Pratite nas

Komentar

DSV – DAN SAVUDRIJSKE VALE?

Objavljeno

na

Prvi puta uključen HRT4 na cjelodnevno gledanje, slušanje i osluškivanje. Očekuje se odgovor na pitanje hoće li se verbalni granični prijepor u svim mogućim pisanim, i naravno diplomatskim oblicima između dvije države pretvoriti u nešto drugo. Interesi i apetiti su, poznato je iz povijesti i života svih, uvijek poticaj svega u životu i živih pojedinaca i njegovih skupina u svim mogućim organiziranim oblicima. Do famozne tzv. međunarodne zajednice, koja jedini opredmećeni oblik može imati jedino u OUN. Tamo su interesi i apetiti uvijek na tapetu.

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

Premda bilateralno pitanje granice i razgraničenja dviju država, koje je zbog interesa i apetita napredovalo do sporne arbitraže pod budnim okom u stavu EU, ali i činjenice da su dvije zemlje u prijeporu članice NATO-a, u fokusu je te tzv. međunarodne zajednice, a igrači su glavne, najveće i najbogatije zemlje. Sadržaj spora je poznat, kao i stajališta svih poznatih i nepoznatih sudionika. Čeka se razvoj situacije i hoće li od suzdržavanja, kako je predložila naša Vlada, napredovati do jednostranih poteza koji će izazvati daljnju eskalaciju.

NAŠI RIBALI POVUKLI SE IZ „SLOVENSKOG“ MORA?

Na vijestima je upravo objavljeno da su naši ribari koji su krenuli u ribolov upozoreni od slovenskih brodova da su u slovenskim vodama i pokupili su mreže i vratili se. Poslije toga je emitirana ranija izjava poznatog ribara da će na ribolov krenuti kao i svakog dana do crte sredine. Treba li zaključiti da su se naši ribari povukli iz slovenskog mora i priznali arbitražu u tom dijelu? Teško je zaključiti prema takvim vijestima što se događa. A da se nešto događa nije teško zaključiti. I da se ništa ne događa nije baš događaj, ali vijest je.

Vlada dobiva glasnogovornika. Predsjednik koji je vješt u formuliranju svojih izjava tako da bi mogao voditi piarističku akademiju i studentima u njoj biti glavni predavač, sada će putem piarističkih stručnjaka dodatno usavršiti svoje odnose s javnošću. Po pozivu je diplomat. Inače osobno držimo da je diplomacija u organiziranim državama povijesno najstariji odnos s javnošću u državama gdje su diplomati akreditirani.7

VRHUNSKOM KOMUNIKATORU POMAŽU PIARISTI?

Parafrazirajmo za nas najpoznatije diplomatsko nepisano “pravilo” – sa svakim ljubazno i pristojno, s nikim iskreno… No možda se varam… Inkorporiranje piarista u djelatnost Vlade koincidira sa zbivanjima oko Savudrijske vale. Donosi li to nešto novo? Kako će se to odraziti vidjet ćemo i čitati…

Kad smo već kod djelovanja famozne tzv. međunarodne zajednice, koja nam je između ostaloga poznata i po zabrani uvoza oružja u Hrvatsku u Domovinskom ratu za vrijeme agresije, njezinu sadašnju aktivnost opisao je vrlo očito Večernjakov kolumnist u vrlo korektnoj kolumni „Ispod crte“ samim naslovom: „STATUS QUO „SVETO PISMO“ SVJETSKIH MOĆNIKA“. Komentirajmo naslov također na latinskom – sapienti sat, odnosno – pametnom dovoljno. Zaključak, moguće ishitreni je – tzv. međunarodna zajednica je uvijek odlučujuća, uz naš dodatak – uzalud vam trud svirači. U nekim drugim vremenima jedne ograničene ideološke međunarodne zajednice za svoje članice, nekada se to zvalo – Brežnjevljeva doktrina. Kolumna se odnosila na pitanje glasanja u Općoj skupštini OUN glede Rezolucije SAD o preseljenju Veleposlanstva SAD u Izraelu u Jeruzalem, ali i spomenutih, nama nepoznatih, žučnih reakcija na naš neodlučen stav.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ODLUČUJE – UZALUD VAM TRUD SVIRAČI?

Svaka zemlja trebala bi, držimo, glasovati prema svojim interesima i apetitima svoje države, članice OUN. Držimo također da i Hrvatska ima svoje interese i apetite prema kojima je glasovala kako je glasovala. Komentirajući stanje na Bliskom istoku i status Izraela u arapskom okružju, kao i mogućnost formiranja palestinske države Večernjakov kolumnist otvorio je kvalitetno pitanje glede egzistencije te države, ali i bilo koje druge, rabeći termin samo-održavanja, odnosno samoodržive države. To je i bumerang pitanje za države koje danas egzistiraju održavajući se na stranoj akumulaciji. Mogu li takve države glasovati na temelji svojih interesa i apetita?

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ivan Hrstić – ‘Uvrijeđeni pravednik’ Pupovac ne odstupa ni milimetra…

Objavljeno

na

Objavio

Pupovac je upotrijebio svoj uobičajeni arsenal uvrijeđenog pravednika – dramatske stanke, uzbuđeni crescendo i bolni decrescendo, u jednom trenutku odlučno je optuživao glasom narodnog tribuna, u drugom brada je drhtala, suze je gutao – na tren bio sam uvjeren da će ovaj put i na oko kanuti – ali nije odstupio ni milimetar od stava da njega nitko nema pravo prozivati i pozivati na red, komentirao je današnje obraćanje Milorada Pupovca novinar i kolumnist Ivan Hrstić, koji je među ostalim sudjelovao na tiskovnoj konferenciji, te postavio Pupovcu nekoliko pitanja.

Za razliku od hrvatske predsjednice koja se pravi da nije čula pokliče na stadionu, ja sam čuo riječi izgovorene u Bačkoj Palanci, veli Pupovac.

No, zašto nije reagirao? Zašto ni obrvu nije podignuo prije tri godine u Busijama, kad je Vučić govorio da će “hrvatski krst uvek da bude kukasti”?

To, veli nije čuo, za to ne zna, iako sam mu to isto pitanje postavio i prije tri godine, navodi Hrstić.

Na takva pitanja ne odgovara, nego brzo prelazi na sve ono što se u Hrvatskoj navodno događa, od relativizacije Jasenovca do revitalizacije ustaštva, a što sve zapravo služi kao argumentacija da je Vučić u svojim ogavnim optužbama – barem dijelom u pravu, dodaje Hrstić.

I dogodine će za obljetnicu Oluje doći pod noge Vučiću, tako mu, kaže, njegova savjest nalaže…

Ivan Hrstić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Silvana Oruč Ivoš o Pupovcu: Pravo je pitanje, koga on uopće zastupa?

Objavljeno

na

Objavio

“Svašta je izustio Pupovac, no kʼo zmija noge, krije stanovite činjenice – npr. da je na posljednjim izborima za Hrvatski sabor, od ukupno 138.539 birača pripadnika srpske manjine, glasovalo (prema službenim podacima DIP-a) 19.534 birača, odnosno 14,10 posto.

Dakle, čak 86 posto pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj nije sudjelovalo i biralo svoje zastupnike na posebnoj listi koju predvodi Pupovac što se može tumačiti i tako da ne žele da ih zastupa Pupovac sa svojom velikosrpskom, ratnohuškačkom i rušilačkom politikom.

Jer što bi Pupovac radio kada ne bi konfrontirao većinski hrvatski narod sa srpskom manjinom u HR?!

Koja bi bila Pupovčevu svrha i uloga kada ne bi bilo tenzija?? Velika većina Srba u Hrvatskoj želi normalan i miran život kao i svi ostali građani, a Hrvatsku gledaju kao svoju Domovinu. Pupovac je taj koji to ne želi jer od čega bi živio u tom slučaju?! Pravo je pitanje, koga on uopće zastupa?”, napisala je Oruč Ivoš na Facebooku.

Milorad Pupovac: Možda je vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti…’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari