Pratite nas

Komentar

Dujmović: Opasna i bespotrebna igra manjinama jednoga neotesanca

Objavljeno

na

Ne postoji nepristojniji gest na hrvatskoj političkoj sceni u zadnjih dvadeset pet godina od nepristojnosti i nekulture koju je Milanović pokazao jučer u Uredu predsjednice

[ad id=”93788″]

Povodom jučerašnjeg sramotnog ponašanja premijera Milanovića, koji se odbio fotografirati sa predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, komentar za direktno.hr je dao politički analitičar i kolumnist Slobodne Dalmacije Tihomir Dujmović.

“Ne postoji nepristojniji gest na hrvatskoj političkoj sceni u zadnjih dvadeset pet godina od nepristojnosti i nekulture koju je Milanović pokazao jučer u Uredu predsjednice. To je kontinuitet njegove neotesanosti, jer treba podsjetiti i to kako Milanović nikada nije čestitao Predsjednici pobjedu na predsjedničkim izborima“, objašnjava Dujmović.

Upitan o tijeku konzultacija Tihomir Dujmović kaže kako će mandat predsjednice dobiti svaki onaj koji donese 76 potpisa saborskih zastupnika.

“Činjenica je kako HDZ strpljivo pregovara sa Mostom, usuglašavajući stavove i reforme, a da Milanović otima zastupnike metodama koji su sličniji trileru nego metodama političke borbe. Kao što se vidi došlo je do pakta Pupovac-Milanović gdje se Pupovcu obećava drugo mjesto u državi, a on sanja tu poziciju „starih odnosa i starih omjera hrvatskog i srpskog naroda“. Međutim, pojavio se Mirko Rašković koji je otkrio kako u nasilnom pritisku ne sudjeluje samo Zoran Milanović, nego i Milorad Pupovac te Vojislav Stanimirović. Da je to napravio HDZ, hrvatski bi mediji vrištali na sve strane. Ovako se Milanovićeva nepristojnost i bezobrazluk te pritisci tandema Stanimirović-Pupovac skrivaju pod tepih“, kazao je Dujmović.

Dodao je kako nitko ne propituje predstavnike manjina, koji zastupaju više manjina, imaju li potpise sviju manjina koje zastupaju.

“Mislim da su Stanimirović i Pupovac izmanipulirali manjine i da se igraju opasno vatrom jer što ukoliko se sutra dogovore Most i HDZ? Hoće li biti tada neprijatelji vlasti? Hoće li im tko vjerovati ukoliko budu pretrčavali vlastitom podrškom? Dakle, manjine su uvijek, koliko se ja sjećam, pristojno pričekale dogovor u državi, a onda se priklonili novom mandataru koji je vodio računa o njihovim željama i potrebama. To je jedino pristojno. Ali, kako je Pupovac već kod Sanadera navikao, a sjeća se i prilika u Jugoslaviji, biti arbitar odnosa u zemlji, onda mu se dopala rola koju mu je sada namijenio Zoran Milanović. Opasno i bespotrebno igranje manjinama“, zaključio je Dujmović.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Petrov o Vrdoljaku: ‘Da nije tragično, bilo bi komično’

Objavljeno

na

Objavio

Šef Mosta Božo Petrov komentirao je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a, kao i njegove najave 5 ključnih politika te stranke o kojima je danas govorio HNS-ovac

‘Da nije tragično, bilo bi komično. Jedina stvar koju je rekao i koja je točna je da Most noćna mora koruptivnog djelovanja. Njegove izjave su komične, no njegovo je djelovanje bilo izuzetno štetno’, kazao je Petrov, piše N1

Očekuje li da će se Vrdoljak vratiti u Vladu, upitan je.

‘Sve je moguće. Ono što je on govorio da je nemoguće, pokazalo je da je laž’, govori Petrov.

Govoreći o stanju u Mostu, odnosno o odlasku Vlahe Orepića, Petrov je ponovio da Orepiću želi sreću u političkom djelovanju te da je Most okrenut prema budućnosti. ‘O bivšima sve najbolje’, kazao je Petrov.

Na pitanje hoće li biti predsjednički kandidat – kazao je da će biti onako kako odluči Most.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zorica Gregurić: Ratna odšteta se ne može vezati uz odluke haškog suda jer je činjenica da je izvršena agresija na RH

Objavljeno

na

Objavio

U kolovozu 1996. donesen je Sporazum prema kojem su se Hrvatska i Srbija obvezale u roku od 30 dana osnovati zajedničko povjerenstvo s po tri predstavnika i sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. To se nije dogodilo i naknada do sada nije isplaćena.

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, u razgovoru za Narod.hr ističe kako je u svakom slučaju za to odgovorna Vlada RH.

“U vrijeme kada je imala priliku, obzirom da je potpisan Sporazum, oni ga nisu proveli. To stoji i dalje. Ratna odšteta se ne može vezati na bilo kakve odluke haškog suda jer je činjenica da je Srbija i Crna Gora uz pomoć JNA izvršila agresiju na teritorij RH.”

Gregurić se sjeća napada i razaranja za koja je Hrvatska trebala tražiti odštetu:

“S teritorija Republike Srbije prvi napad na Hrvatsku je Erdut. Što se tiče bombardiranja iz zraka, njih je bilo i ranije, ali prvi zemljani napad s teritorija na teritorij bio je 25. srpnja 1991. godine. Poginula su šestorica Tigrova, pripadnika 1. Gardijske brigade, a 18 ih je ranjeno.

O Vukovaru ne moramo uopće govoriti. Postoje zapisi, video zapisi, svjedočenja, sudske odluke itd. Republika Hrvatska s punim pravom može tražiti odštetu za ratna razaranja od Srbije i od Crne Gore. Ovdje govorim o ratnim razaranjima. Moraju biti uključene i odštete za bespravna i protupravna zatočenja, mučenja pripadnika HV-a i redarstvenih snaga, a jednako tako i civila.”

Nastavlja kako Hrvatska prema međunarodnom pravu može tražiti odštetu.

“Postoje pravni temelji. Međutim ono što nikome u Hrvatskoj nije jasno je to da kada netko treba platiti za razaranja, smrti, sakaćenja, invalidnost, zatočenja… Kako god nazvali takva razaranja i uništavanja, nije jasno zašto nijedna vlast do sada nije potraživala odštetu. Radi se uglavnom o hrvatskim braniteljima, pripadnicima redarstvenih snaga i specijalne policije, jednako kao i o civilima”, kaže Gregurić.

Osvrnula se i na Zakon o braniteljima:

“Kao što je bilo zadnjih dana prilikom izglasavanja Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, glavni napad je bio to da smo veliko opterećenje za proračun, da smo privilegirani… Umjesto da glavni prigovor bude zašto Vlada RH do sada nije potegnula pitanje plaćanja. Ne mora uopće potezati to pitanje. Zašto nije samo proveden Sporazum?”, pita se Zorica Gregurić.

Narod.hr

 

Vesna Balažević i Zorica Gregurić dobrovoljno su otišle u vukovarsku bolnicu 1991. i ostale do kraja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari