Connect with us

Balkan

Đukanović: Crna Gora podržava ambiciju Kosova da dobije status kandidata

Objavljeno

-

Crna Gora razumije ambicije Kosova da postane članica Vijeća Europe i dobije status kandidata za EU, i to snažno podržavamo, rekao je u utorak predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon susreta s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu u Podgorici.

Đukanović je naglasio da Crna Gora s pažnjom prati sve što se događa u pregovorima Kosova i Srbije.

“Uvjereni smo da može doći do održivog sporazuma. S rješavanjem tog pitanja bitno bi bila riješena stabilnost ove regije”, rekao crnogorski predsjednik.

Osmani Sadriu je istaknula da samo jedna zemlja u regiji ne želi dobrosusjedske odnose, a to je, kako je rekla, Srbija.

“To je jedini izvor rizika za nestabilnosti. Strateški cilj EU je da sve ove zemlje postanu članice Unije jer se samo tako može ostvariti mir u regiji”, smatra predsjednica Kosova, dodajući da ruski predsjednik Vladimir Putin Crnu Goru i Kosovo zove projektima koji su privremeni.

“Crna Gora i Kosovo su suverene države i jasno posvećene putu ka članstvu u EU. Nastavit ćemo raditi s ciljem rješavanja pitanja naše bolne prošlosti. Nastavit ćemo putem mira i stabilnosti”, rekla je predsjednica Kosova.

Prema njenim riječima Crna Gora je pokazala jasnu podršku Kosovu na svim područjima do sada.

“Đukanovićeva podrška se posvjedočila mnogo puta do sada. Nemam dilemu da će se podrška Crne Gore nastaviti”, istaknula je Osmani Sadriu, koja boravi u dvodnevnom posjetu Podgorici.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Crnoj Gori ima nešto preko pet posto albanskog stanovništva. U crnogorskom parlamentu Albanci imaju dva zastupnika, a i ministar za ljudska i manjinska prava je Albanac.

Tehnički premijer Dritan Abazović također se izjašnjava kao Albanac i prvi je pripadnik manjinskih naroda na čelu crnogorske vlade. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari