danom sjećanja na Vukovar.

Pokolj u Škabrnji je bio srpski ratni zločin iz doba srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku. Izveli su ga domaći pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA 18. studenog 1991. Za posljedicu je imao ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, odnosno, svako domaćinstvo u Škabrnji je nakon tog napada bilo “zavijeno u crno“.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

REKVIJEM ZA VUKOVARCE I ŠKABRNJANE

Objavljeno

na

Objavio

Vama koji ste strpljivo čekali svoje krvnike na pragovima domova, u hladnim podrumima, u crkvama, na ulicama, livadama, u poljima i vinogradima i šutke odlazili na gubilišta.

Vama koji ste gledali kako Vam ubijaju i kolju najmilije, ruše kuće, razaraju svetišta, skrnave groblja i raspela, a niste uzvratili mržnjom i osvetom.

Vama koji ste se sretali oči u oči s dželatima na rubovima zajedničkih grobnica i izgovarali u sebi posljednje molitve Svevišnjem čuvajući u srcima slike najmilijih.

Vama koji ste prije umorstva bili uniženi u svome ljudskom dostojanstvu, ali ostali uspravni i čisti pred Bogom.

Vama koji ste svoj ovozemaljski put završili pod ruševinama gradova i sela, u bezimenim jamama i vrtačama, u logorima i mučilištima, bez znaka križa i obilježja.

Vama koji ste istrgnuti rukom krvnika iz svoga djetinjstva i mladosti u grobove ponijeli neproživljene dane, neostvarene snove i nedosanjane ljubavi.

Vama koji nikad niste ugledali svjetlo dana jer su Vas ubijali u utrobama majki.

Vama koji ste ustali protiv Zla i krvavo se borili za hrvatsku slobodu ne mareći za oganj, čelik i smrt i ne štedeći svojih života.

Vama s imenom i prezimenom i Vama bezimenima čije su kosti posijane diljem Domovine, a ne znaju Vam se sudbine ni grobišta.

Za sve Vas danas palim svijeću i molim…

I svečano obećavam:

Neću Vas zaboraviti!

I učit ću svoju djecu da pamte. A oni neka svojoj djeci kažu. I djeca njihove djece svojoj djeci…

Zaborav bi bio grijeh. Neoprostivi grijeh.

Svaka Vaša rana i moja je. I svaka suza i jecaj i bol, svaki drhtaj, vapaj, jauk, molitva…

Bog je milostiv.

Nadam se susretu s Vama u Vječnosti.

S Vama, najboljima između nas.

 

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari