Connect with us

Pregled

Dubrovnik – Obilježena 25. godišnjica pogibije Ronalda Browna

Objavljeno

-

Foto: dubrovnik.hr

Uoči 25. godišnjice zrakoplovne nesreće u kojoj je 1996. godine poginuo ministar trgovine SAD-a Ronald Brown i izaslanstvo na čijem je čelu bio u petak je održana virtualna komemoracija u počast poginulima.

U virtualnoj komemoraciji govorili su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić, zamjenik načelnika Općine Konavla Ivo Radonić te otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a Victoria Taylor.

Nakon toga u Memorijalnoj kući Ronalda Browna u vremenskim su se razmacima, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, upisali u knjigu žalosti.

U ime Veleposlanstva SAD-a u knjigu žalosti upisao se voditelj odjela trgovinske razmjene Damjan Bencic.

Nedaleko od zračne luke u Čilipima, na području brda Sv. Ivana, 3. travnja 1996. u nevremenu se srušio američki vojni zrakoplov u kojem su bili ministar trgovine SAD-a Ronald Brown i 34 člana izaslanstva. Oni su se u Dubrovniku trebali sastati s hrvatskim dužnosnicima.

Svi su putnici poginuli, a među njima i dvoje hrvatskih državljana.

Ron Brown rodio se u Washingtonu, a odrastao je u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Middlebury Collegeu. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je dužnosti u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima 1993. godine imenovao ministrom trgovine. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas