Connect with us

Komentar

Dujmović: Pozicija hrvatskih Srba kraljevska je prema poziciji Hrvata u Srbiji

Objavljeno

on

“Meni se ponajprije čini da je ponašanje srbijanskog premijera Aleksandra Vučića besramno, jer se ponaša kao da je čelnik Švedske ili Norveške, a ne Srbije u kojoj je pravo ne samo Hrvata nego i drugih manjina da ta prava budu na nivou ako ništa drugo. Zaboravlja čitav niz drugih neriješenih hrvatsko-srpskih pitanja koja moraju doći na dnevni red prije ili kasnije”, istaknuo je u razgovoru za Direktno.hr novinar i publicist Tihomir Dujmović osvrćući se na napade srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na Hrvatsku zbog blokiranja poglavlja 26 pristupnih pregovora Srbije s EU, piše direktno.hr

Kako je istaknuo Dujmović, Hrvatska ne može dopustiti da se prešuti činjenica da Srbija i dalje drži okupiranim Vukovarsku adu.

“Srbija prije svega mora odgovoriti gdje su tisuće nestalih Hrvata iz Domovinskog rata, jer ona taj odgovor ima. Prema tome, postoji cijeli spektar pitanja na kojima Srbija mora dati odgovor na pitanja, jer inače Hrvatska neće dati ”zeleno svjetlo” za pglavlje 26. Vlast koja bi preskočila ta pitanja bila bi poznata kao vlast koja je izdala hrvatski nacionalni interes. Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Steir to razumiju i stali su već na prvom pitanju, a to je pitanje položaja kulturnog prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji”, objasnio je naš sugovornik.

“Taj sarkazam da Srbi dobivaju četiri mjesta državnih tajnika ili pomoćnika ministra u četiri ključna ministarstva, a da Hrvati u Srbiji ne mogu imati udžbenike na hrvatskom u 1. razredu osnovne škole izvan je svake pameti. Pozicija hrvatskih Srba upravo je kraljevska prema poziciji Hrvata u Srbiji. To bi trebala biti i paradigma bilateralnih odnosa. Kada Hrvati budu imali tri zajamčena zastupnika i četiri zajamčena mjesta pomoćnika ministra u Narodnoj skupštini Republike Srpske bez obzira tko bude imao u svojim rukama vlast, kada hrvatska nacionalna manjina u Srbiji bude imala sva ona prava koja je Milorad Pupovac ishodio za Hrvatske Srbe te kada se riješe svi problemi iz rata onda će Hrvatska moći doći na Dunav i i pružiti ruku Srbiji”, zaključio je Tihomir Dujmović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari