Pratite nas

Komentar

DSV – DAN SAVUDRIJSKE VALE?

Objavljeno

na

Prvi puta uključen HRT4 na cjelodnevno gledanje, slušanje i osluškivanje. Očekuje se odgovor na pitanje hoće li se verbalni granični prijepor u svim mogućim pisanim, i naravno diplomatskim oblicima između dvije države pretvoriti u nešto drugo. Interesi i apetiti su, poznato je iz povijesti i života svih, uvijek poticaj svega u životu i živih pojedinaca i njegovih skupina u svim mogućim organiziranim oblicima. Do famozne tzv. međunarodne zajednice, koja jedini opredmećeni oblik može imati jedino u OUN. Tamo su interesi i apetiti uvijek na tapetu.

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

Premda bilateralno pitanje granice i razgraničenja dviju država, koje je zbog interesa i apetita napredovalo do sporne arbitraže pod budnim okom u stavu EU, ali i činjenice da su dvije zemlje u prijeporu članice NATO-a, u fokusu je te tzv. međunarodne zajednice, a igrači su glavne, najveće i najbogatije zemlje. Sadržaj spora je poznat, kao i stajališta svih poznatih i nepoznatih sudionika. Čeka se razvoj situacije i hoće li od suzdržavanja, kako je predložila naša Vlada, napredovati do jednostranih poteza koji će izazvati daljnju eskalaciju.

NAŠI RIBALI POVUKLI SE IZ „SLOVENSKOG“ MORA?

Na vijestima je upravo objavljeno da su naši ribari koji su krenuli u ribolov upozoreni od slovenskih brodova da su u slovenskim vodama i pokupili su mreže i vratili se. Poslije toga je emitirana ranija izjava poznatog ribara da će na ribolov krenuti kao i svakog dana do crte sredine. Treba li zaključiti da su se naši ribari povukli iz slovenskog mora i priznali arbitražu u tom dijelu? Teško je zaključiti prema takvim vijestima što se događa. A da se nešto događa nije teško zaključiti. I da se ništa ne događa nije baš događaj, ali vijest je.

Vlada dobiva glasnogovornika. Predsjednik koji je vješt u formuliranju svojih izjava tako da bi mogao voditi piarističku akademiju i studentima u njoj biti glavni predavač, sada će putem piarističkih stručnjaka dodatno usavršiti svoje odnose s javnošću. Po pozivu je diplomat. Inače osobno držimo da je diplomacija u organiziranim državama povijesno najstariji odnos s javnošću u državama gdje su diplomati akreditirani.7

VRHUNSKOM KOMUNIKATORU POMAŽU PIARISTI?

Parafrazirajmo za nas najpoznatije diplomatsko nepisano “pravilo” – sa svakim ljubazno i pristojno, s nikim iskreno… No možda se varam… Inkorporiranje piarista u djelatnost Vlade koincidira sa zbivanjima oko Savudrijske vale. Donosi li to nešto novo? Kako će se to odraziti vidjet ćemo i čitati…

Kad smo već kod djelovanja famozne tzv. međunarodne zajednice, koja nam je između ostaloga poznata i po zabrani uvoza oružja u Hrvatsku u Domovinskom ratu za vrijeme agresije, njezinu sadašnju aktivnost opisao je vrlo očito Večernjakov kolumnist u vrlo korektnoj kolumni „Ispod crte“ samim naslovom: „STATUS QUO „SVETO PISMO“ SVJETSKIH MOĆNIKA“. Komentirajmo naslov također na latinskom – sapienti sat, odnosno – pametnom dovoljno. Zaključak, moguće ishitreni je – tzv. međunarodna zajednica je uvijek odlučujuća, uz naš dodatak – uzalud vam trud svirači. U nekim drugim vremenima jedne ograničene ideološke međunarodne zajednice za svoje članice, nekada se to zvalo – Brežnjevljeva doktrina. Kolumna se odnosila na pitanje glasanja u Općoj skupštini OUN glede Rezolucije SAD o preseljenju Veleposlanstva SAD u Izraelu u Jeruzalem, ali i spomenutih, nama nepoznatih, žučnih reakcija na naš neodlučen stav.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ODLUČUJE – UZALUD VAM TRUD SVIRAČI?

Svaka zemlja trebala bi, držimo, glasovati prema svojim interesima i apetitima svoje države, članice OUN. Držimo također da i Hrvatska ima svoje interese i apetite prema kojima je glasovala kako je glasovala. Komentirajući stanje na Bliskom istoku i status Izraela u arapskom okružju, kao i mogućnost formiranja palestinske države Večernjakov kolumnist otvorio je kvalitetno pitanje glede egzistencije te države, ali i bilo koje druge, rabeći termin samo-održavanja, odnosno samoodržive države. To je i bumerang pitanje za države koje danas egzistiraju održavajući se na stranoj akumulaciji. Mogu li takve države glasovati na temelji svojih interesa i apetita?

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Tihomir Dujmović: Ovo je bilo više od nogometa, Hrvatska je pokazala svoje istinsko nacionalno lice

Objavljeno

na

Objavio

Fah/Ilustracija

Budućnost ovoj državi i naciji je zagarantirana!

Hrvatska je eksplodirala od nacionalnog zanosa kakvog moderna povijest ne pamti. Ovo se još nikada nije dogodilo!

Ali, znate ne radi se ovdje samo o nogometu, najvažnija sporedna stvar na svijetu je tek povod za ovu poravu renesansu hrvatstva koje je nacija doživjela, piše Tihomir Dujmović.

Svega tu ima najviše iskrene, ali upornim političkim djelovanjima zatomljene, nepatvorene nacionalne emocije, ali i prkosa i otpora, nagomilanih frustracija koje traju od 3 sijecnja 2000 godine, do današnjeg dana!

Ovu erupciju hrvatstva gdje god je mogla zatomljivala je najprije Račanova vlast. Sanader se hvalio ni manje ni više negoli u sred Londona da je smanjio hrvatski nacionalizam. Nešto slično je govorio i Plenković. Josipović kao i Mesić nikad nisu zakoračili na nogometnj stadion jer se njima to sve skupa gadi!

Milanović je tvrdio da je Hrvatska slučajna država a danas jedan Beljak vulgarnim riječima prati želju nogometaša da im pjeva Thompson! Biti protiv Thompsona znači biti protiv pola milijuna Hrvata koji su pripremili neviđeni spektakl!

I još more drugih poniženja, od haških do Pupovčevih, sve se to slilo u jedan veliki balon frustracija koje su zajedno sa najvećim mogućim oduševljenjem koje nacija ovih dana proživljava, doslovno eksplodirale! Ta glad za iskrenim nacionalnim osjećajima koje politika kroti gdje god može, to je zajedno sa sjajnim vatrenima dovelo pola milijuna Hrvata na ovaj povijesni doček!

Ovo je dakle bilo više od nogometa, Hrvatska je pokazala svoje istinsko nacionalno lice, to more mladosti koje grca u suzama pjevajući Domovini, to je spokojan signal da je budućnost ovoj državi i ovoj naciji zagarantirana.

Tihomir Dujmović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Glasnović: Vratili ste ponos i radost našoj Naciji i Domovini diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Anadolija

Čestitka izborniku Daliću, našim nogometašima i cijelom stožeru na vrhunskom djelu i uspjehu, čime ste zadivili cijeli svijet i pronijeli slavu Hrvatske Domovine!

Primjerom ste pokazali svima kako se voli Domovina, kako se s vjerom u Boga, iskrenim zajedništvom i gorljivim trudom mogu postići najveći uspjesi.

Vratili ste ponos i radost našoj Naciji i Domovini diljem svijeta. Hvala vam u ime svih koji su je u krvi i znoju stvarali. I vi ste naš ponos i dika, uzor sinovi Domovine!

Vrhunska izvedba, vrhunski uspjeh!

Bog i Hrvati!

vaš Željko Glasnović, general u mirovini i saborski zastupnik

 

IMA NEŠTO VRJEDNIJE OD ZLATA, A TO STE VI, VATRENI!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori