Pratite nas

Komentar

DSV – DAN SAVUDRIJSKE VALE?

Objavljeno

na

Prvi puta uključen HRT4 na cjelodnevno gledanje, slušanje i osluškivanje. Očekuje se odgovor na pitanje hoće li se verbalni granični prijepor u svim mogućim pisanim, i naravno diplomatskim oblicima između dvije države pretvoriti u nešto drugo. Interesi i apetiti su, poznato je iz povijesti i života svih, uvijek poticaj svega u životu i živih pojedinaca i njegovih skupina u svim mogućim organiziranim oblicima. Do famozne tzv. međunarodne zajednice, koja jedini opredmećeni oblik može imati jedino u OUN. Tamo su interesi i apetiti uvijek na tapetu.

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

Premda bilateralno pitanje granice i razgraničenja dviju država, koje je zbog interesa i apetita napredovalo do sporne arbitraže pod budnim okom u stavu EU, ali i činjenice da su dvije zemlje u prijeporu članice NATO-a, u fokusu je te tzv. međunarodne zajednice, a igrači su glavne, najveće i najbogatije zemlje. Sadržaj spora je poznat, kao i stajališta svih poznatih i nepoznatih sudionika. Čeka se razvoj situacije i hoće li od suzdržavanja, kako je predložila naša Vlada, napredovati do jednostranih poteza koji će izazvati daljnju eskalaciju.

NAŠI RIBALI POVUKLI SE IZ „SLOVENSKOG“ MORA?

Na vijestima je upravo objavljeno da su naši ribari koji su krenuli u ribolov upozoreni od slovenskih brodova da su u slovenskim vodama i pokupili su mreže i vratili se. Poslije toga je emitirana ranija izjava poznatog ribara da će na ribolov krenuti kao i svakog dana do crte sredine. Treba li zaključiti da su se naši ribari povukli iz slovenskog mora i priznali arbitražu u tom dijelu? Teško je zaključiti prema takvim vijestima što se događa. A da se nešto događa nije teško zaključiti. I da se ništa ne događa nije baš događaj, ali vijest je.

Vlada dobiva glasnogovornika. Predsjednik koji je vješt u formuliranju svojih izjava tako da bi mogao voditi piarističku akademiju i studentima u njoj biti glavni predavač, sada će putem piarističkih stručnjaka dodatno usavršiti svoje odnose s javnošću. Po pozivu je diplomat. Inače osobno držimo da je diplomacija u organiziranim državama povijesno najstariji odnos s javnošću u državama gdje su diplomati akreditirani.7

VRHUNSKOM KOMUNIKATORU POMAŽU PIARISTI?

Parafrazirajmo za nas najpoznatije diplomatsko nepisano “pravilo” – sa svakim ljubazno i pristojno, s nikim iskreno… No možda se varam… Inkorporiranje piarista u djelatnost Vlade koincidira sa zbivanjima oko Savudrijske vale. Donosi li to nešto novo? Kako će se to odraziti vidjet ćemo i čitati…

Kad smo već kod djelovanja famozne tzv. međunarodne zajednice, koja nam je između ostaloga poznata i po zabrani uvoza oružja u Hrvatsku u Domovinskom ratu za vrijeme agresije, njezinu sadašnju aktivnost opisao je vrlo očito Večernjakov kolumnist u vrlo korektnoj kolumni „Ispod crte“ samim naslovom: „STATUS QUO „SVETO PISMO“ SVJETSKIH MOĆNIKA“. Komentirajmo naslov također na latinskom – sapienti sat, odnosno – pametnom dovoljno. Zaključak, moguće ishitreni je – tzv. međunarodna zajednica je uvijek odlučujuća, uz naš dodatak – uzalud vam trud svirači. U nekim drugim vremenima jedne ograničene ideološke međunarodne zajednice za svoje članice, nekada se to zvalo – Brežnjevljeva doktrina. Kolumna se odnosila na pitanje glasanja u Općoj skupštini OUN glede Rezolucije SAD o preseljenju Veleposlanstva SAD u Izraelu u Jeruzalem, ali i spomenutih, nama nepoznatih, žučnih reakcija na naš neodlučen stav.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ODLUČUJE – UZALUD VAM TRUD SVIRAČI?

Svaka zemlja trebala bi, držimo, glasovati prema svojim interesima i apetitima svoje države, članice OUN. Držimo također da i Hrvatska ima svoje interese i apetite prema kojima je glasovala kako je glasovala. Komentirajući stanje na Bliskom istoku i status Izraela u arapskom okružju, kao i mogućnost formiranja palestinske države Večernjakov kolumnist otvorio je kvalitetno pitanje glede egzistencije te države, ali i bilo koje druge, rabeći termin samo-održavanja, odnosno samoodržive države. To je i bumerang pitanje za države koje danas egzistiraju održavajući se na stranoj akumulaciji. Mogu li takve države glasovati na temelji svojih interesa i apetita?

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pupovac čestitao Vučiću na ‘Pobedi u prvom svetskom ratu’!

Objavljeno

na

Objavio

Notorni Milorad Pupovac, kako javlja Tanjug, a prenosi beogradski Blic, u čestitci u ime ‘Srpskog narodnog veća’ napominje kako je “srpska vojska uz ogromne žrtve, kako vojničke tako i civilne, izvojevala jednu od najvećih pobeda tog rata”, piše Velimir Bujanec

Pupovac u čestitci ne skriva sreću i ponos što je nakon 1. svjetskog rata stvorena Jugoslavija: “Verujemo da je ovo prilika da se setimo svega onog što je ta pobeda donela, što je nakon nje stvoreno…”

U svakom slučaju, ta “pobeda” Hrvatima je donijela 137.000 mrtvih domobrana i još 109.000 civilnih žrtava. Civili su najviše umirali od tzv. španjolske gripe, a naši ratnici na bojištima od Galicije do Soče. Najviše hrvatskih domobrana izginulo je na srbijanskom bojištu, čuvajući granicu Monarhije na Drini, no Pupovcu nije palo na pamet sjetiti se i tih žrtava.

Ipak, ono najgore što je Hrvatima ta “pobeda” donijela je tamnica hrvatskog naroda – Jugoslavija, u kojem je zbog srbijanskog i komunističkog terora protjerano i pobijeno na stotine tisuća naših ljudi.

Jedino što Tanjug nije javio – je li Pupovac čestitao Vučiću samo u ime SNV-a ili možda i u ime hrvatsko-srpske koalicije SDSS-HDZ-HNS, komentirao je Velimir Bujanec.

U spomen na pale hrvatske vojnike u Prvom svjetskom ratu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: ‘VEK POBEDNIKA’ – POVRATAK NA PAŠALUK!

Objavljeno

na

Objavio

VEK POBEDNIKA’ – POVRATAK NA PAŠALUK!

Zaista je teško razumjeti naše susjede Srbe. Vučić, Vulin i ‘vojnikinja’ Brnabić ovog su vikenda nazočili vježbi Vojske Srbije znakovitog naziva ‘Vek pobednika 1918. – 2018.’. Tih 100 godina za njih je baš bilo “pobjedničko”.

Nakon olujnog poraza u Hrvatskoj i kapitulacije na Kosovu, čekamo još da ostanu bez Vojvodine i tzv. RS – i eto im opet ‘Beogradskog pašaluka’. Samo nek’ slave poraze, navikli smo, komentirao je Velimir Bujanec

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari