Connect with us

Komentar

Dujmović: Plenković mora napraviti odmak od osoba koje se vezuju uz Ivu Sanadera

Objavljeno

on

Politički analitičar i kolumnist Slobodne Dalmacije, Tihomir Dujmović, komentirajući  političke poruke Andreja Plenkovića, pojasnio je što je sve potrebno kako bi se, nakon nepromišljenog srljanja u preslagivanje i rušenja vlastite vlade vratilo poljuljano povjerenje u HDZ kao stranku.

[ad id=”93788″]

-Sve što je Andrej Plenković kazao u svom, jednom od prvih službenijih izlaganja, je potpuno očekivano i na tragu onoga što je najavljivao. Sve programske smjernice koje je naveo su zapravo dio stare HDZ-ove platforme. Ono što je važno i novo je naglasak na demokršćanstvo, a najvažnije jest činjenica sa Plenković savršeno razumije gdje je došao jer je njegova prva rečenica bila: ‘Moj najveći zadatak i naš najveći zadatak bit će vratiti izgubljeno povjerenje’ – istaknuo je Dujmović u izjavi za Direktno.hr.

Graditi gospodarski program na onome što je radio IFO institut uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora vidi jedinim logičnim odbirom.

-Gospodarski program će se temeljiti na onome što je radio IFO institut. To je potpuno logično i potpuno neobjašnjivo zašto je u zadnjoj predizbornoj kampanji taj dokument zapravo prestao biti najvažniji dokument koji HDZ ima – kazao je Dujmović.

Uz naglašeno profiliranje demokršćanske opcije, Plenkovićeve izjave o povratku povjerenja smatra ključnim porukama.

-Nema nekih velikih i spektakularnih pomaka osim, ponavljam, činjenice da Plenković savršeno razumije da će povratak povjerenja biti njegov najveći zadatak i činjenica da stranka ostaje u desnom centru, ali ovaj put naglašenije demokršćanski profilirano. To mi se čini najvažnijem Plenkovićevim relacijama. Sve drugo ćemo vidjeti u kampanji, a najviše ćemo vidjeti kad vidimo stranačke liste – ocijenio je.

Smatra da se novo lice HDZ-a može pokazati jedino odmakom od starih lica koje je na političku scenu inaugurirao Ivo Sanader.

-Grešaka, i to enormnih je bilo u zadnjoj kampanji kada je stranka tvrdila da je novo lice HDZ-a, a imala je, čini mi se, osam bivših Sanaderovih ministara. Dakle, lagati se ne može, povjerenje će biti najvažnije. Onaj tko ima povjerenje naroda, onaj tko me se vjeruje, onaj do koga narod drži njemu su pobjede zagarantirane – rekao je.

Upozorava kako niti jedan stranački program ne privlači birače sam po sebi.

-Niti jedna stranka ne privlači birače programskim smjernicama na presudan način. Most je dobio gotovo 20 mandata isključivo povjerenjem na moralnim relacijama. Nisam zapamtio niti jednu točku dnevnog reda na kojima su oni bazirali program. Dakle, povjerenje, moral i čestitost su odrednice koje su važne za birače. Program desnog centra je stari i on je poznat, u ideološkom smislu riječi on će sad imati nešto veći oslonac u demokršćanstvu, ali program, koliko sam ja razumio, ostaje manje-više isti s ciljem da je izabrana Maletić koja će mu u gospodarskom smislu biti desna ruka, Ivo Davor Stier mu je glasnogovornik i ja bih rekao prvi suradnik. Prema tome, već sada možemo iščitati obrise Plenkovićevog HDZ-a – ističe Dujmović.

Oprezne Plenkovićeve poruke vidi sasvim logičnim rješenjima do snimanja stanja u stranci i na terenu.

-Nastupio je vrlo oprezno iz razloga jer on u ovom trenutku ni ne zna što se u stranci događa, nitko ne zna punu i pravu istinu o ovim pozajmicama koje se sad uspostavljaju kao neka mini afera. Nitko ne zna kakav je odnos na terenu. Mislim da prvo treba obići teren, najprije treba formirati svoj tim, treba odrediti mjesto Zlatku Hasanbegoviću u tom timu i mislim da će u tom slučaju biti jasna poruka oko ideoloških pitanja. Trebalo bi vidjeti tko je među desetak, petnaest ključnih ljudi, ali to ćemo vidjeti tek za dva tjedna kada Plenković postane službeni šef HDZ. U tih desetak, petnaest ljudi njegova najužeg time moći ćemo iščitati kakav HDZ stvara Andrej Plenković – zaključio je Dujmović u izjavi za portal Direktno.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR