Pratite nas

Vijesti

Dugovanja za zdravstveno osiguranje iznose 40 milijuna KM

Objavljeno

na

Prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ financira sukladno razini ostvarenih poreznih prihoda po osnovu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

zzo_novi_logo2Prikupljenim sredstvima financiraju se usluge neposredne zdravstvene zaštite koje osiguranicima pružaju zdravstvene ustanove s područja HNŽ, a obim prava i broj usluga ovisi isključivo o razini raspoloživih sredstava, prenosi bljesak.info.

Kako bi osiguranici imali dobru zdravstvenu zaštitu i ostali u sustavu zdravstvenog osiguranja neophodno je da, sukladno Zakonu o doprinosima, poslodavci redovito uplaćuju doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje.

Sukladno urađenim analizama i podacima iz ranijih godina u 2014. godini Financijskim planom Zavoda predviđena je razina naplate poreznih prihoda po osnovu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Dinamika naplate prihoda u proteklih pet mjeseci tekuće godine nije na razini planiranog, odnosno mjesečni prihodi su manji od očekivanih i utvrđenih Financijskim planom Zavoda.

Konstantno smanjenje uplaćenih prihoda po osnovu doprinosa rezultat je sve teže ekonomske situacije ali i nedostatka svijesti i društveno odgovornog ponašanja svih sudionika u sustavu te neusuglašenost Zakona o doprinosima s Općim kolektivnim ugovorom u dijelu koji određuje minimalnu zakonom određenu bruto satnicu, Zakona o obrtu po kome obrtnici imaju mogućnost prestanka obavljanja djelatnosti bez uvjeta o izmirenju dospjelih poreznih obveza i niza drugih problema koji ovaj sustav čine ranjivim, priopćeno je iz ZZO HNŽ-a.

Zavod ima mogućnost dnevnog praćenja svih uplata doprinosa po obveznicima i točnu evidenciju redovitih uplatitelja obaveza kao i onih koji uplate vrše povremeno ili nikako. Ostvarivši dobru suradnju s Poreznom upravom FBiH Služba za kontrolu i naplatu doprinosa ZZO – a HNŽ utvrdila je kako postoji veliki broj obveznika koji neredovito ili nikako ne uplaćuju doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje.

Prema podacima Zavoda ukupna dugovanja po osnovu neuplaćenih doprinosa iznose cca. 40 milijuna KM. Za prva četiri mjeseca 2014. godine, uz pomoć Porezne uprave, Zavod je uspio naplatiti cca. 1.400.000 KM zaostalih potraživanja što je znatno manje od očekivanog i direktno se reflektira na stabilnost Zavoda i kompletnog zdravstvenog sustava.

”Ako se ne poveća razina naplate zaostalih i tekućih potraživanja bit će vrlo upitno ispunjenje Financijskog plana Zavoda, a samim time i obim i kvaliteta usluga zdravstvene zaštite, posebice usluga zdravstvene zaštite bolničke razine koje financira Zavod”. kazao je Vjekoslav Kordić, rukovoditelj Sektora ekonomskih poslova ZZO – a HNŽ.

glasbrotnja.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krvnici Karadžić i Mladić žderu prasetinu u Haagu

Objavljeno

na

Objavio

Prije dva dana bili smo svjedoci opskurne kazališne predstave koju je uz pomoć svojih odvjetnika Tribunalu u Den Haagu i publici priredio balkanski mesar, krvnik i zločinac optužen za genocid i etničko čišćenje, Ratko Mladić. 

Kako bi izbjegao čitanje presude, taj ljudski šljam kojega Srbi nazivaju „narodnim herojem“ (to mogu samo oni, nitko drugi) Ratko Mladić, poduzeo je sve: od kuknjave zbog lošeg zdravlja, do pokušaja prekida zasjedanja galamom i na kraju napuštanjem sudnice, u nadi da će izricanje biti odloženo. Međutim, za divno čudo, ovoga puta Sudsko vijeće nije nasjelo i krvniku je pročitana osuđujuća presuda i to najteža – doživotna robija. Mada i 10 takvih kazni ne bi bile dovoljne za krvnika tog kalibra, žene iz Srebrenice i preživjele žrtve njegovih pokolja zadovoljne su što su doživjele kakvu-takvu zadovoljštinu.

Kako pišu srbijanski mediji s ponosom veličajući glavne protagoniste genocida u B i H Radovana Karadžića i Ratka Mladića – jer genocid je u zadnjih 150 godina sastavnica srpske nacionalne ideologije i ponos nacije, ili točnije pretežitog dijela te nacije – dvojica krvnika provela su večer uoči izricanja presude Mladiću u gozbi, odnosno krkanju prasetine, a povodom slave Radovana Karadžića „Aranđelovdana“. (http://www.alo.rs/ratko-i-radovan-jeli-pecenje-pred-presudu/132406).

Kojemu se to bogu klanjaju i u što vjeruju monstrumi poput njih zna valjda samo Srpska pravoslavna crkva koja poslovično, već stoljećima prednjači u ideologiji genocida i osvajanja zemalja drugih naroda, što je protivno i Bogu i kršćanskoj vjeri.

I ne samo to. Srpska pravoslavna crkva tradicionalno posvećuje krvnike, koljače i zločince, pa je za očekivati da u dogledno vrijeme i ova dvojica monstruma postanu njezini „svetitelji“ (kao što su već postali fašist, antisemit i antikrist Nikolaj Velimirović Žički, njegov kolega također fašist i zločinac Joanikije Lipovac, četnički koljači Milorad Vukojičić Maca, Slobodan Šiljaki mnogi drugi). Četnički vođa i koljač Draža Mihailović već se s njima nalazi na ikonama Srpske pravoslavne crkve, a to je siguran put ka „posvećenju“. Dakle, to je kod njih tako. I tu pomoći nema.

Nakon što se nakrkao prasetine (s Radovanom) i nalokao brlje, krvnik Mladić se ujutro pojavio pred Sudskim vijećem žaleći se na visoki krvni tlak. U njegovu korist lagali su, naravno i odvjetnici koji ga brane, ali provjerom je utvrđeno da se nikako ne radi o kritičnom stanju i da je tlak zločinca Ratka Mladića normalan (unatoč krkanju prasetine).

Tako je taj ljudski smrad na kraju ipak osuđen, nažalost, bez spominjanja brojnih masovnih zločina što ih je počinio u Hrvatskoj. Kakva-takva zadovoljština za narod iz Srebrenice, ali daleko je to od pravde.

Srbija likuje što je još jednom kilavi i nemušti Haag zažmirio i nije pogledao istini u oči, te izbjegao dati joj zasluženo mjesto u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Birokratima u Den Haagu najvažniji su, naravno, interesi velikih sila koje u vuku konce u Tribunalu.

Nama pak ostaju Dodik, Vučić, Dačić, Vulin, Šešelj i ostala srpska bagra sastavljena od nekoliko milijuna sljedbenika Ratka i Radovana, kojima su krvnici i izvršitelj genocida nacionalni junaci i ponos!?

Daj Bože da ne bude tako, ali svi su izgledi da će s njima ipak imati posla i naša djeca.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari