Connect with us

Iz Svijeta

Đukanović: Branit ćemo Crnu Goru kojoj ponovo prijeti projekt velike Srbije i SPC

Objavljeno

-

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u srijedu kako će ostati na toj poziciji bez obzira na ishod parlamnetarnih izbora upozorivši istodobno kako njegovoj zemlji prijeti oživjeli projekt velike Srbije koji ponovo kao i 90-ih godina prošlog stoljeća otvoreno podupire i za kojega radi Srpska pravoslavna crkva (SPC).

“Imam čvrstu namjeru svoj mandat koristiti do kraja”, kazao je Đukanović u intervjuu za bosanskohercegovačku redakciju televizije N1.

Podsjetio je kako njegov predsjednički mandat traje još tri godine dodajući kako je njegova Demokratska partija socijalista (DPS) nakon parlamentarnih izbora ostala uvjerljivo najveća politička stranka u Crnoj Gori a ima ambicije to i ostati.

Potvrdio je kako će mandat za sastav nove vlade dati u zakonskom roku svakome onome tko mu donese potpise 41 zastupnika u nacionalnom parlamentu ali je upozorio i kako stoji iza izjave da će se svim sredstvima suprostaviti bilo kome tko pokuša ugroziti opstanak i slobodu Crne Gore usporedivši to sa odlukom da se 1941. podigne ustanak protiv fašističkih okupatora.

Za izglednog mandatara za sastav nove vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića kazao je kako on “bez sumnje predstavnik SPC-a u novoj parlamentarnoj većini a ta je crkva već 1989. godine došla s nakanom potiranja razlika između antifašista i suradnika fašista”.

“Mi smo ponosni na našu antifašističku borbu… Nismo dopustili nikome da ugrozi to što je naša identitetska vrijednost”, kazao je Đukanović.

Pojasnio je kako se to posebice odnosi na eventualne pokušaje da se u sklopu promjene vlasti ugrozi državni status Crne Gore.

“Protiv toga borit ćemo se svim sredstvima uključujući ona koja su koristili naši preci”, kazao je Đukanović aludirajući na svoju raniju izjavu da će se Crna Gora braniti i iz šume bude li to nužno.

Ocijenio je kako je temeljna ideja SPC-a “posrbljavanje Crne Gore” odnosno ukinuće njezinog građanskog ustroja.

“I dalje je riječ o agresivnom i nacionalističkom političkom djelovanju SPC”, kazao je Đukanović dodajući kako je uvjeren da će razvoj događaja jednom od lidera oporbe Dritanu Abazoviću i drugima pomoći da shvate opasnost projekta čijim su dijelom postali.

Na pitanje o novoj sintagmi “srpski svijet” koju počinju rabiti srbijanski dužnosnici Đukanović je odgovorio konstatacijom kako ga to podsjeća zbivanja iz 90-ih godina prošlog stoljeća i forsiranja politike velkodržavnih nacionalizama.

“To je eufemizam za ideju velike Srbije”, bio je jasan Đukanović dodajući kako je zabrinjavajuće to što takve sintagme izgovaraju osobe na važnim dužnostima poput srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina.

Crnogorski predsjednik je upozoprio kako je danas ponovo oživjela zamisao s početka ratova na području bivše Jugoslavije po kojoj multietičke države na Balkanu nisu moguće a sada se ta ideja “razigrava” rasparavama o mogućim “korekcijama” granica.

“Tada se željelo pokazati da je multietnička demokracija na Balkanu nemoguća pa treba formirati tri entčke homogene države, veliku Srbiju, veliku Hrvatsku i velliku Albaniju a umjesto toga dobilii smo veliku tragediju i 150 tisuća žrtava”, kazao je Đukanović.

Ocijenio je kako međunarodna zajednica danas kao i prije tri desetljeća sporo i neodlučno reagira što samo ohrabruje one koji se igraju sudbinama država i naroda.

“Ovo je satavni dio jedne antieuropske ofenzive koaj se vodi iz Moskve”, poručio je crnogorski predsjednik. (Hina)

Đukanović: ‘SPC je instrument velikosrpskoga nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu‘

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari