Pratite nas

Komentar

DSV – DAN SAVUDRIJSKE VALE?

Objavljeno

na

Prvi puta uključen HRT4 na cjelodnevno gledanje, slušanje i osluškivanje. Očekuje se odgovor na pitanje hoće li se verbalni granični prijepor u svim mogućim pisanim, i naravno diplomatskim oblicima između dvije države pretvoriti u nešto drugo. Interesi i apetiti su, poznato je iz povijesti i života svih, uvijek poticaj svega u životu i živih pojedinaca i njegovih skupina u svim mogućim organiziranim oblicima. Do famozne tzv. međunarodne zajednice, koja jedini opredmećeni oblik može imati jedino u OUN. Tamo su interesi i apetiti uvijek na tapetu.

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

Premda bilateralno pitanje granice i razgraničenja dviju država, koje je zbog interesa i apetita napredovalo do sporne arbitraže pod budnim okom u stavu EU, ali i činjenice da su dvije zemlje u prijeporu članice NATO-a, u fokusu je te tzv. međunarodne zajednice, a igrači su glavne, najveće i najbogatije zemlje. Sadržaj spora je poznat, kao i stajališta svih poznatih i nepoznatih sudionika. Čeka se razvoj situacije i hoće li od suzdržavanja, kako je predložila naša Vlada, napredovati do jednostranih poteza koji će izazvati daljnju eskalaciju.

NAŠI RIBALI POVUKLI SE IZ „SLOVENSKOG“ MORA?

Na vijestima je upravo objavljeno da su naši ribari koji su krenuli u ribolov upozoreni od slovenskih brodova da su u slovenskim vodama i pokupili su mreže i vratili se. Poslije toga je emitirana ranija izjava poznatog ribara da će na ribolov krenuti kao i svakog dana do crte sredine. Treba li zaključiti da su se naši ribari povukli iz slovenskog mora i priznali arbitražu u tom dijelu? Teško je zaključiti prema takvim vijestima što se događa. A da se nešto događa nije teško zaključiti. I da se ništa ne događa nije baš događaj, ali vijest je.

Vlada dobiva glasnogovornika. Predsjednik koji je vješt u formuliranju svojih izjava tako da bi mogao voditi piarističku akademiju i studentima u njoj biti glavni predavač, sada će putem piarističkih stručnjaka dodatno usavršiti svoje odnose s javnošću. Po pozivu je diplomat. Inače osobno držimo da je diplomacija u organiziranim državama povijesno najstariji odnos s javnošću u državama gdje su diplomati akreditirani.7

VRHUNSKOM KOMUNIKATORU POMAŽU PIARISTI?

Parafrazirajmo za nas najpoznatije diplomatsko nepisano “pravilo” – sa svakim ljubazno i pristojno, s nikim iskreno… No možda se varam… Inkorporiranje piarista u djelatnost Vlade koincidira sa zbivanjima oko Savudrijske vale. Donosi li to nešto novo? Kako će se to odraziti vidjet ćemo i čitati…

Kad smo već kod djelovanja famozne tzv. međunarodne zajednice, koja nam je između ostaloga poznata i po zabrani uvoza oružja u Hrvatsku u Domovinskom ratu za vrijeme agresije, njezinu sadašnju aktivnost opisao je vrlo očito Večernjakov kolumnist u vrlo korektnoj kolumni „Ispod crte“ samim naslovom: „STATUS QUO „SVETO PISMO“ SVJETSKIH MOĆNIKA“. Komentirajmo naslov također na latinskom – sapienti sat, odnosno – pametnom dovoljno. Zaključak, moguće ishitreni je – tzv. međunarodna zajednica je uvijek odlučujuća, uz naš dodatak – uzalud vam trud svirači. U nekim drugim vremenima jedne ograničene ideološke međunarodne zajednice za svoje članice, nekada se to zvalo – Brežnjevljeva doktrina. Kolumna se odnosila na pitanje glasanja u Općoj skupštini OUN glede Rezolucije SAD o preseljenju Veleposlanstva SAD u Izraelu u Jeruzalem, ali i spomenutih, nama nepoznatih, žučnih reakcija na naš neodlučen stav.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ODLUČUJE – UZALUD VAM TRUD SVIRAČI?

Svaka zemlja trebala bi, držimo, glasovati prema svojim interesima i apetitima svoje države, članice OUN. Držimo također da i Hrvatska ima svoje interese i apetite prema kojima je glasovala kako je glasovala. Komentirajući stanje na Bliskom istoku i status Izraela u arapskom okružju, kao i mogućnost formiranja palestinske države Večernjakov kolumnist otvorio je kvalitetno pitanje glede egzistencije te države, ali i bilo koje druge, rabeći termin samo-održavanja, odnosno samoodržive države. To je i bumerang pitanje za države koje danas egzistiraju održavajući se na stranoj akumulaciji. Mogu li takve države glasovati na temelji svojih interesa i apetita?

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Bošnjaković: Izjave vukovarskog gradonačelnika nisu udar na vrh HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je ocijenio da izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nisu udar na vrh HDZ-a.

“To nije udar na vrh HDZ-a, to je njegovo mišljenje koje je on iskazao i što se toga tiče mislim da treba voditi brigu o stavovima predsjedništva i vrha stranke, a ovo su stavovi ljudi koji žive na tim prostorima”, kazao je Bošnjaković uoči konferencije “Muslimanske zajednice u Europi – prava i dužnosti”.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u ponedjeljak, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potom je kazao da će razgovarati s Penavom istaknuvši da Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a.

“Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara”, rekao je Plenković nakon sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a upitan vidi li, kao Penava, konstantnu velikosrpsku agresiju od strane predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Prije konferencije o muslimanskim zajednicama u Europi, na kojoj sudjeluje kao predstavnik Vlade za suradnju s vjerskim zajednicama, Bošnjaković je u utorak izrazio žaljenje što je propala nabava vojnih aviona od Izraela.

“U posao s Izraelom ušli smo s najboljim namjerama. Ispostavilo se da se radi problema Izraela i SAD-a taj posao se nije mogao realizirati. Kao što znate nije došlo ni do potpisivanja ugovora, ni do bilo kakvih isplata i s te strane žao nam je da je propalo, ali nije krivnja do nas”, rekao je Bošnjaković.

(Hina)

 

Ivan Penava: U Hrvatskoj postoji kontinuitet velikosrpske politike

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: U Hrvatskoj je u tijeku provjera svih stečenih diploma. Svaka čast. Hoćemo li to dočekati u BiH?

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj je u tijeku provjera svih stečenih diploma. Svaka čast. Hoćemo li to dočekati u BiH?

Možda bi to provijetrilo i relaksiralo stanje napetosti. Sve diplome provjeriti, kupljene i protuzakonito stečene dokinuti. Valjalo bi. Uvijek sam mislio da čovjek kad stekne znanje može do zarade i novca. U BiH je očito drugačije i tko ima novac ima “diplome”.

Jedna Božja zapovijed kaže ne ukradi, a još jedna ne reci lažno svjedočanstvo. Krađa je imat lažnu diplomu, a lažno svjedočanstvo predstavljati se po tituli tako stečene diplome, komentirao je fra Mario Knezović

 

Fra Mario Knezović: Bez kompleksa ovakvim migracijama moramo reći ne

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari