Pratite nas

Komentar

DSV – DAN SAVUDRIJSKE VALE?

Objavljeno

na

Prvi puta uključen HRT4 na cjelodnevno gledanje, slušanje i osluškivanje. Očekuje se odgovor na pitanje hoće li se verbalni granični prijepor u svim mogućim pisanim, i naravno diplomatskim oblicima između dvije države pretvoriti u nešto drugo. Interesi i apetiti su, poznato je iz povijesti i života svih, uvijek poticaj svega u životu i živih pojedinaca i njegovih skupina u svim mogućim organiziranim oblicima. Do famozne tzv. međunarodne zajednice, koja jedini opredmećeni oblik može imati jedino u OUN. Tamo su interesi i apetiti uvijek na tapetu.

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

Premda bilateralno pitanje granice i razgraničenja dviju država, koje je zbog interesa i apetita napredovalo do sporne arbitraže pod budnim okom u stavu EU, ali i činjenice da su dvije zemlje u prijeporu članice NATO-a, u fokusu je te tzv. međunarodne zajednice, a igrači su glavne, najveće i najbogatije zemlje. Sadržaj spora je poznat, kao i stajališta svih poznatih i nepoznatih sudionika. Čeka se razvoj situacije i hoće li od suzdržavanja, kako je predložila naša Vlada, napredovati do jednostranih poteza koji će izazvati daljnju eskalaciju.

NAŠI RIBALI POVUKLI SE IZ „SLOVENSKOG“ MORA?

Na vijestima je upravo objavljeno da su naši ribari koji su krenuli u ribolov upozoreni od slovenskih brodova da su u slovenskim vodama i pokupili su mreže i vratili se. Poslije toga je emitirana ranija izjava poznatog ribara da će na ribolov krenuti kao i svakog dana do crte sredine. Treba li zaključiti da su se naši ribari povukli iz slovenskog mora i priznali arbitražu u tom dijelu? Teško je zaključiti prema takvim vijestima što se događa. A da se nešto događa nije teško zaključiti. I da se ništa ne događa nije baš događaj, ali vijest je.

Vlada dobiva glasnogovornika. Predsjednik koji je vješt u formuliranju svojih izjava tako da bi mogao voditi piarističku akademiju i studentima u njoj biti glavni predavač, sada će putem piarističkih stručnjaka dodatno usavršiti svoje odnose s javnošću. Po pozivu je diplomat. Inače osobno držimo da je diplomacija u organiziranim državama povijesno najstariji odnos s javnošću u državama gdje su diplomati akreditirani.7

VRHUNSKOM KOMUNIKATORU POMAŽU PIARISTI?

Parafrazirajmo za nas najpoznatije diplomatsko nepisano “pravilo” – sa svakim ljubazno i pristojno, s nikim iskreno… No možda se varam… Inkorporiranje piarista u djelatnost Vlade koincidira sa zbivanjima oko Savudrijske vale. Donosi li to nešto novo? Kako će se to odraziti vidjet ćemo i čitati…

Kad smo već kod djelovanja famozne tzv. međunarodne zajednice, koja nam je između ostaloga poznata i po zabrani uvoza oružja u Hrvatsku u Domovinskom ratu za vrijeme agresije, njezinu sadašnju aktivnost opisao je vrlo očito Večernjakov kolumnist u vrlo korektnoj kolumni „Ispod crte“ samim naslovom: „STATUS QUO „SVETO PISMO“ SVJETSKIH MOĆNIKA“. Komentirajmo naslov također na latinskom – sapienti sat, odnosno – pametnom dovoljno. Zaključak, moguće ishitreni je – tzv. međunarodna zajednica je uvijek odlučujuća, uz naš dodatak – uzalud vam trud svirači. U nekim drugim vremenima jedne ograničene ideološke međunarodne zajednice za svoje članice, nekada se to zvalo – Brežnjevljeva doktrina. Kolumna se odnosila na pitanje glasanja u Općoj skupštini OUN glede Rezolucije SAD o preseljenju Veleposlanstva SAD u Izraelu u Jeruzalem, ali i spomenutih, nama nepoznatih, žučnih reakcija na naš neodlučen stav.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ODLUČUJE – UZALUD VAM TRUD SVIRAČI?

Svaka zemlja trebala bi, držimo, glasovati prema svojim interesima i apetitima svoje države, članice OUN. Držimo također da i Hrvatska ima svoje interese i apetite prema kojima je glasovala kako je glasovala. Komentirajući stanje na Bliskom istoku i status Izraela u arapskom okružju, kao i mogućnost formiranja palestinske države Večernjakov kolumnist otvorio je kvalitetno pitanje glede egzistencije te države, ali i bilo koje druge, rabeći termin samo-održavanja, odnosno samoodržive države. To je i bumerang pitanje za države koje danas egzistiraju održavajući se na stranoj akumulaciji. Mogu li takve države glasovati na temelji svojih interesa i apetita?

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Ljubić: Plenković i ‘Merasi’

Objavljeno

na

Objavio

Šaljiva fotomontaža

Kako sam i predvidio u svojoj analizi na početku predizborne kampanje, jedan od ključnih pravaca natjeravanja naroda pod okrilje HDZ-a na predstojećim europarlamentarnim izborima je davanje što više medijskog prostora rigidnoj antifi. Taj prostor imaju djelomično osiguran u Saboru, samo je potrebno uključiti kamere i igrokaz može krenuti. Što bi se Plenković mučio ili izlagao problemima s listom kandidata kad se uvijek može osloniti na gospodina “Merasa”?

Svaki aktualac je savršena prigoda za demonstraciju nadmoći, pa i duhovitosti, jer kad imaš toliko “merasa”, nema šanse da ti se ne stvori stotinjak prilika za poentiranje, u kojima možeš birati kakvim se želiš predstaviti. Hoćeš duhovitošću, hoćeš razumom i mudrošću, hoćeš pronicavošću, hoćeš kršćanstvom, hoćeš hrvatstvom. Samo se poslužiš pri tolikom izboru prilika i ponude. Jer Beljak, Maras, Grmoja nude šanse toliko uvjerljivo, da i legendarni “Cigo” prodajući konja prema njima izgleda kao početnik na buvljacima. Uz to što od takvih genijalaca nikada nitko neće čuti bilo što iole pametno, što je doduše i logično jer se ne zovu Puljak, djeluju u trenutcima polemike toliko ushićeno, oduševljeno do mjere da šalju poljupce u kameru gledajući se ili zamišljajući žene i ljubavnice, pardon, ljubavnike, kako sklopljenih ruku i uzdignutih očiju nebesima zahvaljuju na providnosti koja ih je spojila s takvim velikanima, jedva čekajući istrčati susjedima po komplimente.

Čisto predizborno savršenstvo, a tek kada im Plenković kaže Meras, Buljak ili Grdoja, stvar dolazi do ushita. Odmah se traži pisar koji će se požaliti službenici N., iz američkog veleposlanstva da naredne godine njihova imena dospiju na popis ugroženih vrsta State Departmenta. Jer, od Pupovčevih ne smiju tražiti pomoć, oni su Plenkovićevi. Taj predizborno kampanjski model djeluje iscjeliteljski na umorne hadezeovske dušice, pa po kuloarima nastane milozvučno šaptanje, ne konjima naravno, kako ipak Plenki nije toliko loš koliko jest. Pronosi se glas – jes vidio što im radi, a?

Ne može se reći da ni manje rigidna opozicija, ona “naša” svojski ne pridonosi natjeravanju naroda. Evo, primjerice Bruna Esih. Žena svjesna opasnosti pred islamskim terorizmom čisto državnički ne pristaje biti “Meras”, pa pita kako ćemo Hrvatsku obraniti od ilegalnih migranata? Pa joj Plenković odgovori – policijom i obranom europskih granica. Niti Bruna pita, niti Plenkoviću pada na pamet da hrvatska država ne treba braniti Europu, jer ju Europa nije stvarala, nego mora štititi hrvatski narod, koji je državu stvarao, a hrvatski narod se ne štiti u Zagrebu, nego na granici BiH sa Srbijom. Umjesto da pita što država poduzima na zaštiti hrvatskih životnih interesa u BiH, tako pokaže da je stvarni hrvatski nacionalist koji brine o ukupnoj hrvatskoj naciji, Bruna nabacuje volej Plenkoviću, gubeći šanse u izbornom tijelu Hrvata u BiH, ali i u svijetu.

Kada ovim scenama dodamo krvoločnog Josipovića koji ničim izazvan pokazuje da je klanje fratara kulturološko naslijeđe, ili Čička kome su po drugi put spale gaće zbog američkog izvještaja, Plenković može doslovno ležati ispod asvaltiranog Biokova, a orasi će mu sami padati u krilo, kako je davno navijestio jedan partizanski komesar, komentirao je Marko Ljubić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Domazet Lošo: Selefije nisu slučajno klanjale u Splitu! Trebalo ih je odmah privesti!

Objavljeno

na

Objavio

Umirovljeni admiral, poznati vojni strateg i poznavatelj geopolitičkih prilika, Davor Domazet – Lošo, izuzetno je nervozno reagirao na vijest o skupini muslimana koji su usred dana klanjali u Splitu.

Podsjetimo, jučer su sedam muškaraca odjevenih u kraće hlače i tunike, s dugačkim bradama i bijelim kapama na glavi, na splitsku Tolstojevu ulicu iznijeli šarene sagove na kojima su izveli obred klanjanja.

Koliko je ovo uobičajeno u svijetu, je li riječ o bezazlenoj molitvi ili je pak činjenica da su muškarci obzirom na odjeću vrlo vjerojatno pripadnici selefija (radikalni islamisti) zabrinjavajuća, pitanja su na koja je za dnevno.hr odgovorio Davor Domazet – Lošo:

Ovim su željeli reći: Nastavljamo ono što je započeo Dioklecijan

“To što se dogodilo vrlo je zabrinjavajuće i uznemirujuće! Apsolutno je neprihvatljivo da se ovakvo što dogodilo, a da država nije reagirala. Naše sigurnosne službe spavaju ili dangube fotografirajući i prisluškujući nebitne ljude na kavama, umjesto da su ODMAH priveli osobe koje su klanjale”, izjavio je Lošo u dahu i objasnio razlog svoje zabrinutosti.

“Kod radikalnih islamista ništa nije slučajno, sve je prožeto simbolikom. Notre Dame nije slučajno gorio uoči Uskrsa, Šri Lanka u kojem su na sam Uskrs ubijeni kršćani nije slučajna, kao što ni ovo klanjanje nakon Uskrsa u Splitu nije slučajno. Tvrdim sa stopostotnom sigurnošću da Split nije slučajno odabran!

Ovim su činom željeli reći ‘mi ćemo nastaviti tamo gdje je započeo Dioklecijan’, a znamo kakav je zločin nad kršćanima činio Dioklecijan i kako ih je progonio”, kazao je za dnevno.hr Davor Domazet Lošo.

Foto: Dalmatinski portal

 

Davor Domazet Lošo: Ništa ovdje nije slučajno! Ovo je prava istina o požaru u Parizu…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari