Connect with us

Iz Svijeta

Đukanović: Crna Gora na srpski nacionalizam mora odgovoriti europeizacijom

Objavljeno

on

Foto: EPA

Uzavrelom srpskom nacionalizmu koji se u Crnoj Gori mogao uočiti uoči parlamentarnih izbora 30. kolovoza mora se odgovoriti jakim europskim putem, kazao je u petak u Podgorici crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

„Ne možemo na jedan nacionalizmom odgovoriti drugim. Crna Gora ne može opstati u tom sukobu nacionalizama“, rekao je crnogorski predsjednik govoreći na desetom “To Be Secure” forumu (2BS), koji se bavi sigurnosnim pitanjima u regiji i Europi. On je pritom istaknuo kako odgovor na to može biti samo europeizacija zemlje.

Đukanović je kazao da je Srpska pravoslavna crkva uoči crnogorskih izbora obavila važan dio posla za “velikosrpski nacionalizam” i za Rusiju, te da SPC ugrožava suverenitet Crne Gore i građansku državu, kao izvođač “posrbljavanja” Crne Gore. U sva ta događanja umiješane su i ruske obavještajne agencije, ustvrdio je Đukanović.

Također je poručio NATO partnerima da će se, ako se ne zaštite euroatlantske vrijednosti, sve ono što je viđeno u Crnoj Gori, vidjeti na svim izborima u Europi i Americi. „Pretenciozno je misliti kako se Rusija koncentrirala na Crnu Goru. Njena meta su Europa i europske vrijednosti“, ocijenio je Đukanović.

Potpredsjednik crnogorske vlade zadužen za sigurnosnu politiku Dritan Abazović rekao je da je Crna Gora do 30. kolovoza bila jedina zemlja NATO-a koja nije promijenila vlast 30 godina.

On je kazao da će sve tri koalicije na vlasti poštovati postizborni sporazum koji su potpisali, a koji između ostalog predviđa nastavak europskog puta Crne Gore kao vanjskopolitički prioritet.

Abazović je najavio da će se novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić idućeg utorka u Bruxellesu susresti s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Američka veleposlanica u Podgorici Judy Reising Reinke je poručila da su korupcija i organizirani kriminal glavni izazov s kojim se Crna Gora mora suočiti u budućnosti. Navela da su potrebne konkretne reforme kako bi institucije funkcionirale kako treba, a tim reformama mora prethoditi politička volja. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari