Pratite nas

Religija i Vjera

Dubrovnik: Don Stanko Lasić zlatnom misom i knjigom zapisa obilježava 50 godina svećenstva

Objavljeno

na

Svečanim misnim slavljem, odnosno zlatnom misom don Stanko Lasić proslavit će u petak 4. kolovoza u dubrovačkoj katedrali 50 godina svoga svećenstva, nakon čega će u atriju “Palače Sponza” biti predstavljena i njegova knjiga “Župnikovi zapisi i sjećanja”.

Zlatna misa don Stanka Lasića, katedralnog župnika svečano će biti proslavljena u dubrovačkoj Katedrali u 18 sati, dok će knjiga “Župnikovi zapisi i sjećanja” koja je objavljena povodom pedeset godina svećeništva župnika Lasića biti predstavljena u 21 sati u atriju “Palače Sponza”, piše narod.hr

Knjigu će uz autora predstaviti i don Ante Pavlović, profesor religijske pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) u Sarajevu, Ivica Prlender, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bivši intendant Dubrovačkih ljetnih igara, te Katarina Horvat – Levaj, znanstvena savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu i glavna urednica monografije o dubrovačkoj Katedrali.

Knjiga je to memoarsko-dnevničke proze podijeljena u tri velike cjeline koje odgovaraju i životnome putu don Stanka Lasića.

Tako prvi dio knjige govori o rodnome kraju u Hercegovini, obiteljskome porijeklu, dječaštvu i odrastanju, te dolasku na školovanje u Dubrovačko sjemenište, a drugi dio posvećen je otoku Korčuli na kojemu je don Stanko Lasić bio župnikom u mjestima Čara i Smokvica skoro dvadeset godina.

Treći, najveći dio knjige, posvećen je Dubrovniku, gradu koji je po njemu “susretište svjetova i grad neiscrpne tradicije” i u kojemu bez prekida djeluje već skoro trideset godina, prenosi Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Kroz sve tri cjeline isprepliću se osobna sjećanja sa opisima njegova svećeničkoga rada u mjestima u kojima je djelovao. U knjizi se mogu naći brojni nekrolozi i govori na vjenčanjima, krštenjima, obljetnicama i drugim prigodama, kao i biografije nekih ljudi s kojima je don Stanko surađivao.

Tako su tu, naprimjer, tekstovi o smokvičkoj “Kumpaniji”, zapisi iz ratnoga Dubrovnika ili stručna rasprava o restauraciji glavnoga oltara dubrovačke Katedrale. Knjiga kroz biografske zapise don Stanka Lasića daje i svojevrsnu kroniku dijela događanja u Dubrovačkoj biskupiji u proteklom polustoljetnom razdoblju.

Don Stanko Lasić jedan je od petorice svećenika Dubrovačke biskupije koji ove godine slave zlatni jubilej svoga djelovanja, podaci su Ureda za medije Dubrovačke biskupije.

Mons. dr. Stanko Lasić rođen je u Jarama kod Širokoga Brijega (BiH) 1942.. Pučku školu pohađao je u rodnome mjestu, gimnaziju na Širokom Brijegu do 1957., a potom u Dubrovačkom sjemeništu do 1961. Teologiju je studirao u Zadru i Splitu, a za svećenika je zaređen 9. lipnja 1967. u Splitu.

Prvu službu mons. Lasić započeo je u kolovozu 1968. u Dubrovniku, kao bilježnik u Biskupskom ordinarijatu i biskupov tajnik. Kroz to vrijeme brinuo je i za župu Osojnik. U ožujku 1971. postao je župnik u Smokvici i na toj službi proveo je gotovo dvadeset godina. Jedno vrijeme upravljao je i župom Čara. Uz pastoralni rad u župama Smokvica i Čara studirao je moralnu teologiju na Papinskoj akademiji ‘Alfonsiana’ u Rimu gdje je 1984. doktorirao.

Na Korčuli je ostao do listopada 1990., a u studenom 1990. imenovan je katedralnim župnikom i tu službu vrši i danas. Uz službu na župi bio je i asistent na katedri moralne teologije u Splitskoj bogosloviji, te predavač na teološkim institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku.

Od 2004. do 2010. vršio je dužnost dekana Dubrovačkog dekanata. Bio je pročelnik Vijeća za obitelj, duhovnik dubrovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, vjeroučitelj u dubrovačkoj gimnaziji. Od 2014. uz katedralnu župu upravlja i župom Sveti Andrija-Pile, kanonik je Stolnog kaptola od njegovog obnavljanja 2016. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u veljači 2017. imenovao ga je generalnim vikarom Dubrovačke biskupije.

Sve vrijeme svog župnikovanja don Stanko Lasić rado organizira brojne događaje duhovnog i kulturnog karaktera, te vodi hodočasnike u različita svetišta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Ne boj se, straha i nemira se možeš osloboditi

Objavljeno

na

Objavio

Kako se osloboditi straha i pronaći životni mir? To je tema predavanja koje je na duhovnome seminaru održao fra Mario Knezović.

Predavanje donosi analizu uzroka straha, metoda riješenja straha, te kako Duh Sveti oslobađa straha i nemira.

fratar.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije

Objavljeno

na

Objavio

Središnja je svetkovina u ožujku blagdan sv. Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika svete Crkve. Štoviše, i čitav je ožujak posvećen sv. Josipu kao njegov mjesec, kad na njega mislimo više no obično.

Svetkovina svetoga Josipa iz Nazareta, Isusova hranitelja i Marijina zaručnika je po kalendaru uvijek 19. ožujka.

U svim je crkvama svečanije bogoslužje i nedjeljni misni raspored. Sveti Josip je vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije.

Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti, da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio Zaštitnikom Hrvatske.

U svakoj je crkvi njegov kip ili slika. Prikazuju ga kao srednjovječna čovjeka blagih, ali odlučnih crta, s bradom, u ruci mu je štap, a Dijete Isus u naručju ili uz njega. Slikaju ga i u radionici, sa stolarskim ili tesarskim alatom. Isti Sveti Josip slavi se po kalendaru i 1. svibnja, kao “Josip Radnik”

“Jakov rodi Josipa, muža Marije, koja rodi Isusa koji se zove Krist” (Mt 1,16).

U toj suhoj, gotovo protokolarnoj rečenici, kojom sv. Matej završava rodoslovlje Isusova ljudskog podrijetla, sadržano je ono najvažnije što predaja kaže o Josipu iz Nazareta. To je da je i on bio “sin Davidov”, anđeo ga tako i naziva, i da je u njegovim žilama kolala krv kralja Davida, iz čijeg je roda imao poteći i Mesija. On sam bit će tome Mesiji poslije Marije najbliži.

Pred zakonom će biti njegov pravni iako ne i naravni otac. Apokrifna evanđelja pričaju o njemu nevjerojatne stvari, koje nemaju ništa zajedničko s trijeznošću kojom ga opisuju vjerodostojna Evanđelja.

Prema njima Josip je bio pravedan muž, čovjek dobra srca, primjernog pouzdanja u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve, zaručnik i muž čista srca koji s poštovanjem živi s Marijom Djevicom kao brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji. Zbog svega toga zaslužuje sve ono poštovanje kojim su ga osobito kasnija i najnovija stoljeća obasipala.

Povijest štovanja sv. Josipa

Stvarnu veličinu sv. Josipa uz Evanđelja otkrili su i sveti Oci i kasnije teolozi i duhovni pisci. Daleko bi nas odvelo kad bismo spomenuli sva svjedočanstva, zato ćemo se ograničiti na ona najvrjednija i najznačajnija. Sv. Jeronim protiv izmišljotina apokrifa, a i nekih poganskih pisaca, uz Marijino brani i Josipovo djevičanstvo.

Njega slijedi u tome i sv. Augustin te uzvisuje jedinstveno Josipovo očinstvo braneći kako vezu pravoga braka tako i međusobno Marijino i Josipovo djevičanstvo. Walafrid Strabon, opat samostana Reichenau na Bodenskom jezeru u IX. stoljeću, pišući o tome kako su pastiri našli Mariju, Josipa i dijete, zaključuje: “I posredstvom tih troje svijet je bio spašen.”

sveti josip malaRemigije iz Antuna oko godine 900. opisuje sv. Josipa kao intimnog suradnika u djelu našega otkupljenja te uzdiže njegovu izvanrednu poslušnost. Od velikih skolastičkih teologa mnogo su toga rekli o sv. Josipu sv. Bernard i sv. Toma Akvinski.

Prvi ga uspoređuje s Josipom Egipatskim, a drugi tvrdi kako je između Marije i Josipa postojala prava ženidbena veza, ali se nisu služili bračnim pravima. Zatim sv. Toma naučava kako je sveti Josip kroz čitav život održavao savršeno djevičanstvo i, napokon, kako je Marijin i Josipov zavjet djevičanstva prije ženidbe bio uvjetan, a poslije apsolutan.

Razvoju teologije o sv. Josipu mnogo je pridonijela franjevačka škola. Tako sv. Bonaventura veliča sv. Josipa kao savršen uzor pobožnosti prema Isusu i Mariji. Sv. Bernardin Sijenski u jednom govoru čak govori o tjelesnom uskrsnuću sv. Josipa i njegovu uznesenju na nebo. Velik štovatelj sv. Josipa u srednjem vijeku bio je i slavni kancelar Pariškoga sveučilišta Ivan Gerson. On je sastavio o njemu veliku latinsku pjesmu od 4800 stihova uzvisujući njegove kreposti i dostojanstvo.

Održao je i svoj veliki govor pred ocima na saboru u Konstanzu, 8. rujna 1416., u kojem traži da bi Sabor službeno zazivao pomoć i zagovor sv. Josipa te da bi uspostavio njegov blagdan, a sve zato da bi se postiglo jedinstvo Crkve. Bilo je to u jednom od najkritičnijih trenutaka crkvene povijesti kad je valjalo ukloniti takozvani zapadni raskol, kad je Crkva imala trojicu papa i zapadno kršćanstvo bilo razjedinjeno. I Gerson drži da je sv. Josip bio posvećen već u majčinu krilu, da je bio slobodan od požude te da je uskrsnuo skupa s našim Gospodinom i da je uznesen na nebo.

Molitva sv. Josipu za zaštitu

Preslavni sveti Josipe, tebe je Bog izabrao za hranitelja svom Sinu i za zaručnika prečistoj Majci Njegovoj i postavio te tako glavarom Svetoj Obitelji, pa te je zbog toga Namjesnik Kristov proglasio zaštitnikom Crkve Isusove.Svim pouzdanjem srca svoga molim te priteci u pomoć čitavoj radničkoj Crkvi! Štiti na poseban način svojom očinskom skrbi Svetog Oca, te sve biskupe i svećenike, koji su sjedinjeni s Petrovom Stolicom!

Brani sve koji se uz sve poteškoće i patnje trude oko spasa duša i učini da se svi narodi ponizno podlože svetoj Crkvi izvan koje nema spasenja. Udostoj se, predobri sveti Josipe, primiti i mene među svoje štićenike.

Posvećujem ti se posve i molim te budi mi ocem, zaštitnikom i vođom na putu k spasenju. Isprosi mi čisto srce i veliku želju za vlastitim posvećenjem. Učini da po tvom primjeru sva moja djela budu upravljena na što veću Božju proslavu i za sjedinjenje s božanskim Srcem Isusovim i bezgrešnim Srcem Marijinim i s tobom, o sveti Josipe. Moli za me da postanem vrijedan biti dionikom onoga pokoja i blaženstva što si ga ti osjetio na svom smrtnom času. Amen.

10 stvari koje možete naučiti od sv. Josipa

1. Obrazovanje i posao su važni, ali Bog će nekad imati druge planove.

2. Budite pažljivi i osluškujte! Bog se može javiti i u snu.

3. Da biste snove ostvarili, morate se probuditi.

4. Imajte u vidu da se ljudima neke Vaše odluke neće svidjeti…

5. Ključna stvar za djelovanje po Božjoj volji je otkloniti strah. Poruke “Ne boj se, Marijo!” i “Nemoj se bojati uzeti Mariju za ženu!” imaju za cilj ujediniti dvoje ljudi u Božjem namislu.

6. Poštuj državne zakone. Ako car naredi da ideš u Betlehem, idi u Betlehem. Makar morao putovati s magarcem.

7. Uvijek budi uza svoju ženu. Čak i za vrijeme poroda.

8. Nauči da se nećeš uvijek svima svidjeti, pogotovo ako im usred noći pokucaš na vrata. Ipak, nemoj prestati kucati.

9. Čuvaj svoju obitelj! Čak i pod cijenu da moraš otići s njima od kuće.

10. Budi uzor svojoj djeci i nauči ih da imaju veliko srce za druge ljude.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati