Connect with us

Komentar

Dujmović: Zašto Vesna Škare Ožbolt ne želi biračima odgovarati na ideološka pitanja?

Objavljeno

-

Isječak/HKR

Dami nikada nisam rekao da laže, pa neću ni sada prekršiti taj zavjet, ali nemam drugog izbora negoli reći da Vesna Škare Ožbolt ne govori istinu komentirajući moje i njeno gostovanje u emisiji „Argumenti“ na hrvatskom katoličkom radiju, piše novinar i kolumnist Tihomir Dujmović, koji za kandidatkinju za mjesto gradonačelnice Zagreba ima još mnogo pitanja:

Cijela emisija je započela u mučnom tonu obzirom da jedan je od kandidata za gradonačelnika odbio doći u emisiju rekavši voditelju da mu ne odgovara i da mu nije interesantan katolički karakter istog tog radija. Iz posve nerazumljivih razloga voditelj emisije nije htio otkriti tko mu je to rekao iako je prilično izvjesno da se radi o Tomislavu Tomaševiću odnosno nekome iz Možemo. Neshvatljivo je da voditelj radija kojeg je gost uvrijedio, baš kao i sve njegove slušatelje, ne želi reći tko je taj kojeg iritira katolički karakter ove radio postaje.

Još je nevjerojatnije da Vesna Škare Ožbolt ni na koji način nije komentirala taj skandal! Pravila se kao da ništa nije čula, iako se radilo o prvoklasnoj segregaciji! Kako je emisija krenula u tom tonu uistinu je bilo iritantno čuti u emisiji koja je počela ideološkim skandalom, stare jeftine fraze o tome da su lokalni izbori tematski komunalni i da u njima ideologija ne igra nikakvu ulogu. Vesna Škare Ožbolt je inzistirala na toj tezi, tezi koja je neistinita, demagoška, šuplja i redovito služi kao alibi za buduće političke manipulacije. Zašto? Zato jer će se svi akteri na zagrebačkoj političkoj sceni sasvim sigurno dogovoriti da je gradu potrebna: adaptacija nakon potresa, uređenje prometa i saniranje Jakuševca.

Ne mogu zamisliti ozbiljnu komunalnu temu od žičare do gradnje novih vrtića i škola oko koje se svi neće dogovoriti. Ono oko čega se neće složiti su prioriteti, a prioritete određuje politika, koja pak počiva na ideologiji. Nema politike bez ideologije! To ne postoji. Jugoslaveni su tvrdili da preziru nacionalizam kao fenomen koji nameće vrijednosti jedne nacije, a upravo su jugoslaveni bili najveći nacionalisti jugoslavenstva i jugoslavenske nacije! Tako i ovdje u priči o ideologiji koje tobože da nema na lokalnoj razini. Što određuje gradonačelnički mandat SDP-ove gradonačelnice Siska ako ne njena ideologija? Što je u svađama sa biskupom Košićem pogoni ako ne ideologija, makar se radi o goloj lokalnoj, komunalnoj razini? Obnavlja li Obersnel iz komunalnih ili ideoloških razloga Titov Galeb? A i ovdje se radi o goloj komunalnoj, lokalnoj vlasti.

Zato su teze Vesne Škare Ožbolt ocvala demagogija, zapravo remake stare partijske teze koja u originalu glasi: okrenimo se budućnosti pustimo prošlost na miru! Okrenimo se budućnosti znači ne dirajmo ništa iz prošlosti, bar smo to naučili! No, u sred kampanje samo oni koji sutra misle ignorirati i izigrati očekivanja i volju vlastitih birača, danas im ne žele pokazati svoja ideološka uvjerenja.Vesna Škare Ožbolt je na svom Facebok profilu objavila: “Dok sam objašnjavala razloge svoje kandidature i predstavljala svoju viziju obnove Zagreba od potresa, g. Dujmović je na poprilično neugodan način, inzistirao na ideološkim temama počevši s pitanjem rušenja određenih spomenika“.

Prilično neugodan način? Radi se o klasičnoj manipulaciji i potpunoj neistini što možete provjeriti na snimci emisije. Naime, voditelj emisije je pročitao pismo jednog slušatelja koji je pitao goste u studiu, dakle i Vesnu Škare Ožbolt što misli napraviti sa spomenicima koji veličaju bivši totalitarni režim, a kojih ima širom Zagreba. Ona je odbila odgovoriti! Slušatelju! Ne meni! Zato sam ja, ne vjerujući da ne želi dati odgovor, zatražio da ne bježi od odgovora, te sam zatražio da slušatelju, ne meni, jer ja znam da ona partizanske spomenike može samo glancati, ne ih micati, da dakle slušatelju, budućem biraču nota bene, odgovori na pitanje. I na moju dodatnu molbu da slušatelju odgovori ponovno je to odbila! Dakle, nisam ja tražio odgovor na to pitanje nego jedan zagrebački birač.

Po meni,nije previše inteligentno, još je manje politički pristojno odbiti odgovoriti nekom biraču na pitanje kakvo god bilo ako je u granicama korektne komunikacije. Bježati od ovog odgovora znači skrivati svoje prave namjere. Zašto je gospođa Škare Ožbolt odbila odgovoriti jednom biraču na ovo pitanje, ne govoreći istinu da sam joj ja postavio to pitanje? Zato jer nominalno skuplja glasove na desnici, dok u naravi glasove skuplja u centru i lijevo od centra, a ti birači ne žele dirati partizansku spomeničku baštinu u Zagrebu. Pa ne bum onda njima rekla da ću micati partizanske spomenike, glasila je filozofija iz koje je izvirala šutnja gospođe Ožbolt.

Ali, gospođa Škare Ožbolt griješi ako misli da publika ovu jednostavnu manipulaciju nije razabrala. Njezina teza kako „Ideološke teme na kojima inzistira g. Dujmović i njemu slični upravo postoje kako bi se radile podjele odnosno raskoli među ljudima“, još je jeftinija manipulacija iz prašnjavihboljševičkih uđbenika. Ideološke teme postoje jer ljudi jednostavno imaju različite ideološke poglede na svijet i fala Bogu da zadnjih 30 godina živimo u realnosti gdje se zbog različitih ideoloških pogleda ne završava u zatvoru. Reći da ideološke teme postoje „kako bi se radile podjele među ljudima“ partijska je fetva s početka 50-tih godina i zastrašujuće je da Vesna Škare Ožbolt barata tom retorikom 2021 godine!

Vrhunac demagogije Vesne Škare Ožbolt tek je slijedio, jer je rekla čak i ovo:“ Pitam g. Dujmovića što je važnije, baviti se nazivima ulica, trgova ili spomenicima iz bivših režima ili pružiti našim građanima obnovu njihovih domova i vratiti im normalan život?“ Koja vrhunska demagogija! A zašto u isto vrijeme ne bismo rješavali i jedan i drugi problem? Zar će komisija za promjenu ulica žbukati zidove i protupotresno obnavljati zgrade, pa bi ih razgovor o ideološkim temama zaustavio u obnovi grada? Kakvaraskošna demagogija! Naravno da se u isto vrijeme može raditi i jedno i drugo, naravno da je najvažnije obnoviti grad, ali je kukavičje jaje šutjeti kad vas birač pita što ćete sa spomenicima propetih partizana koji se koče sa svakog zagrebačkog trga? Zašto mu se bojite odgovoriti?

Gospođa Ožbolt tvrdi da se ne planira baviti ideološkim podjelama,ali postoji more tema u Zagrebu koje su imanentno ideološke. Što, nećete ih niti rješavati da se nekome ne zamjerite? SDP je najavio povratak trga maršala Tita, zašto birači ne mogu čuti hoćete li podržati taj prijedlog kao moguća gradonačelnica? Sa radikalne ljevice smo čuli da je moguće da će tražiti promjena imena avenije Gojka Šuška, smijemo li znati kako će se zagrebačka gradonačelnica postaviti u tom pitanju? Hoće li grad Zagreb za njenog „vakta“ i dalje biti pokrovitelj „Hoda za život“ eminentno je političko pitanje i ja bih kao i svi sudionici „Hoda za život“ volio prije negoli glasam čuti kako bi se tu postavila moguća gradonačelnica Ožbolt.

Hoće li novčano podržavati program odlaska osnovnoškolskih đaka grada Zagreba u Kumrovec? Hoće li kao gradonačelnica grada Zagreba, dakle kao istaknuta politička persona u državi podržati kažnjavanje kaznom zatvora zbog pozdrava Za dom spremni? To pitanje nije izmislila ideologija koja zavađa ljudekako to marksistički gleda gospođa Ožbolt, nego je to pitanje danas na dnevnom redu. Ne smijemo znati što o tome mislite? Da li bi gradonačelnica Vesna Škare Ožbolt primjerice podržala uvođenje srpskog jezika i čirilice kao izbornog prodmeta u zagrebačke osnovne škole? Jeste li moguća gradonačelnice „Za život“ ili „ Za izbor“? Zašto nam ne želite reći što mislite o ovim pitanjima?

Postavlja se pitanje zbog čega bih glasovao za Vas ako ne smijem znati kako ćete se postaviti u tim pitanjima? To nisu teme koje su neprijatelji izmislili, to su životne teme koje je donio život i birači bi morali znati prije negoli glasuju kako će se prema tim i moru drugih tema postaviti svi kandidati pa i moguća zagrebačka gradonačelnica Vesna Škare Ožbolt.

Bježanje od tih tema, bježanje od pružanja odgovora biračima na ta pitanje, skrivanje od birača u tim temama vodi ravno u izborni debakl.Jer,ne postoji gora politička promiđba od poruke da kandidat skriva svoja ideološka uvjerenja i odbija danasodgovoriti na pitanja koja će se sutra naći na dnevnom redu. I zato kad trezvenije promislim gospođa Vesna Škare Ožbolt nam je zapravo dala sve odgovore koji nas zanimaju, napisao je Dujmović.

Tihomir Dujmović: ‘Skandal na Hrvatskom Katoličkom Radiju’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari