Connect with us

Komentar

Dujmović o Trumpu: Ovo je novi impuls jačanju desnice u cijeloj Europi

Objavljeno

on

Novinar i publicist Tihomir Dujmović ekskluzivno za direktno.hr prokomentirao je pobjedu republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Americi i značaj koji ona ima za svijet, ali i za Hrvatsku.

Izneneđujuću pobjedu Donalda Trumpa Dujmović je okarakterizirao kao spektakularan događaj koji bi mogao promijeniti čitav niz relacija u svijetu.

“Amerika je rekla ne globalizacijskom svjetskom poretku. Pokazuje se da je američki narod odbio globalizaciju i novi svjetski poredak koji vode elite za svoj račun. Pokazalo se da američki narod, obzirom na ekonomske pokazatelje u zemlji, nema osobite koristi od tog globalizacijskog svjetskog poretka i ovo je poraz za dosadašnje američke unutarnje politike”, rekao je Dujmović i dodao kako u ovom trenutku ne znamo kako će izgledati američka vanjska politika, ali iz svega što je rečeno u kampanji, očito je da će se brojne relacije mijenjati.

“U tom smislu pobjeda Donalda Trumpa poruka je i hrvatskoj Predsjednici i Vladi RH da dolaze promjene dosadašnje paradigme međunarodne politike”, napomenuo je Dujmović, koji se osvrnuo i na očigledno jačanje desnice u svijetu.

“Trumpova pobjeda, kao i ranije promjene politike u istočnoj Europi (Poljska, Češka i Mađarska), te jačanje desnice, poglavito u Francuskoj, pokazuju da koncept nacionalnih država sve više jača te da u tom smislu prostor na sceni dobivaju desne političke opcije. Tome je tako jer se pokazalo da globalizirani svjetski poredak i mahnita liberalna ekonomija te uništenje nacionalnih država nije svijet promijenilo na bolje nego je otvorilo čitav niz problema i donijelo niz nezadovoljstava. Kada pogledate EU vidjet ćete enormno nezadovoljstvo običnog svijeta jer nezaposlenost raste, BDP u pravilu ne raste, a Brisel sve više preuzima prerogative nacionalnih država. U tom smislu, nakon pobjede Trumpa moguće je očekivati novi impuls jačanju desnice u cijeloj Europi”, istaknuo je Dujmović i dodao kako to vrijedi i za Hrvatsku.

Komentirajući američke medije i ankete, Dujmović je naglasio kako je bila više nego očita njihova naklonost jednom kandiadatu.

“Ankete su promašile izborni rezultat u Americi, a mediji su pokazali nevjerojatnu količinu neprofesionalnosti jer su mahnito navijali za jednu opciju. Pobjeda Trumpa svojevrsni je slom priče o neovisnim američkim medijima jer ta količina neprincipijelnosti koja se mogla pročitati u njihovom tisku te navijanje za Hilary Clinton pod veliki upitnik stavljaju cijeli mit o neovisnom američkom novinarstvu. Posebno je začuđujuće i čini se da na isti način funkcioniraju i agencije za istraživanje tržišta jer niti jedna agencija nije pogodila pobjedu Donalda Trumpa”, rekao je Dujmović i dodao kako smo mi u Hrvatskoj tu šprancu već vidjeli.

“Agencije u pravilu govore o pobjedi SDP-a kada pobjeđuje HDZ, a mediji toliko neukusno znaju navijati za ljevicu da je to znalo prelaziti svaku granicu. U svakom slučaju, Amerika i s njom cijeli svijet danas je pred velikim preokretom”, zaključio je Dujmović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR