Connect with us

BiH

Duje Šantić: Na suđenju za ubojstvo moga oca trebao je biti i general Dudaković

Objavljeno

-

Foto: arhiva

Nakon dulje razmišljanja, osobnih dvojbi i iskušenja zbog brojnih podvala i manipulacija u ovome slučaju te činjenice da još nema tijela, jučer su nakon dugog niza godina u Bihać, na mjesto zločina, došli Jagoda i Duje Šantić, supruga i sin pokojnog generala HVO-a Vlade Šantića, kako bi svjedočili u sudskome postupku koji se vodi po optužnici protiv pripadnika bošnjačke Armije Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Prema optužnici Županijskoga tužiteljstva Unsko-sanske županije, koja je potvrđena 2019. godine, za otmicu i likvidaciju generala Šantića tereti se nekadašnjega zapovjednika Vojne policije Petog korpusa Armije BiH Hamdiju Abdića zvanoga Tigar te pripadnike ove vojne formacije Dedu Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića i Envera Keranovića. Optuženi su za organiziranje ubojstva generala HVO-a na iznimno okrutan i podmukao način. Na jučerašnjoj glavnoj raspravi svjedočili su oštećeni, odnosno članovi generalove obitelji, njegova supruga Jagoda i sin Duje Šantić.

Nisu podizali pogled

Svjedočenje generalove supruge trajalo je oko pet minuta. Nešto dulje trajalo je obraćanje sina generala Šantića Duje. Znakovito je da nitko od optuženih ni u jednome trenutku nije podigao pogled prema Duji Šantiću, ali su djelovali jako smireno i opušteno.

Na kraju svjedočenja, ispitivanja odvjetnika, Duje je, mimo pravila, ipak prišao Tigru i pružio mu ruku, nakon čega je uslijedila ledena tišina u sudnici u procesu kojemu je na čelu predsjedajući Sudskog vijeća Osman Alibabić. Hamdija Abdić Tigar ostao je zbunjen. Duje Šantić rekao je kako se danima spremao za svjedočenje i bio spreman. No, svejedno, kada je ušao u sudnicu, srce je zaigralo. Susret s ljudima koje optužnica tereti da su mu oteli, mučili, ubili oca, njegovo tijelo raskomadali i prikrivali tragove.

– Uh. Bio je to koktel emocija. Osjećao sam se spremnim, ali u trenutku kada sam ušao u sudnicu i vidio optužene, srce mi je iskreno jako zaigralo – rekao je Šantić. On je bio zadovoljan odnosom u sudnici. – Sve je bilo korektno. Bila su trojica sudaca. Govorio sam zapravo što sam govorio i ranije za novine, za javnost. Od toga kako je nestao, kako se sve to odigralo. Nekoliko odvjetnika me je rešetalo pitanjima, ali to je njihov posao – posvjedočio je za Večernjak.

Prema njegovim riječima, ključna poruka koju je izrekao u sudnici odnosila se na generala Atifa Dudakovića. On objašnjava da je ovo ubojstvo bilo tretirano kao ratni zločin dok Federalna uprava policije nije iskonstruirala da se prekvalificira kao slučaj ubojstva samo kako bi odgovornost izbjegao general Petog korpusa Armije BiH. – Ja sam rekao da nedostaje jedna osoba u sudnici i svima je jasno kako je u pitanju Atif Dudaković.

Prije nego što je Federalna uprava policije preuzela istragu ovaj se slučaj vodio kao ratni zločin. Kako bi dobili dopuštenje za vođenje istrage, oni su sve prekvalificirali u civilno ubojstvo. Svi znaju zbog čega – da ne može odgovarati general Dudaković. Nema smisla da je u slučaj umiješana Vojna policija Armije BiH koja otme generala druge vojske HVO-a, moga oca. To je morao biti ratni zločin, a ne civilno ubojstvo – odlučan je Duje Šantić. Njega posebno boli što punih 26 godina nisu u stanju pronaći tijelo njegova oca kako bi ga pokopali. Unatoč svemu, ta ga činjenica još uvijek motivira.

– Kakav će, međutim, ishod biti, teško mi je predvidjeti. Nadam se kako će ovaj slučaj nešto ipak uspjeti rasvijetliti. Da ipak nisam optimist, ne bih 26 godina bio uporan i tražio njegovo tijelo – rekao je Duje. On je posebno zahvalio svome šefu Anti Bilandžiću za potporu.

Stalno se sukobljavali

Prema svjedočenju upućenih, odnos između zapovjednika HVO-a u Bihaću generala Vlade Šantića, koji je i jedan od osnivača Hrvatske zajednice Herceg Bosne, te zapovjednika Armije BiH Atifa Dudakovića nije bio idiličan još od vremena kada je ovaj bivši oficir JNA napustio Zadar, više mjeseci nakon što je započelo razaranje Hrvatske. Jednom prigodom ga je čak udario i izbio mu je zube.

Generala Šantića je iz Zapovjedništva HVO-a u Bihaću nasilno odveo Tigar u noći između 8. i 9. ožujka 1995. godine u hotel Sedra izvan grada. Tamo je posljednji put viđen u razgovoru s generalom Dudakovićem. Nakon toga je odveden i gubi mu se svaki trag. Mučen je i ubijen. Njegovo tijelo je, prema riječima zaštićenog svjedoka, iskomadano, ubačeno u bačvu, zaliveno cementom i benzinom. No, kada je otkriveno, DNK analizom nije se moglo utvrditi da je riječ o generalu Šantiću.

Vlado Šantić – General i heroj!

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari