Connect with us

Balkan

DSHV ostao bez zastupničkih mandata u Skupštini Srbije i Vojvodine

Objavljeno

-

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ostao je bez zastupničkog mandata u Skupštini Srbije na nedjeljnim izborima iako je koalicija u „Ujedinjeni za pravdu“, u kojoj se natjecao, osvojila tri mjesta u državnom parlamentu.

Sva tri mandata pripast će bošnjačkoj Stranci pravde i pomirenja (SPP) jer je na koalicijskoj izbornoj listi DSHV svojega kandidata imao na četvrtom mjestu, za kojega međutim nije bilo dovoljno glasova.

DSHV nije uspio osigurati zastupnički mandat ni u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

„Artikulacija interesa Hrvata u Srbiji sada će biti složenija, funkcioniranje DSHV-a otežano i na koncu dosezi onoga za što se zalažemo bit će ograničeni“, prokomentirao je čelnik stranke Tomislav Žigmanov.

Dodao je kako je ipak važno što je koalicija osvojila tri zastupnička mjesta i DSHV će sigurno biti pitan kada se bude odlučivalo o važnim političkim temama u Srbiji.

„Mislimo da će naš savez imati važnu ulogu kada je pitanju formiranje nove vlade, te artikulacija zajedničkih interesa nacionalnih zajednica u Srbiji“, istaknuo je Žigmanov.

Za naklonost Hrvata u Srbiji, rekao je Žigmanov, borila se vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) „koja je željela neprikosnoveno potvrditi svoju vladajuću poziciju“, ali i oporbena koalicija „Srbija protiv nasilja“ koja je računala na njihovo nezadovoljstvo djelovanjem vladajućih struktura.

„Mi se tim dvjema snažnim strujama nismo mogli snažnije nametnuti s jednim lakšim narativom o identitetskim pitanjima. I oni su, kako vidimo, u najvećoj mjeri dobili povjerenje naših sunarodnjaka“, zaključio je čelnik DSHV-a.

Žigmanov je istskanuo da u DSHV-u ipak nisu obeshrabreni te će se i dalje snažno zalagati za opstanak Hrvata u Srbiji. (Hina)

Srpski političari iz BiH likuju zbog Vučićeve pobjede: ‘Ponosni smo na snagu Srbije’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas