Connect with us

Balkan

DSHV uoči izbora u Srbiji širi mrežu mjesnih odbora na Srijem

Objavljeno

-

Foto: Hina

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) formirao je mjesni odbor za srijemska mjesta Hrtkovce, Nikince i Platičevo, javlja u četvrtak tjednik „Hrvatska riječ“, prvi put na prostoru s kojega se ratnih devedesetih iselilo ili je protjerano na desetine tisuća Hrvata.

Osnivački sastanak održan je u župnom domu Župe sv. Klementa u Hrtkovcima na inicijativu mjesnih Hrvata, uglavnom poljoprivrednika koji su nakon nedavnog osnutka Hrvatske udruge kulture Dr. Nikola Dogan, izrazili želju za političkim aktiviranjem, priopćeno je u DSHV-u.

Predsjednik stranke Tomislav Žigmanov izjavio je tim povodom da je to jedan od većih uspjeha političkog djelovanja DSHV-a jer događaj ima snažnu simboličku važnost.

S jedne strane, to treba promatrati kroz prizmu razvoja mreže mjesnih organizacija jedine relevantne političke stranke Hrvata u Srbiji, a s druge kroz vizuru kopnjenja straha i narasle odvažnosti među Hrvatima u ova tri naselja”, rekao je Žigmanov istaknuvši da se to može tumačiti i “kao pozitivna posljedica sudjelovanja u radu Vlade Republike Srbije na mjestu ministra, ali i osnažene političke organiziranosti i razgranatog djelovanja DSHV-a.

Dodao je kako zbog povijesnog opterećenja nije bilo ni lako i jednostavno politički organizirati mjesne Hrvate koji na predstojećim pokrajinskim izborima po prvi put imaju predstavnika na izbornoj listi koalicije DSHV-a i bošnjačke Stranke pravde i pomirenja.

Hrtkovci i okolna mjesta simbolom su progona srijemskih Hrvata ratnih devedesetih, kada je zbog prijetnji i pritisaka rodni kraj napustilo oko 40.000 pripadnika ove zajednice.

Prema podacima iz popisa 2022. u Hrtkovcima, Nikincima i Platičevu živi oko 500 Hrvata, dok ih je u cijeloj općini Ruma kojoj ova sela pripadaju ukupno 1.133.

U Srbiji su za 17. prosinca zakazani prijevremeni parlamentarni izbori, a tada će se birati i zastupnici u Skupštini Vojvodine, te vijećnici u 65 općina i gradova, među kojima i u srbijanskom glavnom gradu Beogradu. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas