Pratite nas

Iz Svijeta

Đukanović: Sva imovina koju je SPC stekla zakonito, neka joj je sretna. Oteto će opet biti vraćeno Crnoj Gori

Objavljeno

na

Đukanović najavio autokefalnu pravoslavnu crkvu Crnogoraca

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je kako je moguće da vlast u Crnoj Gori nakon obnove državne samostalnosti obnovi i crkvu koja bi postala autokefalna i priznata, nazivajući postupanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori “cirkusom”.

“Ponudili smo rješenje da postoji pravoslavna crkva koja će okupiti sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori. Ako SPC to odbija, bit će crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori. Ali onda ćemo mi stvarati crkvu nacionalnih Crnogoraca. Potrudit ćemo se da takva crkva bude autokefalna i priznata”, priopćio je Đukanović na konferenciji za medije povodom dvije godine od njegovog stupanja na funkciju predsjednika

Prosvjede SPC-a u Crnoj Gori povodom usvajanja zakona u slobodi vjeroispovijesti nazvao je “cirkusom”.

„SPC ne pripada pravo da njeni velikodostojnici predvode, kako kažu, pobunjeni narod. Dosta je bilo tog cirkusa. Morat će biti ono što im pripada: vjerska zajednica koja će biti dio društva i ni milimetar više od toga“, poručio je Đukanović.

Istaknuo je da nema dileme oko toga da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti otvorio mnoga pitanja, te da su neka isplivala na površinu.

Taj zakon, između ostaloga, regulira vlasništvo nad imovinom vjerskih zajednica i predviđa da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918. i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Đukanović je rekao da će ono što je oteto od crnogorske države u posljednjem stoljeću će biti vraćeno Crnoj Gori.

“Sva imovina koju je SPC stekla zakonito, neka joj je sretna. Oteto će opet biti vraćeno Crnoj Gori. Zakon je otvorio pitanje opstanka Crne Gore. Ambicija preko određenih strukutra da preuzmu sudbinu Crne Gore u svoje ruke. A to bi značio kraj i prinošenje Crne Gore na žrtvenik Srbije. Ne nudite nam okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana”, poručio je predsjednik Crne Gore.

On je naglasio da ocjene o crnogorskoj stabilnosti dolaze s najrelevantnijih političkih adresa gdje se govori da je Crna Gora sidro stabilnosti Balkana, te da je najveći demokratski projekt Europe nakon rušenja Berlinskog zida.

Đukanović je naglasio da je zastrašujuće nepovjerenje između Istoka i Zapada, te da se Crna Gora našla na vatrenoj liniji, ali su se njeni nacionalni interesi poklopiio s onima EU-a i NATO-a.

Podsjetio je da mu se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osobno obratio nazivajući ga “izdajnikom ruskih interesa.”

Đukanović je istaknuo da je iskustvo u borbi s pandemijom koronavirusa učvrstilo povjerenje građana u kvalitetu politike koja upravlja državom, najavivši parlamentarne izbore za jesen.

Milo Đukanović na vlast u Crnoj Gori došao je 1991. i od tada se vlast u državi nije mijenjala.

Đukanović je za gotovo 30 godina vlasti obavljao šest puta premijersku funkciju, a ovo mu je drugi put da je na funkciji predsjednika Crne Gore. (Hina)

Mitropolit Mihailo: Srbija i SPC nikada se nisu pomirili s tim da je Crna Gora postala nezavisna država

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump pozvao na povlačenje američkih trupa iz Afganistana

Objavljeno

na

Objavio

Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izjavio je u srijedu da njegova zemlja, nakon 19 godina, ne bi više trebala biti policija u Afganistanu, pozivajući na povlačenje američkih trupa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U Afganistanu djelujemo kao policijska snaga, a ne borbena snaga kakva jesmo. Nakon 19 godina, vrijeme je da oni sami održavaju red u vlastitoj državi“, objavio je Trump na Twitteru.

Napomenuo je da će Washington i dalje pomno nadzirati situaciju u Afganistanu, ali bez vojnog prisustva, najavljujući snažan povratak u tu zemlju u slučaju potrebe.

Donald Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je zaprijetio dodatnim reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža, dan nakon što je Twitter prvi put upozorio da korisnici provjere činjenice iz nekih njegovih tvitova.

Trump je, ne podastrijevši dokaze, u nekoliko ranojutarnjih postova ponovio svoje optužbe za političku pristranost tehnoloških platformi rekavši: “Republikanci osjećaju da platforme društvenih medija posve utišavaju glasove konzervativaca”.

“Snažno ćemo ih regulirati ili zatvoriti, prije nego što ikada dopustimo da se to dogodi”.

Dodao je: “Počnite se pošteno ponašati, ODMAH!!!”

Twitter je u utorak po prvi puta pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasovanje pokazale neistinitima.

Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru ustvrdivši da se ta tvrtka miješa u američke predsjedničke izbore. “Twitter u potpunosti guši SLOBODU GOVORA, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!”, napisao je Trump.

Plavim uskličnikom upozorava se korisnike da “provjere činjenice o dopisnom glasovanju” te ih se usmjerava na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trumpovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

“Trump iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasovanje dovesti do izbornih zlouporaba”, jedan je od naslova na vrhu stranice.

Američki predsjednik, koji ima 80 milijuna pratitelja na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tijekom dana ustvrdio da bi dopisno glasovanje bilo “u značajnoj mjeri nepošteno” te da bi rezultiralo “namještenim izborima”.

Twitter je potvrdio kako je to prvi puta da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a od kad je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika tvrtke vezana uz objavljivanje “obmanjujućih informacija”. (Hina)

Twitter prvi puta označio Trumpov tvit zbog ‘obmanjujućih’ informacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari