Connect with us

Vijesti

Državni tajnik Milas izrazio podršku Hrvatima u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas izrazio je u petak potporu Hrvatima u Crnoj Gori u povodu nedavne odluke Općine Tivta da se Hrvatskoj krovnoj zajednici Dux Croatorum neće produljiti Ugovor o najmu Doma kulture u Donjoj Lastvi.

Milas je upozorio na moguće dalekosežne negativne posljedice te odluke za sveukupni položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori. U zgradi Doma kulture, koju su prije sto godina izgradili Hrvati, sjedište je Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Radio Duxa, informativnog medija na hrvatskom jeziku, i Hrvatske knjižnice Ljudevita Gaja.

“Iznimno neugodno iznenadila nas je nedavna odluka Općine Tivta da se Hrvatskoj krovnoj zajednici Dux Croatorum neće produljiti Ugovor o najmu Doma kulture u Donjoj Lastvi, važnoga prostora u kojemu je sjedište izabranih predstavnika hrvatske nacionalne manjine – Hrvatskoga nacionalnog vijeća, u kojemu radi jedini hrvatski radio u Crnoj Gori Radio Dux, gdje se nalazi Hrvatska knjižnica Ljudevita Gaja i u kojemu se okupljaju brojne hrvatske udruge i pojedinci”, naveo je Milas u pismu predsjedniku Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimiru Dekoviću.

Budući da su upravo Hrvati 1922. godine, dakle prije stotinu godina, svojim sredstvima izgradili zgradu Hrvatske čitaonice, koja danas nosi ime Dom kulture ‘Josip Marković’, te da su je nakon toga dva puta obnavljali, od javnih vlasti koje uvažavaju svoje vrijedne i lojalne sugrađane bilo je očekivati da u godini tako velike i značajne obljetnice razmisle o proširenju prava nad korištenjem nekretnine, a ne da donose tako negativnu i neprijateljsku odluku čijom bi se provedbom potpuno blokirao i onemogućio rad ključnih ustanova autohtone hrvatske zajednice, ističe Milas.

Očekuje da će se ta ni u čemu utemeljena, nerazumljiva i potpuno neprihvatljiva odluka još jedanput preispitati kako bi se mogao nastaviti kulturni i društveni život pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj te kako takva pogrešna odluka ne bi bila prepreka razvijanju dobrih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore.

“Razumijemo zatečenost i ogorčenost Hrvatskoga nacionalnog vijeća i drugih naših sunarodnjaka u Crnoj Gori te im pružamo našu snažnu i punu potporu“, stoji na kraju pisma državnog tajnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa.

Inače, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je u petak prosvjednu notu Crnoj Gori zbog zahtjeva Općine Tivta da se isele institucije hrvatske zajednice iz Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi. Ističe da spomenuta odluka ugrožava prava hrvatske nacionalne manjine zajamčena crnogorskim zakonima, bilateralnim hrvatsko-crnogorskim sporazumom o zaštiti manjina iz 2009. te međunarodnim aktima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas