Connect with us

Vijesti

Duka o dnevno.hr-u: Prevršili su i najliberalnije shvaćenu mjeru ukusa i slobode izražavanja

Objavljeno

-

Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je urednike hrvatskih medija da spriječe objavu “fašistoidnih i uvredljivih tekstova”, kakvim smatra onaj koji je prije dva dana, pod naslovom “U zemlji katolika četiri glavna dužnosnika nisu krštena – Hrvatska je zemlja majmuna” autora Tvrtka Dolića, nedavno objavio portal dnevno.hr.

 HND u priopćenju navodi da autor u tekstu govori o očevim i majčinim rodoslovljima četvero visokih hrvatskih državnih dužnosnika – predsjednika Republike i Vlade te dvojice ministara – te zaključuje kako je “poželjan tip političara u RH nehrvat, bezvjernik i majmun”, kao i da “naši preci iliti primati ponovno preuzimaju primat u RH”.

 To su, kažu u strukovnoj novinarskoj udruzi, samo neka od rasističko-šovinističkih stajališta i uvreda koje je Dolić ispisao u tekstu.

  “Pritom nije toliko važno što su na meti glavni čelnici ove zemlje nego što su publicirani primitivno ispisani huškački stavovi koji jasno pozivaju na nacionalne i vjerske podjele i potiču mržnju. Dužnosnici koji vode zemlju, a koji Doliću nisu po volji izabrani su, naravno, na slobodnim, demokratskim izborima. Kako autor smatra da je njihovo rodoslovno korijenje ‘sumnjivo u elementarnoj sigurnosnoj provjeri’, sugerira zapravo kako se vlast ne bi trebala birati na izborima, nego znamo već kako”, ističu u HND-u.

 Upozoravaju kako je, nažalost, u hrvatskim medijima podosta neprofesionalnih i neetičkih tekstova ili novinarskih priloga, te da o mnogima od njih raspravlja i odlučuje Novinarsko vijeće časti HND-a.

 “Ovaj je tekst na dnevno.hr prevršio svaku pa i najliberalnije shvaćenu mjeru ukusa i slobode izražavanja i govori, osim o autoru objavljenog smeća, ujedno i o profilu urednika tog portala”, zaključuje u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

politikaplus

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari