Connect with us

Balkan

Đukanović i Milanović: Crna Gora je talac nezainteresiranosti EU-a

Objavljeno

on

Foto: Hina

Crna Gora talac je nezainteresiranosti europske politike, rekao je u četvrtak predsjednik Zoran Milanović tijekom posjeta crnogorskog kolege Mile Đukanovića koji je upozorio da geopolitički vakuum na Balkanu iskorištavaju zemlje poput Rusije koje se protive europskom sustavu vrijednosti.

“To što nema rata, to što hvala bogu nema krvi, nije razlog da ljude držimo taocima. A Crna gora je trenutno talac nezainteresiranosti, zgrčenosti, spazmičnosti europske politike”, rekao je hrvatski predsjednik na konferenciji za medije nakon susreta s Đukanovićem.

Milanović se pritom osvrnuo na napredak koji je Podgorica postigla u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, otvorila i posljednje poglavlje, ali u europskim krugovima nije nagrađena diferenciranjem od drugih država kandidatkinja zapadnog Balkana koje su daleko iza nje u tom procesu.

“Crna Gora zaslužuje preferencijalni tretman. U protivnom sama ideja pregovora nema smisla”, rekao je Milanović, pa dodao da je njegov zadatak “skretati pozornost” na tu činjenicu, kao i na nedavne etničke i vjerske tenzije u Hrvatskoj susjednoj zemlji.

Zapadne države “vide utjecaj stranih sila na svojim granicama, a ekvivalentno to ne vide u Crnoj Gori”, naglasio je Milanović.

Crnogorski predsjednik rekao je kako Podgoricu “pogađa deficit pažnje s najvažnijih europskih političkih adresa” koji je stvorio politički vakuum na Balkanu.

Zbog toga se na balkanskom prostoru “nastanjuju interesi drugih, zemalja koje nastupaju s vrijednosnih platformi suprotstavljenih Europi”, rekao je Đukanović.

“Danas Rusija na prostoru zapadnog Balkana ne djeluje toliko zbog zapadnog Balkana, koliko zbog rata kojeg vodi protiv europskog jedinstva I sustava vrijednosti”, kazao je crnogorski predsjednik.

“Suštinska poruka koju svakodnevno dobivamo direktno iz Moskve ili preko njenih satelita je da naš izbor za članstvom u NATO-u i Europskoj uniji nije dobar geopolitički izbor”.

Crna Gora članica je euroatlantskog saveza od 2017. godine.

Đukanović je istaknuo kako nema alternative europskoj i euroatlantskoj perspektivi zapadnog Balkana koja jedina može donijeti stabilnost tom prostoru.

Crnogorski predsjednik stigao je u dvodnevni posjet Hrvatskoj usred rasta političkih i etničkih podjela u njegovoj zemlji, samo dan nakon što su oporbene crnogorske stranke, predvođenje njegovom Demokratskom partijom socijalista (DPS), pozvale na formiranje prijelazne vlade koja će raspisati parlamentarne izbore, te desetak dana nakon prijepornog ustoličenja novog crnogorskog mitropolita SPC- na Cetinju, koje je popraćeno nasilnim prosvjedima.

Milanović je kazao kako je njegov poziv crnogorskom kolegi došao upravo zbog tih događaja, kako bi se dala podrška modernoj, građanskoj i otvorenoj Crnoj Gori.  (Hina)

Đukanović: ‘Srpski svijet’ umanjenica je za velikosrpsku politiku

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari