Pratite nas

Duhovi

Objavljeno

na

Sveti Luka u Djelima opisuje dolazak Duha Svetoga na posve jasan i prepoznatljiv način, po onom vjetru, po ognjenim jezicima, po jezicima koje govore i razumiju, a da ga jučer nisu znali. To su osjetljivi prirodni fenomeni koji i danas izazivaju tolike komentare i tolika tumačenja – egzegezu.

sveti duh golubicaMeđutim ovdje treba ne zaboraviti jednu veliku činjenicu, a ta je da Duh Sveti dolazi apostolima, Blaženoj Djevici Mariji, Isusovoj rodbini i okupljenima ženama i ostalima dok su u molitvi. Oni su jedno srce i jedna duša koje dolazi ojačati i ohrabriti Duh Sveti i dati tako njima svoj pečat da krenu naprijed. Zato se ova svetkovina i ovaj događaj i drže jednim od rođendana Crkve.

Duhovi, današnja nedjelja, su punina Uskrsa. Za Crkvu veoma važna svetkovina njenoga utemeljenja i predstavljanja pred svijetom, odnosno to je službeno rođenje Crkve sa krštenjem u Duhu. Danas na Prvu Crkvu silazi punina Duha Svetoga kojega je pripremao Duh Božji koji je govorio po prorocima i u svakom vremenu pripremao po dobroti, pravdi i istini sve ljude dok nije našao u Kristu svoje konačno ispunjenje. Zato mi danas obvezno povezujemo Sinaj i Jeruzalem, Savez na Sinaju i zajednicu u Jeruzalemu. Dvanaest plemena na Sinaju i dvanaest apostola u Jeruzalemu, jesu novi Izrael, gdje vatra i vjetar predstavljaju Boga živoga koji je svemu život i početak, pa tako i mladoj Crkvi.

Vratimo se samom činu u dvorani Posljednje večere. “Isus dahnu i reče: – Primite Duha Svetoga”(Iv 20,22). Dah, dahnuti u Bibliji znači život, dok u hebrejskom ruah i grčkom pneuma znači vjetar, odnosno duh. Zato Isus pošto je dahnuo u njih je nadodao – Primite Duha Svetoga. Spajanje ovih dviju riječi nalazimo u Bibliji odmah na početku knjige Postanka (1,2) jer je duh ujedinio razbacane, kaotične vode. Kod Ezekijela (37) nalazimo dah nad kostima koje će oživjeti. Zar Isus ne kaže Nikodemu da vjeta puše gdje hoće, čuješ mu šum, ali ne znaš odakle je i kamo ide (Iv 3,8).

Sa ovim dahom Duha Svetoga Isus otvara novo stvaranje kojim pobjeđuje zlo i daje vlast opraštanja grijeha apostolima. Dar Duha je kao Božji dah koji od nas čini nova stvorenja. Upravo kao što roditelji nam prenose fizički dah, tako nam krštenje daruje Božji dah kojim nas čini svojim sinovima, svojom djecom. Pavao kaže da smo primili Duha Božjega, Duha posinstva (usp.Rim 8,15).

Zato danas na ovaj veliki dan crkve ostaje pitanje za mene u današnjem vremenu kako se ja i na kojim način držim članom ove Crkve. Da li ja primam oproštenje grijeha i da li moje krštenje i vodom i vatrom ostaje jedna neraskidiva veza između mene i Uskrsloga, kao i između mene i Njegove zajednice Crkve. Je li njegov Duh i dah ona veza koja me vezuje i s Njime i Crkvom.
Zato bi danas bilo veoma lijepo kada bi svatko od nas sebe upitao što je i kako sa mojom ispovijedi. Gospodin mi je dao mogućnost da neprestano živim u Njegovoj milosti preko današnjega dara apostolima, dara opraštanja grijeha.

To je sakramenat koji nam daje mogućnost neprestano živjeti u miru i s Bogom i ljudima. No, mogućnosti su jedno, a naš svakidašnji život sasviim drugo. Upitajmo se da li naša sveta ispovijed ide u onome pravcu kako to traži od mene Sveta Crkva i sam Gospodin. Naime, mi smo dobro poučeni o samom sakramentu, ali se moramo upitati kako to činimo. Veoma je važno ovdje odgovoriti na pitanje što šire jer smo ga mi veoma suzili. Suženo je u mnogih osoba samo na psovku, pa ako je nema kao da nema što ispovijedati. Kod dugih je naučena pjesmica naizust koja se godinama ne mijenja, čak i onaj zarez, uzdah je uvijek na istome mjestu. Dok možemo kod tolikih nači jednu površnost da se mi svećenici pitamo zašto dolaze na ispovijed, ako će se tako ispovijedati, zapravo to nije ispovijed, već treba reći zašto dolaze ako će tako postupati.

Svima nam je jasno da je ispovijed teška i za svećenika i vjernika. Malo je svetih Leopolda sa naše strane, ali je puno napasnika i naše i vaše vjerničke strane. Pa upravo zato ispovijedi treba uvijek, neka je ona i mjesečna ili češće, pristupati sa velikom ozbiljnošću, jer sotona uvijek vreba da nas udalji ili da omalovaži sakramenat. Svi veliki poznavatelji kršćanstva tvrde da odmetništvo počinje upravo od ispovijedi, omalovažavanjem zašto se ispovijedati čovjeku kao što sam i sam i tko je on. Olako se zaboravlja da se samo Bogu ispovijeda i da On samo grijehje oprašta, preko instrumenta koji se zove svećenik.
“Sveti Ivan don Bosco je uvijek bio blizu dječacima i mladeži, a nadasve u pomoći sazrijevanja i rasta u vjeri i kršćanskom životu. Upravo radi ovoga i ovakvoga pristupa držao je veoma važnim pitenje sakramenta svete ispovijedi. Veoma često im je pomno tumačio ovaj sakramenat. U tu svrhu im je jedanom zgodom ispričao svoj slijedeći san.

”Sanjao sam da sam se našao u crkvi koja je bila puna mladeži što su se pripremali za svetu ispovijed. Mnogi od njih su okruživali moju ispovijedaonicu. U jednom trenutku sam opazio, sa velikim iznenađenjem i čuđenjem, da mnogi od ovih dječaka, mlađaraca imaju tri vezice (užeta) oko vrata. Odmah sam upitao jenoga od dječaka što je okruživao ispovijedaonicu:
”Za čega ti služe te vezice oko vrta? Skini ih odmah!”
Uzvratio mi je:
”Ne mogu. Ima netko (nešto) iza mene i drži ih.”
Primakao sam se bliže i opazio iza leđa mladića da niču dva podosta duga rošćića; pogledao sam malo požljivije i zamijetio da one tri vezice drže nokti jedne veoma ružne spodobe s još ružnijim izgledom. Poslao sam odmah jednoga od ministranata da mi donese posudicu sa blagoslovljenom vodom.U međuvremenu sam opazio da i mnogi drugi dječaci imaju istoga staražara iza svojih leđa koji ih neprestano prati kako god krenu. Uzeo sam škropilo kao svoje oružje i pomoć primaka se jednoj od spodoba i upitao:”Tko si?”
Spodoba je škrinula zubima, ljutito i nekontrolirano se okrenuo u krug tako da sam ja uistinu mogao zamijetiti da svojom rukom drži ona tri užeta oko vrata mladića i ponaša se kao u kazalištu lutaka, kako migne prstom ili svojim dugim noktom tako se mladić(i) moraju okretati i djelovati.
“Što činiš sa te tri vezice? Odgovaraj ili ću baciti na te ovu blagoslovljenu vodu!”
Spodoba je ostala iznenađena i gotovo preplašena:
”Prva vezica drži dječake i mladež da ispovijedniku ne kažu sve svoje grijehe”odgovorio je dršćući.
”A zašto služi druga?”
”S drugom vezicom nestaje svako kajanje, ako ih uvjerimo da nije grijeh ono što su učinili onda se nemaju zašto kajati.””A treća?”
”To ti ne želim kazati” drsko je odgovorila spodoba i kao da je htjela uzmaknuti.
Uskočio sam i ja:”Eh, sada ću te baš okupati sa ovom blagoslovljenom vodom.”
”Ne, nemoj, to! Sve ću ti kazati… Treća vezica (uže) služi za to da bi zabranila dječacima slušati ispovijenika kada im govori o grijehu, a pogotovu o neispovijeđenim grijesima.”
”Sada mi je dosta svega, a i doznao sam ono što sam i predmijevao.Podigao sam škropilo i blagoslovljenom vodom ustrašio njega i njegove . Nestali su u jednom trenu, ričući kao lavovi i škripeći zubima da od svega toga sam se i ja preplašio i probudio od svoga korisnoga sna.”(Sv.Ivan don Bosco, Mabić/Jukić, Prispodobe V.95).
Primjer se može zamijeniti i drugim primjerim što se nalaze na navednom mjestu, samo koja stranica naprijed ili nazad. No, primjer je itekako poučan kako za mlade tako i za nas starije i veoma je važno i o ovakvim temama progovarati i u učionici, ispovijedaonici kao i u propovijedi.

Gospodine znamo da smo griješni, ti nam grijehe oprosti i daj snage da mognemo uvijek spremno poput rasipnoga sina (Usp.Lk 15) reći – ustati ću i poći ocu svome, a to znači spremo i raskajanim srcem ću zatražiti, zamoliti oproštenje od tebe. Ti ćeš nam oprostiti jer je neizmjerno tvoje milosrđe, ali pomozi da ja budem tvoj pravi sin, tvoje dijete koje zna i hoće moliti oproštenje, da bi nesmetano živjelo u miru i ljubavi s Tobom i bratom čovjekom.

fraFranjoMabić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Tako to bude kada pustiš ekipu na svoje i daš im ovlasti. 

Objavljeno

na

Objavio

Krenulo me nešto s bajkama. Danas razmišljam o Pepeljugi.
E , da je u ono doba bilo Istanbulske konvencije pa da kazni sve te silne zlostavljače .
U Pepeljuge definitivno zlu maćehu i njene transrodne kćeri ( ups , one bi bile pomilovane jer su drugačije i kao takve ne mrze … da , nikako ne mrze ) .
I onog oca kojeg nikako nema.
Lijepo se lik oženio, i ostavio kćer  na milost i nemilost onoj koju je doveo u svoju kući i na svoje .
Tako nekako počinje priča.
Gospon tata i gazda imanja ostavlja nakon ženine smrti svoju kćer novoj ženi i njenim kćerima .
Kako oca i gazde nema , zla maćeha se dobrano razmahala .
Pravu vlasnicu i nasljednicu natjerala u dronjke , zatvorila na tavan i natjerala da radi najgore poslove .
Haljine i nakit njene pokojne majke podijelile spodobe međusobno i počele gospodariti nečim što nije njihovo .
Tragična priča zlostavljane vlasnice imanja koja ne zna kako se suprotstaviti uzurpatoru.
Njena prava su joj potpuno nepoznata.
Tragedija je tim veća što nigdje i nikako famoznog tate i gazde koji se ubija od posla negdje da tu cijelu priču može financirati.
I obilato šalje.
Niti piše niti dolazi .
Samo šalje.
A maćeha troši i zlostavlja.
Tako to bude kada pustiš ekipu na svoje i daš im ovlasti.
Bez kontrole.
Okrenu ti kuću naopako , zanovijetaju , kradu i zlostavljaju .
Sve gledam kako najbolje i najljepše u ovoj zemlji biva pokriveno pepelom .
Kako plače u siromaštvu i bijedi na tavanima i podrumima dok uljez gospodari u kući njihovih otaca .
Uljez kojega obilato plaća onaj koji bi svoga trebao zaštititi .
I tako uljez napravi i ono najgore .
Uljez ode na komemoraciju .
Nepozvan.
Ne dati pijetet nego popljuvati svaku osobu i uspomenu na one koji su mu omogućili da živi i radi u njihovoj kući .
Uljez najgorim riječima nazove svaku svetinju svoga domaćina i još od istoga biva nagrađen .
Uljez pljuje na grobove .
I na žive.
I misli ako prospe pepeo po vlasnici da je nitko neće prepoznati ?!!
Dok odsutni otac radi i financira zlostavljače u vlastitoj kući
u očekivanju nekog princa koji će prepoznati i spasiti Pepeljugu, lagano čitam naslovnicu Novosti .
Da, onih koje obilato financira Republika Hrvatska .
Čitam kako joj pljuju i žive i mrtve koji su je stvarali i gradili .
Kako joj djecu nazivaju najpogrdnijim imenima .
I ne mogu ništa .
Baš ništa .
Jer ja sam blokirana  na Fb radi objave Evanđelja po Mateju. I svijeće za heroja . To je nepoćudni sadržaj .
Ali oni nisu .
Oni zadovoljavaju sve standarde ove izopačene zajednice .
Čekam kraj priče , kada dolazi princ i odvodi Pepeljugu daleko iz rodne kuće u kojoj je uljezi zlostavljaju .
I živim za dan kada će i neodgovorni otac koji sve to financira biti isto prijavljen nekoj pravobraniteljici za zlostavljanu djecu .
Jer i on je sudionik , zar ne ?
I to glavni .
Najvažniji , iako se nigdje nikako pojavio nije .
dr. Gordana Zelenika

facebook komentari

Nastavi čitati

U potrazi za Istinom

Razvaljivanje Pavičićevih infatilnih konstrukcija

Objavljeno

na

Objavio

Malo ću se osvrnuti na današnju kolumnu Jurice Pavičića u Jutarnjem listu. Kolumna još nije dostupna na njihovim web.stranicama, a ionako se može ispričati u par rečenica:

Kaže Pavičić da Željka Markić želi “zaustaviti Reuters” zato jer je tražila od Plenkovića da RH intervenira prema Facebooku zbog cenzure, te da se pozvala na njemački slučaj, kad je Facebook uvažio neke primjedbe njemačke vlade i učinio određene korekcije, piše Predrag Nebihi.

Tu Pavičić, iako nema čime, počinje mudrijati pa kaže kako “ljubitelji lika i djela Slobodana Praljka ne znaju što traže”, jer da je Njemačka od Facebooka koji je privatna firma, a Željka Markić to kao ne shvaća, tražila da facebook stvori algoritme koji će smanjiti “govor mržnje”, i da je ta privatna firma Facebook izašla u susret njemačkoj vladi tako što je, pojednostavljeno rečeno sankcionirala ljubitelje nacizma i ljubitele ISIL-a. I onda je ljude koji imaju pozitivno mišljenje o Praljku ugurao u isti koš s naacistima i ISIL-om, a Željki Markić držao predavanja kako ona ne razumije kako funkcionira kapitalizam pa joj on, kao proklamirani ljubitelj kapitalizma koji se gnuša socijalizma, pogotovo etatisičkog tipa jelte, pokušava objasniti.
I to je sažetak tog pamfletića koji izgleda kao da ga je pisala osoba čiji IQ nije veći od sobne temperature.

Odakle krenuti u razvaljivanje Pavičićevih infatilnih konstrukcija?

Možemo od mog statusa kojeg mi je facebook izbrisao, a u kojem nije bilo ništa ni nalik obliku verbalnog delikta koji se u ideologiji političke korektnosti naziva “govor mržnje”.

Screenshot tog statusa stavljam ovdje  kako bi svi znali o čemu se radi i vidjeli da tu nema ničeg spornog.
Radi se o videu u kojem se vidi kako general Praljak svojim tijelom staje između žena i puške iz koje se puca na žene. (video možete pogledati ovdje )
I meni je to dovoljno da kažem da osoba koja napravi takav moralan čin nema psihološki profil ratnog zločinca.
I to je dovoljno da me Pavičić svrsta u istu skupinu s ISIL-om i SS-Waffenom. Jer ja time što bacam drugačije svjetlo na istu temu “širim govor mržnje”.


O čemu se radi? Jurica Pavičić je ratni dezerter kojeg je država negdje u jesen 1993. godine konačlno uspjela mobilizirati u 6. domobransku pukovniju iz Splita. On je tvrdio da je “Hrvatska izvršila agresiju na BiH” i da je on tome svjedok, jer da je sa 6. DP bio u Stocu, a to je u BiH, i to je kao dokaz agresije. Nikad nije rekao koja muslimanska ostrojba mu je stajala sučelice. Štoviše, nakon što je izrekao tu laž, Praljak je s njim ušao u polemiku, i nakon što ga je argumentima ispreskakao kao Miru Salćinu ili Seida Sajkića Haagu, Pavičić je počeo reterirati pa je rekao da nije bio u Stocu nego da se s položaja na kojem je on bio mogao vidjeti Stolac. I otkad ga je u toj priči Praljak ponizio i prokazao kao patološkog lažljivca ovaj se sveti. Iz posve subjektivnih razloga.

Uspoređuje Pavičić Praljka s nacističkim liderima, a nas koji se drznemo usuditi ne složiti se s presudom sa sljedbenicima nacizma i ISIL-a, pa prisnažuje opetovanom laži o “koncetracijskim logorima” koje je držao HVO.
Vrlo kratkom analizom pokazat ću vam zašto je ova teza krajnje maloumna.
U pravomoćnoj presudi koja je na web-stranicama haškog suda dostupna samo na engleskom jeziku u tri svezka na preko 1400 stranica, pojam “koncetracijski logor” pojavljuje se samo jednom, a ispravan naziv, “detenacijski centar” pojavljuje se 522 puta. Po svezcima presude to izgleda ovako:

1. svezak, pojam “detenacijski centar” pojavljuje se 20 puta. U istom svezku pojam “koncetracijski logor” pojavljuje se jednom u paragrafu 43. i to kao navod tužiteljstva, a ne kao zaključak sudskog vijeća (nek Pavičić ode kod nekog odvjetnika da mu objasni razliku, ali ne kod Nobila nego kod nekog pismenijeg).
2. svezak, pojam “detenacijski centar” spominje se 418 puta dok se pojam “koncetracijski logor” ne spominje nijednom.
3. svezak, pojam “detenacijski centar” pojavljuje se 84 puta, a pojam “koncetracijski logor” ne spominje se nijednom.

Shodno navedenome, mi koji ne poštujemo ovu presudu čak bi i mogli koristiti termin “logor” ali ovi kao Pavičić, koji poštuju presudu, morali bi koristiti pojam “detenacijski centar” ili “zatočenički centar” ili “centar za zadržavanje”.
Stvar je ista i s nepravomoćnom presudom.

Budući da Pavičić u tom tekstu Markićki docira s pozicije kapitalista aka ekonomskog desničara obraćajući joj se kao da ona predstavlja etatističku socijalističku ljevicu, Pavičić čini novi salto-mortale kojeg njegove zakržljale mozgovne vijuge nisu ni svjesne. Naime on spominje pojam “logor” u klasičnom presereavajućem ljevičarskom pseudo-humanističkom stilu; Njemu je okrutno kako uopće može postojati mjesto gdje se nekog zatvara, stavlja u izolaciju, oduzima mu se slobodan, to je jelte udar na njegove ljevičarske “humanističke” principe.

A zapravo iz njega progovara onaj pravi ljevičar, socijalistički jugo-etatist koji je zapravo na istoj osi kao ovaj, za potrebe javnosti ad hoc skucani “ljevićar-humanist”. Naime, kao i njegovi predšasnici-ljevičari, njemu je neshvatljivo da se nekog vodi u detenacijski centar, jer su njegovi predšasnici pokazali djelom kako se rješava ratni protivnik: zazida se živ u Hudu jamu; Naveze ih se nad protutenkovski rov, sve ih se likvidira metkom u zatiljak i zatrpa bagerima; jednostavno ih se pobije i pobaca u jamu… Tako su ljevičari činili 1945. sa svojim ratnim protivnicima i ideološkim neistomišljenicima.

Zato nije ni čudo da Pavičić kao takav koristi omiljeno oružje KOS-a – inverziju i potpunu zamjenu teza, kad kaže da se Željka Markić svojim zahtjevom za ukidanje cenzure zapravo zalaže za cenzuru, pa sve svodi na parolu “zaustavite Reuters”. Kaže, o tome su “izvjestili ugledni Der Spiegel, New York Times … pa i taj famozni Reuters”.
Oni su kao izvjestili ono što Pavičić vidi kao istinu, i to je kao dokaz da je cijeli svijet u pravu, samo da nisu u pravu pola sabora, portali po Hercegovini, desničarski mediji bla bla bla..

Nabrojao Pavičić cijelu bulumentu onih koje je Nino Raspudić u svojoj kolumni od prije 8 dana u Večernjaku vrhunski sortirao u grupu “Travnik na Drini”. To je ekipa koja misli da je Travnik na Drini. To je ekipa koja bi meni određivala što je istina a ne mogu naći Busovaču na zemljopisnoj karti.
To je kao u onom sjajnom upisu profesora Stjepana Šterca kojeg sam jučer pročitao na zidu jednog prijatelja. Kaže:

“Prepričavali su mi tog dana njihove posljednje razgovore, pa i anegdotu u kojoj mu francuski časnik drži predavanje o tome kako bi i što trebalo. Praljak ga potom krene ispitivati o francuskoj književnosti o čemu dotični nije ništa znao, pa o njegovim sirevima i vinima; stade mu ih opisivati i nabrajati iz koje su regije, kakve su kvalitete i slično, o čemu isto nije znao ništa. Na kraju ga upita: ‘Vidiš, o svojoj zemlji jako malo znaš, pa kako misliš da mene možeš učiti o mojoj?’”

Kao primjer uzmimo Der Spiegel. On je kao jelte “ugledan”. Pa u tom “uglednom” listu nakon presude piše kako je Praljak srušio stari most u Mostaru. Nepravomoćna presuda u ovom predmetu pročitana je 29. svibnja 2013. godine, dakle prije više od 4 i pol godine, i u toj presudi apsolutno nigdje ne piše da je Praljak srušio stari most niti da s tim ima ikakve veze. Štoviše, u toj presudi piše da je Praljak već otišao iz Mostara kad je taj most srušen, jer je general Roso od njega već bio preuzeo dužnost Zapovjednika GS HVO-a.

Ali, to ne spriječava “ugledni” list da laž koja je pala prije 4 i pol godine odlukom suda za kojeg nam kažu da ga moramo poštovati oni koji ga uopće ne poštuju. Jer da Der Spiegel, Žarko Puhovski, Jurica Pavičić i slični poštuju taj sud i njegove presude, onda ne bi spominjali “koncetracijske logore” niti bi ponavljali LAŽ da je general Praljak srušio most. Ali to nije sve. Ovo žalbeno vijeće je zaključilo, uz suprotno mišljenje suca Pocara, da rušenje tog mosta uopće ne predstavlja zločin protiv čovječnosti, i da je s te strane sve čisto kao suza.

Očito, “ugledni” Špiglovi i Pavičići ne priznaju nalaze iz presuda. Ili te nalaze tumače selektivno, kako im odgovara.
Infatilno licemjerje ekipe “Travnik na Drini”, kronično neznanje, nepoznavanje predmeta, nekompetencija, kao onda kad je Ante Tomić za MIchelangela napisao da se preziva Buonarotti umjesto Buonarroti. dok je nas “seljake” učio o tome što znači Michelangelova umjetnost.

Umjesto zaključka recimo otvoreno o čemu se ovdje radi. Postoji sedam darova Duha Svetoga. Jedan od tih darova je razum. Moj razum meni ne dopušta prihvatiti i poštovati ovakvu presudu. Moj razum mi nalaže da se moram boriti protiv takve presude i osporavati je dok sam živ. Prihvatiti takvu presudu za koju ZNAm da je protivna zdravom razumu znači odbaciti zdrav razum, odnosno odbaciti dar Duha Svetoga, i time počiniti najveći grijeg kojeg jedan Katolik može počiniti – hulu na Duha Svetoga!
I to je ono što oni hoće. Svi ti “ugledni” pseudohumanisti,. punjači Hudih jama i njihovi apologeti koje se ja osobno ne bih usudio svrstati u isti koš s nacistima i ISIL.
Jer ne želim ovom zgodom vrijeđati naciste.
A ne želim vrijeđati ni ISIL.

Oni su jako loši ali ne toliko loši kao “ugledni” pseudohumanisti, drinski Travničani, čija se cijela ideologija može sabiti u jednu jedinu rečenicu:
“Sve što je normalno treba prikazati nenormalnim i obrnuto, sve što je nenormalno treba prikazati normalnim”.

Predrag Nebihi/Kamenjar.com

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari