Pratite nas

Komentar

Dujmović: Hrvati Istre, dok Vama u Areni pjeva Bajaga mom prijatelju Ivanu previjaju rane od tog “smrskanja”

Objavljeno

na

Kako je moguće drugačije osim političkim jugoslavenima i ljudima koji su intimni a vidim i aktivni protivnici hrvatske države, ljudima koji su intimni nastavljači politike svojih očeva, nazvati Ivana Jakovčića i njegovog sljedbenika Miletica koji zabranjuju nastup Thompsonu u Areni, dok jedva čekaju nastup Bajage u pulskoj Areni koji je samo noć prije Oluje povijesne 1995 hrabrio četnike uoci ključne povijesne bitke pjesmom:”krece armija srpska jednom zauvek sve ce da vas smrska”!

Tko su zapravo Jakovčić i Miletić to ćemo jednom valjda čuti, meni je puno važnije pitanje kako to da Hrvati u Istri rađe slušaju pjevača sa hitom “ kreće armija srpska i jednom zauvijek sve ce da vas smrska” od pjesama Marka Perkovica Thompsona?

Hrvati Istre, jeste li svjesni da Vas ostatak Hrvatske gleda u ovom kontekstu? Jeste li svjesni odijuma koji stvarate prema samima sebi?

Jer, preko Učke nikad nije stigao glas da imate nešto protiv da Vam svaku godinu u Istri pjeva čovjek čiji je hit “ krece armija srpska sve ce da vas snrska”!

Zaboga, u 250 000 hrvatskih vojnika bilo je i Hrvata iz Istre! Razumijete li da Vam Hrvati preko Učke nikad ove relacije nece zaboraviti! Jer, dok Vama u Areni ovih dana pjeva Bajaga koji je 4. Kolovoza 1995 pjevao cetnicima u Kninu da ih ohrabri uoci povijesne bitke, mom prijatelju Ivanu u Gospicu i danas previjaju rane od tog “smrskanja” i u kolicima dolazi u Knin svakog 5. Kolovoza! Komentirao je Tihomir Dujmović

‘Kreće armija srpska, i jednom zauvek, sve će da vas smrska’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ponosni Hrvat s rukom na srcu – na vjetrometinama bura, nevera i oluja povijesnih zbiljnosti

Objavljeno

na

Objavio

Spomenik dr. Franji Tuđmanu

Spomenik prvom hrvatskom, demokratski, voljom naroda, izabranom predsjedniku države Republike Hrvatske je postavljen, omotan i čeka sutrašnje, odmotavanje i otkrivanje. Na Dan ljudskih prava i Svjetski dan paljenja svijeća.Tijekom tehničkih radova na postavljanju prikazan je u javnosti sa zlatnim odsjajem. Sutra će biti taman, crn. Boje crnog zlata.

Tko u spomeniku traži podrobnosti crta lica i tijela osobe – spomenika, na pogrješnom je putu. To nije samo spomenik, portret čovjeka imenom Franjo Tuđman. To je spomenik osobnosti, čovjeku koji je uspio dovesti Hrvatsku na državnu razinu da Hrvatice i Hrvati i ostali državljani mogu u Republici Hrvatskoj demokratskim glasovanjem izabrati svojeg predsjednika. Izabran je brojnom većinom.

Franjo Tuđman je prvi demokratski izabran predsjednik suverene Republike Hrvatske. Prvi uopće, državni poglavar  nakon brojnih stoljeća u kojima je Hrvatska bila predala svoj suverenitet, njegujući ipak brižno, tijekom tih stoljeća, njegove ostatke ostataka, da bi ga uspjela, u tom povijesnom trenutku, zahvaljujući upravo, njemu, dr. Franji Tuđmanu i njegovoj politici i vođenju, ponovo vratiti.

Kako vidim spomenik?

Prije odgovora, evo kako ga ne vidim. Ne vidim ga kao portret, uradak kipara koji je napravljen da bi bio izložen na izložbi portreta među ostalim portretima istog kipara ili među uradcima ostalih kipara.

Komentar Antun Drndelić

Vidim ga kao spomenik i dr. Franji Tuđmanu, prvom demokratski izabranom predsjedniku RH, ali i spomenik ponosnom Hrvatu devedesetih, prošlog stoljeća, koji svojim stavom i srcem, s rukom na srcu i odjećom na vjetrometini omotanom i pripijenom figuri i uspravan, uzdignute glave ponosnog pogleda u daljinu, uporno prkoseći svim mogućim burama, neverama i olujama povijesne zbiljnosti kroz koje prolazi Lijepa Naša Domovina…

Jesam li ponosan?

I jesam i nisam. Jesam, jer je spomenik postavljen u Zagrebu, dakle ipak u lokalnom, premda metropolskom, okružju. To mi se čini premalo i nedovoljno važno za novovjekog Oca Domovine.

Bit ću zadovoljan kada spomenik Franji Tuđmanu, prvom demokratski izabranom hrvatskom predsjedniku bude postavljen u srcu hrvatske državotvornosti, političke državotvorne i suverenističke misli, na Trgu sv. Marka, ispred crkve svetca, između Hrvatskog državnog Sabora i Vlade RH. To sam bio predložio u svojem članku objavljenom u tada još ne hibernatiziranom Vjesniku, 9. 8. 2004. godine, ponovivši prijedlog nekoliko puta.

Zašto ne reći da bi od „Zračne luke dr. Franjo Tuđman“, preko aktualnog, sutrašnjeg, spomenika, do budućeg, nadam se, spomenika na Trgu sv. Marka, to bila jedna lijepa backhand-drive dijagonala – od Velike Gorice do povijesnog središta metropole.

I pokojni predsjednik bio je, uostalom, u slobodnim trenutcima tenisač, kao i ja, naravno amaterski. Zašto ne reći i da Hrvatska ne bi nikada osvojila dva puta svjetski Davisov pehar, i njeno ime, zasad dvaput, nikada ne bi bilo upisano na „salataru“, da nije bilo uspješnog djelovanja dr. Franje Tuđmana.  Moja nada umire posljednja.

Čestitka akademskom kiparu g. Kuzmi Kovačiću, autoru spomenika, koji je svojim djelom pobudio napisane reminiscencije…

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ovo Hrvatska država financira sa 3 milijuna kuna godišnje…

Objavljeno

na

Objavio

DO KAD?!

Tekst u Pupovčevim Novostima: “NEKA VISI F. T.”

I ovo Hrvatska država financira sa 3 milijuna kuna godišnje, komentirao je Velimir Bujanec

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari