Pratite nas

Hrvatska

Dubrovčani proslavili 1048. Festu svetog Vlahe

Objavljeno

na

Svečanim misnim slavljem pred dubrovačkom katedralom Dubrovčani su u ponedjeljak obilježili 1048. Festu svetog Vlahe, zaštitnika grada, uz tradicionalnu procesiju s moćima svetog Vlaha u pratnji barjaka ulicama povijesne jezgre grada.

Misno slavlje pred katedralom, na kojem su bili i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković,  predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, koji je u propovijedi istaknuo kako je sveti Vlaho svoj grad uvijek štitio bolje od njegovih zidina te je za Dubrovnik više od zaštitnika – ‘na neki način identitet ovoga grada’.

Kamo sreće da i danas možemo ustvrditi da nema kršćana među kradljivcima, razbojnicima, korumpiranima

“Njegov lik, kao lik nekog svemoćnog stražara, bdije nad ulaznim vratima grada i jamči sigurnost njegovim sadašnjim i budućim naraštajima. On je simbol postojanja i slobode, ali i jamac neuništivosti ovoga grada”, poručio je biskup Križić.

Sveti Vlaho, rekao je Križić, bio je biskup i mučenik koji je svojim životom, a posebno mučeništvom zbog Isusa, ostavio snažan dojam na kršćane svoga vremena, te se njegovo štovanje brzo širilo po cijeloj Crkvi.

“Mučenici su bili velika snaga Crkve u njezinim početcima kada je proživljavala najteže kušnje i stradanja, i kada je mogla preživjeti samo snagom mučeništva. Dok Crkva bude imala mučenika – vrata je paklena neće nadvladati”, istaknuo je gospićko-senjski biskup.

Dodao je kako je u svojim prvim stoljećima kršćanski moral je bio iznimno strog.

“Kamo sreće da i danas možemo ustvrditi nešto takvoga – da nema kršćana među kradljivcima, među razbojnicima, među korumpiranima. U prvoj Crkvi nemoralnog kršćanina zajednica vjernika nije više priznavala kršćaninom”, rekao je Križić.

Živjeti ljubav, dobrotu, služenje

Patnja uvijek nudi dvije mogućnosti, izjavio je Križić, mogućnost da osobu oplemeni, da joj srce učini nježnijim i osjećajnijim, ali jednako tako patnja može osobu duhovno deformirati, isprazniti i osiromašiti.

“Znati nositi svoje životne kušnje, a ne izgubiti finoću i vedrinu: to je ono što oplemenjuje i posvećuje. To spada u mučeništvo ljubavi. Sigurno je jedno: čovjek koji izgubi sposobnost da trpi, izgubio je sposobnost da se promijeni i postane bolji. Stoga uzeti svoj križ ne znači drugo nego živjeti ljubav, dobrotu, služenje. To je bio i križ Isusova života. Nije ga nosio s mržnjom i proklinjanjem, nego s ljubavlju prikazivao Bogu za ljude. Ljubav je sposobna svaki križ pretvoriti u blagoslov”, zaključio je gospićko-senjski biskup.

Na misi su, uz biskupa domaćina mons. Matu Uzinića, koncelebrirali mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Petar Palić, hvarski biskup i generalni tajnik HBK, mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor, mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Rrok Gjonelleshaj, barski nadbiskup i apostolski upravitelj kotorski, mons. Ilija Janjić, kotorski biskup u miru te provincijali i provincijalke nekih redovničkih zajednica, izaslanici drugih crkvenih poglavara, predstavnici drugih religijskih zajednica, kao i mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. kardinala Stepinca.

U svečanim odijelima na misi su sudjelovali ovogodišnji festanjuli kapetan Ivica Đurđević Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić.

Festi su, između ostalih, nazočili predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministri i državni tajnici, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, zastupnici u Hrvatskom saboru, županijski gradonačelnici i načelnici, gradonačelnici gradova prijatelja Dubrovnika, predstavnici diplomatskog zbora, pravosuđa, vojske i policije, članovi povijesnih postrojbi i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojni drugi hodočasnici.

Festa je otvorena u nedjelju popodne tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem barjaka ispred Crkve svetog Vlaha, a bit će zatvorena u nedjelju, 9. veljače procesijom i misom na Gorici svetog Vlahe te spuštanjem barjaka ispred parčeve crkve i misnim slavljem.
Festa svetog Vlahe uvrštena je 2009. godine na listu svjetske kulturne baštine. (Hina)

3. veljače 972. – Sveti Vlaho (Blaž) zaštitnik grada Dubrovnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa,

Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

“Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu”, poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće.

Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji,

Hrvatski jug bit će avangardan i u obrani od koronavirusa

“Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa”, istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti “plato”, a onda možda i pad broja zaraženih.

U tom slučaju, dodaje, polako i postepeno, kao što su i uvedene, moglo bi se razmišljati o “popuštanju” određenih ograničavajućih mjera,

Ako smo odmah uz Japan imamo savršene sugrađane

Markotić je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrlih i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana.

Razloge uspješnog sprječavanja većeg širenja zaraze vidi i u tome što se brzo otkrivaju kontakti zaraženih osoba, pa se zna kako su i gdje zaražene.

“Ako smo odmah uz Japan, onda imamo savršene sugrađane”, poručila je Markotić i dodala kako se, koliko joj je poznato, za svega dvoje, troje zaraženih ne zna tko su im kontakti i gdje su zaraženi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Ulazimo u razdoblje koje traži zajedništvo, samodisciplinu, strpljivost

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković, koji je u petak Hrvatskom saboru predstavio Vladin travanjski paket pomoći gospodarstvu, istaknuo je kako se država i društvo nalaze u razdoblju koje zahtijeva zajedništvo, odgovornost, samodisciplinu i strpljivost svih, od najmlađih do najstarijih.

“Sve što radimo, radimo da bi u hrvatskom društvu u izvanrednim okolnostima poslali poruku solidarnosti svih“, poručio je premijer zastupnicima.

Naglasio je kako će ožujak ove godine po mnogo čemu biti mjesec koji ćemo dugo pamtiti, “promijenio je tijek naših planova i postignuća, označio početak nekog ‘novog normalnog’ s kojim ćemo živjeti”.

Plenković je podsjetio kako je Vladin paket pomoći gospodarstvu iz ožujka, razrađen u 63 mjere i financijski je težak 30 milijardi kuna, bio predložen u kontekstu suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Ovaj novi dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv koronavirusa, nego i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, rekao je.

Jučer isplaćeno oko 400 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu

Istaknuo je kako je paket mjera iz ožujka već zaživio, a Porezna uprava je jučer do 14 sati zaprimila gotovo 65 tisuća zahtijeva od kojih je 64 posto već riješeno.

Ministarstvo rada, za mjeru naknade poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, do jučer je zaprimilo 70 tisuća zahtjeva za 420 tisuća radnika, a jučer je već isplaćeno oko 400 milijuna kuna za oko 123 tisuće radnika i 40 tisuća poslodavaca, naveo je premijer.

U provedbi su, dodao je, i mjere drugih ministarstava.

Plenković se osvrnuo i na državne rashode, ističući da svi korisnici proračuna rade na rezanju rashoda, na uštedama. Krenut ćemo u razgovore sa socijalnim partnerima u vezi situacije u kojoj se nalazimo, najavio je i poslao umirujuću poruku umirovljenicima.

U mirovine se neće dirati

“Kako god se situacija razvijala, u mirovine se neće dirati ni za ožujak, ni travanj, ni svibanj, ni lipanj, za njih ćemo uvijek naći sredstva”, poručio je.

Pohvalio je što su mjere koje njegova Vlada poduzima poduzete prije nego je jučer Europska komisija napravila istovjetne napore za cijelu EU. Naglasio je i kako bi Hrvatskoj članstvo u euro- području danas jako pomoglo.

Što se tiče financiranja predloženih mjera, rekao je da se u njih ide u koordinaciji s HNB-om, komercijalnim bankama na domaćem tržištu, a razmišlja se i o međunarodnim tržištima.

Mi ćemo s ovim paketom mjera stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva, očekujemo i vašu potporu, rekao je zastupnicima koji će danas raspraviti zakone iz resora financija te iz turizma, a u ponedjeljak iz MUP-a i poljoprivrede.

Premijer je i danas izrazio sućut obitelji djevojčice Anamarije koja je stradala u potresu u Zagrebu.

Zahvalio je djelatnicima svih službi koji su proteklih tjedana učini maksimalne napore u očuvanju zdravlja – liječnicima, sestrama, policajcima, trgovcima… (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari