Pratite nas

Hrvatska

ĐURO GLOGOŠKI: ‘Šator odlazi iz Savske, završavamo prosvjed’!?

Objavljeno

na

Braniteljski šator u Savskoj 66 u roku nekoliko dana bi se mogao razmontirati, a prosvjed branitelja koji ondje zahtijevaju svoja prava od 20. listopada prošle godine trebao bi se okončati.

[ad id=”93788″]

Doznaje to ekskluzivno nacional.hr, a potvrda je stigla od čelnog čovjeka prosvjeda Đure Glogoškog, predsjednika Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine.

“Jučer smo na neuspjeloj konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora bili i mi, predstavnici hrvatskih branitelja. U takvoj situaciji, kad imamo hrvatske političare koji se ni oko čega ne mogu dogovoriti, pa niti kada su pitanju hrvatski državni inacionalni interesi, ne možemo očekivati ni da će razgovarati s nama”, istaknuo je Glogoški

“Istina je, polako krećemo u pripremu za odlazak. S obzirom na ovaj politički cirkus koji trenutno gledamo u Hrvatskoj, razmišljamo da napustimo prosvjed”, potvrdio je za nacional.hr Đuro Glogoški.

Razmontiravanje šatora trebalo bi se odigrati u sljedećih nekoliko dana, a javnost će o svemu biti detaljno obaviještena. Zašto su se na to odlučili baš sada, Đuro Glogoški objasnio je ovako:

“Jučer smo na neuspjeloj konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora bili i mi, predstavnici hrvatskih branitelja. U takvoj situaciji, kad imamo hrvatske političare koji se ni oko čega ne mogu dogovoriti, pa niti kada su pitanju hrvatski državni i nacionalni interesi, ne možemo očekivati ni da će razgovarati s nama”, istaknuo je Glogoški.

O mogućnosti da će branitelji u Savskoj prekinuti prosvjed, Nacional je pisao još u rujnu kada su iz njihovih redova prvi put plasirane informacije da će šator maknuti u trenutku kad se raspišu izbori. Iako su i oni sami tada potvrdili da o tome ozbiljno razgovaraju, šator je u Savskoj ipak dočekao izbore. No, interes medija za događanjima u Savskoj gotovo je potpuno splasnuo, a zadnji put se o njima pisalo kad
im je ministar branitelja Fred Matić nakratko isključio struju. Branitelji su tada tvrdili da je on to učinio kako bi im se osvetio zbog medijskih napisa o svom braniteljskom statusu.

“Milanović je očito nervozan zbog objave na portalima da su njegovi ministri Ante Kotromanović i Predrag Matić uvučeni u kriminal kroz krivotvorenje liječničke dokumentacije”, rekao je tada Glogoški, dok je Matić rekao kako je struju iskopčao zato jer je ponovno bio izazvan uvredama i prijetnjama prosvjednika koji više od godinu dana traže njegovu smjenu.

U fokusu javnosti branitelji su se također našli kad je tijekom predizborne kampanje premijer Zoran Milanović gostujući na Jabuka TV-u rekao da mu više od Glavaševih ‘crnokošuljaša’ odnosno od počasne garde HDSSB-a ‘srmdi šator u Savskoj’. Na to su branitelji reagirali otvorenim pismom u kojem su poručili:

“Iako ta izjava ponajviše govori o elitističkom predsjedniku vlade i njegovom kućnom odgoju, ona je samo nastavak dosadašnjih Milanovićevih omalovažavanja hrvatskih branitelja. Podsjetimo se, Domovinski rat Milanović nazvao je građanskim, Hrvatsku slučajnom državom, a branitelje niskoobrazovanom sirotinjom.

Mi, hrvatski branitelji i najteži invalidi Domovinskog rata, pokazali smo svoju hrabrost i dostojanstvo onda kada je bilo najpotrebnije. Danas imamo slobodnu i samostalnu Hrvatsku u kojoj Zoran Milanović može sjediti u premijerskoj fotelji i s visoka gledati na one čija mu je žrtva i hrabrost to omogućila. Konačno, pozivamo hrvatske branitelje Domovinskog rata da ne nasjedaju na provokacije Premijera na
odlasku jer su uvrede i izazivanje incidenata njegov jedini program.”

No, upravo je incident na Markovom trgu, kada su branitelji nakratko preselili prosvjed iz Savske pred sjedište Vlade, doveo do promjena raspoloženja javnosti i prema braniteljima i prema premijeru. Scene rušenja policijskih barikada, sukoba policije i branitelja te prijetnji plinskim bocama pojedinaca u Savskoj na kraju su išle u prilog aktualnom premijeru koji je započeo dijalog s braniteljima. Taj je dijalog brzo završio bez ikakvog rezultata. Zapelo je kad su branitelji trebali imenovati svoje predstavnike u posebno formirane radne skupine za pojedina pitanja.

Od samog početka u listopadu prošle godine, prosvjed je imao političke konotacije i povezivalo ga se najviše s HDZ-om. Branitelji su tvrdili da se oni samo bore za svoja prava, ali bilo je neosporno da su upravo oni doprinjeli pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Predsjednica im je svoju zahvalnost pokazala došavši odmah nakon proglašenja izbornih rezultata u Savsku 66. Isto tako,
jednog od vođa prosvjeda, Antu Deura, imenovala je svojim savjetnikom za branitelje. No, kasnije se počelo tvrditi da čak i iz Ureda predsjednice, a posebno iz HDZ-a, dolaze pritisci da se šator makne jer im je prosvjed koji im je u početku išao na ruku, na kraju počeo politički štetiti.

Branitelji u Savskoj ni tada nisu htjeli popustiti već su ostali ondje do kraja. Jesu li bili izmanipulirani, o tome će se vjerojatno još pisati analize.

nacional.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministar Beroš: Nema vremena za slavlje, još nije kraj epidemije

Objavljeno

na

Objavio

Gost Dnevnika N1 televizije bio je ministar zdravstva Vili Beroš

“Nema vremena za slavlje, moramo biti oprezni i dalje, ali brojke koje su se desile jučer i danas mogle bi pokazati da epidemija jenjava, ali i moramo biti oprezni. Svi govore i o drugom valu, a riječ o novoj bolesti i moramo biti oprezni i nastojati biti korak ispred”, komentirao je Vili Beroš dobre brojke oko broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Kaže da postoje striktno epidemiološki kriteriji oko proglašenja kraja epidemije. “Po broju zaraženih i aktivnih slučajeva smo ok, ali otvaramo se, dolaze turisti pa mislim da bi bilo prerano u ovom trenutku proglasiti kraj epidemije.”

Ističe da nijednu mjeru nisu donosli naprečac i sve su brižno balansirane i donesene su u pravom trenutku što pokazuju rezultati, kada je postignuta određena razina epidemiološke sigurnosti zbog svih segmenata života i gospodarstva morali smo početi postupno otpuštati mjere.

“Mislim da u tome nije bilo pogrešaka jer je u ovom trenutku epidemiološka situacija iznimno dobra. No jasno je da moramo biti jako oprezni i pratiti zbivanja u Hrvatskoj i izvan nje i biti u mogućnosti brzo se prilagoditi novim okolnistima.”

Na pitanje oko kritika da se sve otpušta zbog izbora kaže da nema odgovor zašto se epidemija događa u predizborno vrijeme, ali da u ovom trenutku epidemiološka slika dopušta održavanje izbornog procesa, no uvijek postoji opasnost da se ona promijeni.

Odgovorio je na pitanje i što mu je bilo najteže u tri mjeseca. “Najteže je bilo u početku kada nismo znali kojim će putem epidemija krenuti u Hrvatskoj, postojala je realna šansa da se dogodi Italija, preopterećenost zdravstvenog sustava i velik broj preminulih, to smo na sreću izbjegli i to je bila osobno moja najveća bojazan.”

Zdravstvena inspekcija neće objaviti nalaz oko Doma za starije u Splitu

Vezano uz Dom za starije u Splitu kaže da je zdravstvena inspekcija u funkcionirnaju zdravstvenog aspekta nije pronašla neka odstupanja u radu i  sa zdravstvenog aspekta nije bilo propusta.

“U ovom trenutku Općinsko državno odvjetništvo provodi izvide pa ćemo vidjeti. Stručne službe ministarstva u ovom trenutku nisu spremne dati izvješće jer su u tijeku izvidi ODO-a”, kaže i dodaje da je riječ o stvarima koje je već u nekoliko navrata iznio na pressicama.

Kada je riječ o povratku zdravstvenog sustava u “normalu” kaže da bolnice i dalje rade u posebnom modu koji je odredila epidemiološka struka. “Virus je i dalje oko nas i među nama, imamo 118 aktivnih bolesnika i moramo biti krajnje oprezni kod prijema u bolnicu da se ne dogodi da netko tko možda ni ne zna da ima virus uđe u bolnicu i nastane mikro žarište.”

Spreman za novi ministarski mandat, ne zna u kojoj će izbornoj jedinici biti na listi

Vezano za dugove bolnica kaže kako je jasno da je zdravstveni sustav funkcionirao u drugačijim okolnostima i mnoge usluge nisu pružene i u tom aspektu HZZO ima razloga ne isplatiti određene svote bolnicama.

Razgovori mogu riješiti najveći broj problema pa vjeruje da će se se riješiti u razgovorima ravnatelja bolnica i HZZO-a. Svjestan je financijskih poteškoća u zdravstvenom sustavu pa se nada da će u novom mandatu riješiti i te probleme, a već ima ideju i kako ih riješiti.

Oko izbornih lista kaže da je timski igrač i da predsjednik stranke i tijela stranke slažu liste pa se nada da će prepoznati njegov dosadašnji rad. U kojoj će izbornoj listi biti kaže da ne može komentirati jer još o tome nisu razgovarali.

Osobno se nada da će virus otići u povijest, a ako ne ode morat ćemo se naviknuti na novo normalno i suživot s virusom. Vezano za turiste kaže da moraju brzo reagirati ako dođe drugi val pa će određeni kapaciteti i dalje biti na raspolaganju, poglavito duž Jadrana. Ističe da je zdravstveni sustav pokazao i snagu i fleksibilnost.

Osobno vjeruje da u slučaju novog vala neće biti mjere koje su bile jer su puno naučili u prvom valu kako se virus širi, koja je klinička slika, a sada bi odgovorili na drugi način, no upozorava – ako bi epidemiološka situacija to tražila pribjegli bi i rigoroznim mjerama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

HGSS organizirao terenski obilazak Dinare, budućeg parka prirode

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u RH te zakonodavne inicijative za proglašenje Parka prirode “Dinara”, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) organizirala je u subotu terenski obilazak toga područja.

Usvajanjem Zakona o proglašenju Parka prirode „Dinara“ tobi područje trebalo postati 12. park prirode u Republici Hrvatskoj.

Budućim Parkom prirode „Dinara“ predviđa se zaštita površine od 63.052 hektara na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Zaštitit će se masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu, navodi se u priopćenju Minstarstva zaštite okoliša.

Tijekom obilaska, sudionici su se od Samara popeli na Sinjal (1831 metar), najviši vrh Republike Hrvatske, a također su obišli planinarsko sklonište „Zlatko Prgin“ i planinarski dom „Brezovac“.

U obilasku su sudjelovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić, alpinist i član HGSS-a Stipe Božić te predstavnici nevladinih organizacija.

“Aktualna Covid-19 kriza je pokazala da se rješenja doista nalaze u prirodi. Budućnost Hrvatske je u održivosti – okoliša, poljoprivrede i energetike. Jedino zajedničkim djelovanjem možemo izgraditi samodostatno i prosperitetno društvo kakvo Hrvatska zaslužuje.” rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Područje Dinare obitavalište je preko 1000 biljnih vrsta, od toga 75 nacionalnih endema, a poznato je preko 20 endemskih vrsta životinja. Dinarski krš je fenomen prepoznat na međunarodnoj razini koji obuhvaća puno šire područje, a upravo je po Dinari kao tipskom lokalitetu dobio ime. To je najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, s debljinom naslaga koja prelazi 8 kilometara te izrazito razvijenim krškim poljima koja objedinjavaju sve krške pojave. (Hina)

Andrija Matijaš Pauk izvukao je tenkove na Dinaru, na 1800 metara visine. To je šokiralo srpske oficire

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari