Pratite nas

Hrvatska

Dubrovnik: Obilježena 150. obljetnica hrvatskog domobranstva

Objavljeno

na

Povodom 150. obljetnice domobranstva u Hrvatskoj, udruga Hrvatski domobran Dubrovnik održala je u srijedu u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića svečanu akademiju, a predsjednik udruge Željko Kulišić istaknuo je kako je trnovita, ali slavna povijest domobranstva jedinstven primjer nacionalnog ponosa i slave, ali i tuge i progona, patnje i pogibije.

Kulišić je naglasio kako je domobran, iako je djelovao u tri države, uvijek štitio i branio svoj dom te stajao na braniku domovine, a nikad nije borbeno djelovao izvan granica svoje države.

“Domobrani su bili dvaput zabranjivani, od 1918. do 1945. pa od 1945. do 1990. godine, a u dva razdoblja, od 1941. do 1945. te od 1991. do 1995. godine, bili su dio regularne hrvatske vojske. Zadaća je udruge uvijek tražiti lokacije gdje su kosti domoljuba razbacane i dostojno im odati počast. Dosad smo ekshumirali i dostojno pokopali njih 273”, rekao je.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su svi dubrovački i hrvatski branitelji 6. prosinca 1991. godine bili hrvatski domobrani.

“Nije uvijek bilo lako biti Hrvat i domobran, proganjan jer voliš svoju domovinu. To vrijeme je iza nas, ali ga nikad ne smijemo zaboraviti. Sjećamo se svih domoljuba koji su dali svoje živote, kao dubrovački gradonačelnik Niko Koprivica, koji je na otoku Daksa smaknut bez suda”, izjavio je Franković.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević istaknula je značaj velike obljetnice 150 godina ljubavi prema domovini.

“Upravo zbog toga ovakve, obljetnice su sve važnije, jer bez ispravno zapisane prošlosti nemamo svoj identitet i vrijednosti”, rekla je Marević.

Dana 5. prosinca 1868. godine Hrvatsko domobranstvo utemeljeno je kao zasebna vojska unutar Kraljevine Ugarske, s hrvatskim časnicima, hrvatskim jezikom kao zapovjednim te s hrvatskim vojničkim nazivljem. Obnovljeno je 1941. godine, kada postaje regularna vojska tadašnje NDH, a još jednom obnovljeno je 1991. godine.

Svečana akademija održana je u sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hod za život danas u Zagrebu i Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Prošlogodišnji hod za život

U Zagrebu, Zadru i Splitu u subotu se održavaju skupovi pod nazivoim “Hod za život, obitelj i Hrvatsku”, a sve pod geslom “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!”.

U Zagrebu će to biti četvrti “Hod za život”, počinje u 10 sati okupljanjem na Zrinjevcu, a završit će na Trgu sv. Marka gdje će biti organiziran prigodan program (13,30 sati).

Organizatori – građanska inicijativa “Hod za život” obavijestili su da će u subotu od 10 do 13,30 sati biti obustavljen promet u centru Zagreba jer će sudionici krenut od Zrinjevca, hodati Praškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića, zatim će se uputiti Ilicom i Mesničkom do Strossmayerova šetališta, pa Ćirilometodskom do Trga sv. Marka.

Organizatori su istaknuli da je na “Hodu za život” dopušteno donositi isključivo one transparente, majice, natpise i zastave na kojima su poruke koje slave život, zaštitu života od začeća do prirodne smrti, izražavaju brigu i potporu za majke, djecu i obitelji. Osim zastava “Hoda za život” bit će dopuštene samo nacionalne zastave.

U Splitu će to biti treći “Hod za život”, počet će u 10,30 sati na Rivi gdje će se okupiti sudionici a povorka će, potom, Zapadnom obalom kretati prema parku Zvončac, gdje građane uz okrjepu očekuje zabavno-glazbeni program, u sklopu kojega će nastupiti i Petar Dragojević.

Kako su istaknuli organizatori – Građanska incijativa “Hod za život”, cilj je “Hoda za život” skrenuti pozornost na poštivanje svakoga ljudskog života – od začeća do prirodne smrti.

(Hina)

 

Fra Mario Knezović: Hod za život je propovijed ljubavi (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vinkovci dobili Park 109. brigade Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: arhiva

Prije 2,5 godine novouređeni park sa šetalištem nedaleko Opće županijske bolnice Vinkovci koji se prostire na gotovo 12 hektara, od petka nosi ime 109. brigade Hrvatske vojske, prve pričuvne brigade u Hrvatskoj čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Vinkovaca i vinkovačkog kraja, a dio pripadnika brgade sudjelovao je i u obrani Vukovara.

Ploču s imenom parka otkrili su izaslanik ministra hrvatskih branitelja Filip Aračić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je u govoru istaknuo veliki dopinos koji su pripadnici 109. brigade, poznate i kao “vinkovačke”, dali u obrani Vinkovaca i Republike Hrvatske.

“Kada prođe petogodišnji moratorij tijekom kojega, s obzirom da smo u uređenju ovoga parka koristili EU sredstva, ne smijemo u njemu ništa dirati, namjera nam je na najvišoj poziciji u parku podići spomenik hrvatskim braniteljima Vinkovaca, te se i na taj način odužiti za sve ono što su dali u obrani Hrvatske”, najavio je Bosančić.

U ime Udruge ratnih veterana 109. brigade sudionike svečanosti pozdravio je umirovljeni bojnik Jakov Milanović-Brada i rekao kako je 109. brigada među prvim ustrojenim postrojbama Zbora narodne garde Republike Hrvatske, a njezini pripadnici ovih dana obilježavaju 28. obljetnicu osnutka.

Podsjetio je kako je ta postrojba branila Vinkovce i okolicu na bojišnici dugoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, a kroz brigadu je prošlo više od 9.000 branitelja. Poginula su 202 pripadnika te postrojbe, ranjeno je njih 640 dok se 24 pripadnika još uvijek vode kao nestali. Za doprinos u obrani Republike Hrvatske brigada je odlikovana ordenom Reda Nikole Šubića Zrinskog, Poveljom Vukovarsko-srijemske županije i Zlatnom plaketom “Grb grada Vinkovaca”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari