Pratite nas

Reagiranja

Dujmović: Stanković je jedan od glavnih promotora ‘regije’ kao Treće Jugoslavije

Objavljeno

na

Nema boljeg pledoajea za temu “Regija kao Treća Jugoslavija” od zadnjeg gosta političkog talk showa “ Nedjeljom u dva”, srbijanskog pisca Basare – tvrdi naš poznati novinar i publicist Tihomir Dujmović, koji ovih dana i promovira svoju knjigu “Regija kao Treća Jugoslavija”.

Stankovićeva jeftina podvala o tome kako su već kod najave emisije učestale reakcije” dva Srbina u udarnom terminu, na što nam je spala HTV” ne može zamračiti bit problema. Bit problema nije etnička pripadnost Aleksandra Stankovića nego činjenica da su regionalne političke snage do te razine dominantne da je Stanković jedan od glavnih promotora regije. I kao takav jednako odgovara Račanu i Milanoviću, kao i Sanaderu i Plenkoviću. A on bi htio da se o tome šuti, a da ga se prostački nacionalno proziva zbog njegove nacionalne pripadnosti! Pa da može pasti u šesnaestercu! Ali, taj lažnjak neće proći!

Da je HTV uistinu hrvatska televizija ona bi danas ugostila barem pet drugih osoba umjesto Svetislava Basare. Ali, HTV je regionalna politička televizija, a Stanković medijski specijalac u borbi za “Regiju kao Treću Jugoslaviju”.

Ako se složimo sa Stankovićevim tematskim odabirom, (Basara je književnik) iz hrvatske perspektive u tjednu obnove hvarskog kazališta, hrvatska državna televizija i sadržajno opredijeljeni hrvatski novinar (tu je etnička pripadnost naravno irelevantna) posvetio bi se toj temi. Ovih dana naime obnovljeno je najstarije građansko hrvatsko kazalište, ono u Hvaru, utemeljeno je nevjerojatne 1612. godine i to je tema koja se iz hrvatske perspektive ne može ignorirati. Iz regionalne se jednostavno mora ignorirati! I Stanković je tu nepogrešiv!

Iz hrvatske perspektive ništa logičnije od toga da imamo 60 minuta razgovora s primjerice Slobodanom Prosperovom Novakom o ultimativnom europskom raritetu kao što je prvo europsko građansko kazalište utemeljeno prije više od 400 godina kada su širom regije uglavnom blejale ovce! No, iz regionalne perspektive, a u slavu slavne uravnilovke, ova tema se mora zgurati pod tepih! Kod Stankovića stižu samo oni koji su na slavu regiji! Regiji kao Trećoj Jugoslaviji!

Ako je pak Stankoviću ovo zahtjevna tema a svakako je htio progovoriti o kulturi i književnosti Miro Gavran je ovih dana ponovno dobio jednu vrijednu nagradu a dugo ga nismo čuli. Nagrađen je ovih dana još jedan sjajan hrvatski književnik, Ratko Cvetnić, i to nagradom HAZU-a. Osim toga, pojavio se jedan sjajan roman “ Korijeni”, sjajnog Mikija Bratanića, svakako vrijednog predstavljanja publici. Sad ćete pitati sto hrvatskoj publici znače Bratanic ili Cvetnić?

Prije negoli odgovorim žurim s protupitanjem: a što hrvatskoj publici znači Svetislav Basara? Regionalnoj, jugoslavenskoj publici, publici koja je napokon došla na svoje formiranjem “ Regije kao Treće Jugoslavije”, Basara je primjeren gost! Onima koji bi htjeli živjeti u hrvatskoj državi i gledati sadržajnu hrvatsku televiziju, Basara je posve nevažan. Srpska književnost jednako mi je važna kao bugarska i rumunjska rekao je svojedobno Stanko Lasić. Da, ali nije Stankoviću! A nije Stankoviću jer nije Pupovcu! A budimo realni: nije ni Plenkoviću!

Vratimo se Cvetniću i Brataniću. Cvetnić je autor upravo kultne ratne pripovijetke, Bratanić je pak sjajan pisac, sjajne rečenice, pisac koji kao rijetko tko odabire teške teme od kojih se u Hrvatskoj bježi desetljećima. O Miri Gavranu neću ni govoriti.

Ali kako nitko od njih ni na koji način ne jača i popularizira regiju, nema mjesta kod Stankovića! Tako je stradalo i obnovljeno hvarsko kazalište! Da ga je sagradio drug Tito pa da je sada obnovljeno, ne bi ga Stanković zaobišao! Ovako, kazalište staro preko 400 godina, baš ničim ne korespodira s regijom, dapače, pokazuje da nas stoljećima nije bilo briga što se događa sa druge strane Drine, upravo ne smije biti tema jedinog političkog talk showa na državnoj televiziji.

Jesu li ljudi koji vode državnu televiziju svjesnih ovih relacija? I svoje zapovjedne uloge u tom lancu, komentirao je Dujmović na facebooku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Lili Benčik: Otvoreno pismo Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović

Objavljeno

na

Objavio

Pogrešno gđo Predsjednice, iako su bili Hrvati, oni su se borili za federativnu Jugoslaviju, a ne slobodnu Hrvatsku

Poštovana g. Predsjednice!

Dovoljno je pogledati sadržaj i ciljeve dokumenata ZAVNOH-a, AVNOJ-a, pa da se vidi da su se partizani borili za obnovu Jugoslavije, za federativnu Jugoslaviju. Nigdje nisu u svom programu imali samostalnu Hrvatsku.

Snagom medija koji su pod njihovim nadzorom i  snagom vlasti agresivno namećete  izjednačavanje NOB-a i Domovinskog rata, tvrdeći da je moderna hrvatska država nastala na antifašizmu. Nemoguća  je to teza, jer ponavljam, titovi partizani, pa bili oni i Hrvati nisu se borili za Hrvatsku, nego za Jugoslaviju ” Slobodnu Hrvatsku u novoj federativnoj Jugoslaviji”

Kada se usporede ciljevi NOB-a i ciljevi Domovinskog rata vidi se da je Domovinski rat ustvari bio  borba protiv tekovina NOB-a , jer je JNA nastojala sačuvati granice Jugoslavije( ( to joj je bila zadaća), a Srbija je u agresiji na Hrvatsku vidjela priliku da uz pomoć JNA ostvari svoj mit o Velikoj Srbiji.

“Hrvatski partizani nisu se borili za samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu, već za federalnu… Dovoljno je pogledati programske i zakonske dokumente iz onog vremena (AVNOJ, ZAVNOH i slično). Iz njih je vidljivo da su se partizani borili za obnovu Jugoslavije…  ali ne rojalističku( četničku) , nego federativnu… poslijeratno uređenje ipak je bilo manje zlo no što bi bilo po četničkom programu“. Prema tome, antifašisti nisu zaslužni za hrvatsku  samostalnost, nego upravo suprotno, a gori od njihovog bio je tek „četnički program“. Nisu stvorili niti su u svom programu imali samostalnu Hrvatsku, već  Jugoslaviju.

Gđo Predsjednice moderna hrvatska država nastala je odbacivanjem komunističkog sustava, pobjedom agresora Srbije i JNA i  uspostavom samostalne, nezavisne , suverene i demokratske države! Nastala je nasuprot  tekovina NOB-a! Hrvatski branitelji borili su se protiv tekovina NOB-a!

Borili su se upravo protiv komunista, koji nisu bili antifašisti, koji su se preobukli u antifašiste. Upravo ti preobučeni antifašisti su izžviždali Predsjednika dr. Franju Tuđmana 1991.godine, kao i vas u Pazinu  na spomen mons. Bože Milanovića, jer su baš oni pobili sve stvarne istarske rodoljube-narodnjake, kršćanske antifašiste, koji su uspjeli preživjeti talijanski fašizam, ali nisu preživjeli komunistički antifašizam.

Među njima najistaknutiji je otac od našeg biskupa u miru Ivana Milovana , Antun Milovan, kojega su pripadnici OZNE uhitili 22.ožujka 1945. kada je za kuhinjskim stolo, pisao pismo sinu Miroslavu ( sva tri sina su mu svećenici Miroslav preminuo 2004,  Vjekoslav preminuo 2015 i Ivan). Toliko im se žurilo da su pisma ostala kao dokaz na kuhinjskom stolu i odveli ga u nepoznato, mučili. ubili i bacili u nepoznatu fojbu.
Ti i takvi antifašisti pobili su cvijet istarskog hrvatskog rodoljublja, istinske antifašiste, istarske narodnjake. Antun Milovan bio je učen čovjek, narodnjak, antifašist i dosljedan vjernik, koji je volio svoju obitelj, svoj narod i svoju Katoličku crkvu. I upravo zbog tih svojih kvaliteta nije dočekao slobodnu Hrvatsku odlukom i nasiljem onih koji se za takvu domovinu nisu borili, a to su ti komunisti tzv. antifašisti, koji i danas ne priznaju Hrvatsku državu, jer su se borili za Jugoslaviju.

Stoga uzdizati takve antifašiste i davati im zasluge koje im ne pripadaju je povijesna krivotvorina i ponižavanje opet i iznova njihovih žrtava, istinskih , pravih antifašista istarskih Hrvata-narodnjaka!

Sa poštovanjem Lili Benčik, Pula

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Šajeta prozvao Škoru: Među nama kompozitorima ima i onih koju Hrvatsku vole iskreno

Objavljeno

na

Objavio

Šajeta: Znate li one strane tvrtke koje utjeruju dugove našim građanima? E pa Škoro se svojedobno gorljivo zalagao da i ZAMP svoje dužnike proda jednoj takvoj.

Popularni istarski kantautor Šajeta na svom Twitter profilu prokomentirao je predsjedničku kandidaturu svog estradnog kolege Miroslava Škore, objavljujući crticu iz života poslovno-estradnog svijeta.

Sudeći po sadržaju objave, Škoro na Šajetin glas ne treba računati.

– Znate li one STRANE tvrtke koje utjeruju dugove našim građanima, koje otkupljuju od banaka i sličnih? E pa Škoro se svojedobno gorljivo zalagao da i ZAMP svoje dužnike proda jednoj takvoj! Na sreću nije prošlo, jer među nama kompozitorima ima i onih koju Hrvatsku vole iskreno, napisao je na svom profilu Dražen Turina Šajeta, prenosi Novi list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari