Pratite nas

Pregled

Dujmović: Pričamo o ‘Za dom spremni’ i drugim sporednim temama, a gospodarstvo je na koljenima

Objavljeno

na

U HRT-ovoj emisij Peti dan na Trećem dvije su teme, poruke mržnje i kampanja. Uz voditeljicu Gabrijela Perišić, ponovno su u studiju bili komentatori emisije, Tihomir Dujmović, Aleksandar Musić, Petar Tomev Mitrikeski i Lana Bobić. Glavna tema o kojoj su pričali bila je sramotan transparent dijela navijača BBB-a iz Kustošije na kojem je pisalo “J… ćemo srpske ženu i djecu”.

Prošli su tjedan dečki sa zagrebačke Kustošije pokazali javnosti gnjusan natpis na kojem je pisalo “J… ćemo srpske ženu i djecu”. Takav pristup izravan je etnički udar i to na ugrožene društvene skupine. Potez koji je izazvao osudu čak i kod samih BBB-a i ogromnog dijela Hrvatske bio je tema razgovora u Petom Danu.

Tihomir Dujmović, kolumnist portala Direktno, najoštrije je osudio takve poruke ističući kako su jezive i grozne, a sada preostaje analiza.

“Malo odgoj, malo manipulacija i događaju se takve stvari. Treba jasno reći kako su poruke jezive i grozne. Dobro je da je policija reagirala. Ostaje nam osuda i analiza odnosno pokušaj analize crtanja vraga na zidu odnosno ulaska u trag onome tko je to napravio tj. onome tko stoji iza cijele te priče. Kao i u kriminalu kad tražite kriminalca, treba razmišljati o motivima. Kod nas su vrlo brzo izbori, u Srbiji za nekoliko dana i tenzije postoje. Ako tražimo tko ima koristi, najmanje ima desnica”, rekao je Dujmović.

Bobić je istaknula kako je veći problem što društvo tolerira takve situacije pa se one ponavljaju.

“Mladi se s takvim stavovima sigurno nisu rodili, to je ono što brine. Ne znam koliko ima smisla tražiti tko ima koristi od ovakve situacije, a i mi u Hrvatskoj imamo toliko tih grafita da ih je teško sve pobrojati. Ova poruka koju su dečki s Kustošije poslali, nije prvi put. Imali smo sličan slučaj i prije četiri i prije dvije godine. Ono što definitivno ne možemo osporiti jest da su te poruke vezane uz navijačke skupine i one njeguju takav jedan diskurs. Mi predugi niz godina njegujemo sindrom kuhane žabe, kada dugo imamo situaciju koja je neprihvatljiva, ali se to tolerira i nauči se živjeti s time i to stanje se normalizira. Dok ne bude političke volje da se usprotivimo povijesnom revizionizmu, neće biti dobro.

Musić smatra kako ovo nije udar na Srbe, već na sirotinju koja najkrhkija u društvu.

“Sve što ima ritualnog posla s kolektivom može nekad potonuti u takvu atmosferu. Što je to Srbin u Hrvatskoj? Radi se o nativnoj mržnji. Ako kažeš da mrziš četnike i imaš u glavi slike koljača iz Vukovara – njih u Hrvatskoj danas nema. Ako se gleda Srbe po gradovima – ne nose nikakav srpski identitet. Ako se pogleda Srbe u susjedstvu i Srbiji, oni su daleko i imaju lidera koji ih uklapa u jedan vrlo neobičan brod koji plovi. Ako izoliramo Pupovca te predstavnike Novosti, tko ti ostaje? Ostaje starčad po Banovini, Kordunu, Lici, sirotinji koja radi za 800 kuna mjesečno. Tako ispada da nisi gađao jake, one agresore, već sirotinju i najkrhkije u društvu”, izjavio je.

Mitrikeski je događaj ocijenio krajnjom svinjarijom.

“To je krajnja svinjarija. Ako vas to ne dira, treba konstatirati da je ipak krajnje štetno za Hrvatsku. Moram istaknuti kako je ovaj prekršaj opisan u Kaznenom zakonu. Kazne su od šest mjeseci do pet godina. Dakle imamo nekakvo pokriće i policija je postupila po zakonu te privela osumnjičenike. Ako je netko išao ovo napraviti, išao je svjesno i u terminu u kojem točno želi”, ocijenio je.

Kratko su se dotaknuli i nadolazećih izbora.

Musić smatra kako će Domovinski pokret dobiti manje mandata no što očekuje.

“Kako stvari sada stoje HDZ i Restart koalicija u egalu. Mislim da će Domovinski pokret imati pokoji mandat manje no što očekuje”, kazao je.

Dujmović je otišao korak dalje pa je istaknuo kako se u tijeku predizborne kampanje vrlo malo govori o stvarnoj gospodarskoj krizi koja nas čeka, već se često bavimo sporednim temama.

“Nisam čuo nijedno sučeljavanje gdje su akteri dali odgovore kako se nositi s krizom koja će nastupiti za nekoliko mjeseci. Pričamo o ‘Za dom spremni’ i drugim sporednim temama, a gospodarstvo je na koljenima”, rekao je.

Dujmović: Metaforički Hrvatska bira između Bernardića i Plenkovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari