Connect with us

Kolumne

Dujmović: Bojkot Jasenovca je ucjena, izjave Zuroffa mimo svake pameti

Objavljeno

-

Slažem se da žrtvama Jasenovca treba iskazati pijetet, o tome nema nikakvog zbora, ali mislim da postoji čitav niz kontroverzi u našoj povijesti o kojima treba napisati punu i pravu i zapravo jednu jedinu istinu, rekao je Dujmović

[ad id=”93788″]

Novinar i publicist Tihomir Dujmović za Direktno.hr je komentirao situaciju oko komemoracije žrtvama koncentracijskog logora u Jasenovcu koja će ove godine biti obilježena bojkotom Koordinacije židovskih općina, vjerske zajednice Bet Israel te Srpskog narodnog vijeća.

Dujmović smatra da se tema Jasenovac ponovno ispolitizirala.

“To je naša specifična hrvatska muka. Napokon je došlo vrijeme da se otvore neka kontroverzna povijesna pitanja i to pitanja o kojima su desetljećima vrijedile privatne povijesne laži. Smatram da je vrijeme da se sjedne za stol i progovori o istinu na Bleiburgu i istini u Jasenovcu. Ne smije se reagirati ucjenom na svaku ideju da se razgovara o toj temi”, kazao je Dujmović.

Tvrdi da se 45 godina zataškavala istina o žrtvama Jasenovca i Bleiburga.

“Odbiti doći na komemoraciju znači ucijeniti cijelu naciju prestankom razgovora oko te teme. O toj temi se ne bi trebalo razgovarati da je nju pratila povijesna istina. Smatram da nitko normalan neće dvojiti da je jasenovački logor jedno od najvećih povijesnih ljaga u hrvatskoj povijesti, gledano iz perspektive hrvatskih zločina i perspektive režima NDH ali isto tako svi znamo da 45 godina vrijedila laž da je tamo ubijeno 700 tisuća ljudi”, rekao je Dujmović te dodao:

“Treba postaviti pitanje hrvatskoj lijevoj inteligenciji zbog čega je šutjela 45 godina na laž koja je toliko monstruozna da je zapravo kompromitirajuća ideji bilo kakve hrvatske države kad god ona nastala. Oni koji su šutili o toj laži moraju ovom narodu odgovoriti zašto su o tome šutili”.

Napominje kako postoji čitav niz kontroverzi u našoj povijesti o kojima se ne govori.

“S druge strane, neki drugi povjesničari izbacuju tezu da je Jasenovac bio i partizanski logor. Navodno su komunističke vlasti tamo šest godina držale tamo logor i o tome bi trebalo progovoriti. Je li to istina ili nije?”

Dujmovića uz to još zanima i zašto komunističke vlasti ‘koje su imale u rukama svu dokumentaciju i sve mogućnosti da utvrde punu istinu o Jasenovcu’ to nisu učinile kao i zbog čega te vlasti nisu dopustile da se utvrdi konačna i prava istina.

“Da se to dogodilo mi danas ne bi imali nikakvog prijepora oko Jasenovca. Slažem se da žrtvama Jasenovca treba iskazati pijetet, o tome nema nikakvog zbora, ali mislim da postoji čitav niz kontroverzi u našoj povijesti o kojima treba napisati punu i pravu i zapravo jednu jedinu istinu”, rekao je Dujmović.

Također, ne smatra produktivnim na svaki zahtjev da se o tim stvarima napiše istina, reagirati s ovakvim potezima za koje tvrdi sa nisu ništa drugo doli ucjena.

“Na ovaj se način želi reći – ne, mi ne želimo raspravljati o tome zašto je netko izmislio u Jasenovcu tisuću žrtava, ne mi zabranjujemo raspravu o tome je li to bio partizanski logor. Tako se do istine ne može doći. Ista stvar vrijedni i za Bleiburg”, rekao je Dujmović.

Na pitanje o tvrdnjama ravnatelja centra ‘Simon Wiesenthall’ Efraima Zuroffa da predsjednica Grabar-Kitarović nije antifašist i da na vlasti treba biti netko poput Mesića ili Josipovića Dujmović kaže kako je to histerija koja nema kraja.

“Najbolje da ih sve izvedemo van i da ih maknemo sa svih funkcija koje ne odgovaraju ovome ili onome. Mimo svake pameti je tvrditi da predsjednica Grabar-Kitarović nije antifašist. Nema druge definicije osim te da je to van svake zdrave pameti. Pitam, do kuda seže ta crta tko je, a tko nije antifašist? Smatram da je predsjednica Grabar-Kitarović i njezina obitelj svojim životom pokazali da je pravi antifašist”, kazao je novinar i publicist Tihomir Dujmović za Direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari