Pratite nas

Komentar

Dujmović o Trumpu: Ovo je novi impuls jačanju desnice u cijeloj Europi

Objavljeno

na

Novinar i publicist Tihomir Dujmović ekskluzivno za direktno.hr prokomentirao je pobjedu republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Americi i značaj koji ona ima za svijet, ali i za Hrvatsku.

Izneneđujuću pobjedu Donalda Trumpa Dujmović je okarakterizirao kao spektakularan događaj koji bi mogao promijeniti čitav niz relacija u svijetu.

“Amerika je rekla ne globalizacijskom svjetskom poretku. Pokazuje se da je američki narod odbio globalizaciju i novi svjetski poredak koji vode elite za svoj račun. Pokazalo se da američki narod, obzirom na ekonomske pokazatelje u zemlji, nema osobite koristi od tog globalizacijskog svjetskog poretka i ovo je poraz za dosadašnje američke unutarnje politike”, rekao je Dujmović i dodao kako u ovom trenutku ne znamo kako će izgledati američka vanjska politika, ali iz svega što je rečeno u kampanji, očito je da će se brojne relacije mijenjati.

“U tom smislu pobjeda Donalda Trumpa poruka je i hrvatskoj Predsjednici i Vladi RH da dolaze promjene dosadašnje paradigme međunarodne politike”, napomenuo je Dujmović, koji se osvrnuo i na očigledno jačanje desnice u svijetu.

“Trumpova pobjeda, kao i ranije promjene politike u istočnoj Europi (Poljska, Češka i Mađarska), te jačanje desnice, poglavito u Francuskoj, pokazuju da koncept nacionalnih država sve više jača te da u tom smislu prostor na sceni dobivaju desne političke opcije. Tome je tako jer se pokazalo da globalizirani svjetski poredak i mahnita liberalna ekonomija te uništenje nacionalnih država nije svijet promijenilo na bolje nego je otvorilo čitav niz problema i donijelo niz nezadovoljstava. Kada pogledate EU vidjet ćete enormno nezadovoljstvo običnog svijeta jer nezaposlenost raste, BDP u pravilu ne raste, a Brisel sve više preuzima prerogative nacionalnih država. U tom smislu, nakon pobjede Trumpa moguće je očekivati novi impuls jačanju desnice u cijeloj Europi”, istaknuo je Dujmović i dodao kako to vrijedi i za Hrvatsku.

Komentirajući američke medije i ankete, Dujmović je naglasio kako je bila više nego očita njihova naklonost jednom kandiadatu.

“Ankete su promašile izborni rezultat u Americi, a mediji su pokazali nevjerojatnu količinu neprofesionalnosti jer su mahnito navijali za jednu opciju. Pobjeda Trumpa svojevrsni je slom priče o neovisnim američkim medijima jer ta količina neprincipijelnosti koja se mogla pročitati u njihovom tisku te navijanje za Hilary Clinton pod veliki upitnik stavljaju cijeli mit o neovisnom američkom novinarstvu. Posebno je začuđujuće i čini se da na isti način funkcioniraju i agencije za istraživanje tržišta jer niti jedna agencija nije pogodila pobjedu Donalda Trumpa”, rekao je Dujmović i dodao kako smo mi u Hrvatskoj tu šprancu već vidjeli.

“Agencije u pravilu govore o pobjedi SDP-a kada pobjeđuje HDZ, a mediji toliko neukusno znaju navijati za ljevicu da je to znalo prelaziti svaku granicu. U svakom slučaju, Amerika i s njom cijeli svijet danas je pred velikim preokretom”, zaključio je Dujmović.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari