Connect with us

Vijesti

Dugovanja za zdravstveno osiguranje iznose 40 milijuna KM

Objavljeno

-

Prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ financira sukladno razini ostvarenih poreznih prihoda po osnovu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

zzo_novi_logo2Prikupljenim sredstvima financiraju se usluge neposredne zdravstvene zaštite koje osiguranicima pružaju zdravstvene ustanove s područja HNŽ, a obim prava i broj usluga ovisi isključivo o razini raspoloživih sredstava, prenosi bljesak.info.

Kako bi osiguranici imali dobru zdravstvenu zaštitu i ostali u sustavu zdravstvenog osiguranja neophodno je da, sukladno Zakonu o doprinosima, poslodavci redovito uplaćuju doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje.

Sukladno urađenim analizama i podacima iz ranijih godina u 2014. godini Financijskim planom Zavoda predviđena je razina naplate poreznih prihoda po osnovu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Dinamika naplate prihoda u proteklih pet mjeseci tekuće godine nije na razini planiranog, odnosno mjesečni prihodi su manji od očekivanih i utvrđenih Financijskim planom Zavoda.

Konstantno smanjenje uplaćenih prihoda po osnovu doprinosa rezultat je sve teže ekonomske situacije ali i nedostatka svijesti i društveno odgovornog ponašanja svih sudionika u sustavu te neusuglašenost Zakona o doprinosima s Općim kolektivnim ugovorom u dijelu koji određuje minimalnu zakonom određenu bruto satnicu, Zakona o obrtu po kome obrtnici imaju mogućnost prestanka obavljanja djelatnosti bez uvjeta o izmirenju dospjelih poreznih obveza i niza drugih problema koji ovaj sustav čine ranjivim, priopćeno je iz ZZO HNŽ-a.

Zavod ima mogućnost dnevnog praćenja svih uplata doprinosa po obveznicima i točnu evidenciju redovitih uplatitelja obaveza kao i onih koji uplate vrše povremeno ili nikako. Ostvarivši dobru suradnju s Poreznom upravom FBiH Služba za kontrolu i naplatu doprinosa ZZO – a HNŽ utvrdila je kako postoji veliki broj obveznika koji neredovito ili nikako ne uplaćuju doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje.

Prema podacima Zavoda ukupna dugovanja po osnovu neuplaćenih doprinosa iznose cca. 40 milijuna KM. Za prva četiri mjeseca 2014. godine, uz pomoć Porezne uprave, Zavod je uspio naplatiti cca. 1.400.000 KM zaostalih potraživanja što je znatno manje od očekivanog i direktno se reflektira na stabilnost Zavoda i kompletnog zdravstvenog sustava.

”Ako se ne poveća razina naplate zaostalih i tekućih potraživanja bit će vrlo upitno ispunjenje Financijskog plana Zavoda, a samim time i obim i kvaliteta usluga zdravstvene zaštite, posebice usluga zdravstvene zaštite bolničke razine koje financira Zavod”. kazao je Vjekoslav Kordić, rukovoditelj Sektora ekonomskih poslova ZZO – a HNŽ.

glasbrotnja.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari