Pratite nas

Balkan

Đukanović potpisao zakon o slobodi vjeroispovijesti

Objavljeno

na

EPA/Hina

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović potpisao je u subotu zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen u petak u Skupštini Crne Gore glasovima vladajuće koalicije i oporbenog SDP-a, a kojemu se oštro protive prosrpska oporba i Srpska pravoslavna crkva.

Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti uskoro bi, prema informacijama iz Đukanovićevog kabineta, trebao biti objavljen u službenom listu Crne Gore i stupiti na snagu osam dana od objave.

Prijedlog zakona je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u koji u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pak smatra da je zakon paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u Crnoj Gori.

Usvajanju tog zakona u crnogorskoj skupštini prethodio je incident u kojem su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima te napadom na predsjednika parlamenta Ivana Brajovića pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhićeni a trojica zadržana u pritvoru.

Zastupnici Demokratskog fronta, Andrija Mandić, Milan Knežević i Milun Zogović, kojima je bilo određeno zadržavanje do 72 sata zbog kaznenog djela ‘napada na službenu osobu’ oslobođeni su iz pritvora nakon žalbi njihovih odvjetnika.

Odmah po izlasku iz pritvora organizirali su konferenciju za novinare s koje su pozvali predsjednika Crne Gore da ne potpisuje za njih sporni zakon jer je, kako je rekao Andrija Mandić, ‘usmjeren protiv pravoslavnog naroda, Srpske pravoslavne crkve, protiv svakog građanina Crne Gore i svake pravoslavne porodice’.

Milan Knežević je priopćio je kako su zastupnici DF-a na zahtjev mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori odustali od još radikalnijeg djelovanja u parlamentu, ali da sada od Amfilohija traži da predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića,’prokune i njega i njegovo potomstvo’.

‘Ja se možda nisam slagao kada je podržao Mila Đukanovića, možda se nisam slagao kada je držao opijelo živoj srpskoj Vladi, možda se nisam slagao kada je neke ljude nazivao izdajnicima, ali znam da je Milo Đukanović izdajnik, znam da je on kreator ovakvog zakona i da je ovdje i postojala volja za pregovorom, ali kada su njega konzultirali rečeno je da moraju večeras izglasati zakon po cijenu krvi i u parlamentu’, rekao je Knežević.

U subotu navečer crnogorski mediji bilježe veće prisustvo građana na službama u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Nakon jednog takvog skupa grupa građana na kratko je blokirala magistralni put Berane – Bijelo Polje, ali su jake policijske snage uz upotrebu suzavca  brzo razbile blokadu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Balkan

Stotine migranata probile kopnenu i morsku granicu Grčke

Objavljeno

na

Objavio

Stotine migranata koje se kreću prema Grčkoj, nakon što je Ankara objavila da neće zadržavati migrante, probile su grčko-tursku granicu u nedjelju i stigle na otok Lezbos te u kontinentalnu Grčku kod graničnog prijelaza Kastanies, dok se tisuće migranata okupilo na grčko-turskoj granici.

Čini se da je 220 migranata u tri čamca stiglo na egejski otok Lezbos, prenosi Reuters.

Skupina migranata je pregazila plitku rijeku kod graničnog prijelaza Kastanies i stigla u Grčku.

Interventna policija je u subotu suzavcem rastjerala stotine migranata koji su pokušavali ući u Grčku.

Ankara je objavila u petak da više neće zadržavati migrante koji pokušavaju doći u Europsku uniju, nakon ofenzive sirijske vojske na položaje pro-turskih pobunjenika u Idlibu, pogibije 33 turska vojnika i prema Erdoganu mlake reakcije NATO-a.

“Jučer je bilo 9.600 pokušaja prijelaza naše granice i sve smo uspješno riješili”, rekao je zamjenik ministra obrane Alkiviadis Stefanis za grčku televiziju Skai.

Međunarodna organizacija za migracije navodi da je na grčko-turskoj granici oko 13 tisuća ljudi.

Do kasno u subotu autobusi u turskim gradovima punjeni su migrantima, navodi ta organizacija.

Grčka vlada govori o orkestriranom napadu na svoje granice i optužuju Tursku za aktivno usmjeravanje migranata.

“Ne samo da ih ne zadržavaju, oni im pomažu”, rekao je Stefanis za Skai.

Bruxelles je poručio da podržava Grčku.

Grčka je bila ulazna europska zemlja za tisuće migranata 2015. i 2016., a već je preko 40 tisuća migranata smješteno na egejskim otocima gdje žive u prenapučenim kampovima i teškim uvjetima.

Prošloga tjedna mještani otoka Lezbosa sukobili su se s interventnom policijom.

Otočani tvrde da snose nesrazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova drugdje u Grčkoj.

Ministar migracija Notis Mittarachi rekao je za grčku televiziju Ant1 da Grci ne žele “ovu navalu u našoj zemlji” te da Grčka nije zemlja u koju svatko može doći bez poštivanja pravila.

Reutersovi svjedoci vidjeli su manje grupe migranata kako hodaju poljima kod grčkog grada Orestiada, udaljenog oko 6 kilometara od granice.

Četiri Afganistanca su navodno zapalila logorsku vatru.

“Želimo mjesto gdje možemo ostati, hranu i toplinu”, rekla je dvadesetšestogodišnja Najibe Rezaji iz Afganistana.

Grčka policija i vojska uhićuju osobe koje pokušaju preći granicu.

“Svi su oni Afganistanci, a ne Sirijci”, rekao je jedan vojnik.

“Jesu li to Sirijci o kojima je Erdogan pričao”, dodao je, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Balkan

Plenković o mogućem migrantskom valu iz Turske: savjetujemo se s EU-om i NATO-om

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija

Hrvatska se savjetuje s partnerima iz EU-a i NATO saveza oko potencijalnog novog migrantskog vala, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio da je Turska migrantima otvorila granice prema Europi.

“Sinoć sam se čuo s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koji danas putuje u Tursku. Naravno da su Grčka i Bugarska trenutno najviše angažirane da kontroliraju svoje granice prema toj zemlji”, rekao je Plenković u Makarskoj, potvrdivši kako je kriza kod Idliba generirala novi potencijalni izbjeglički val.

“Konzultiramo se sa svim kolegama unutar Europske unije i NATO saveza”, rekao je Plenković.

Erdogan je u subotu objavio kako je Turska otvorila vrata migrantima te da ih je 18 tisuća već na putu prema Europi.

EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka, potaknuvši političku krizu u Europi.

Plenković ocjenjuje kako su potrebni “prije svega političko-diplomatski napori prema predsjedniku Erdoganu da ne dođe do jednog ozbiljnijeg migracijskog vala prema Europi kroz istočnomediteransku i zapadnobalkansku rutu”.

Istaknuo je kako je Hrvatska dosad napravila velike napore da kontrolira vanjsku europsku granicu, “ne samo kroz pripremu za šengenski prostor”, nego i sa 6500 policajaca i 271 milijuna eura povučenih iz europskih fondova za “jačanje sposobnosti, tehničke opreme, termovizijskih kamera i svega onoga što policajci moraju imati”. (Hina)

Erdogan potvrdio da su migrantima otvorene granice prema Europi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari