Connect with us

Hrvatska

ĐURO GLOGOŠKI: ‘Šator odlazi iz Savske, završavamo prosvjed’!?

Objavljeno

on

Braniteljski šator u Savskoj 66 u roku nekoliko dana bi se mogao razmontirati, a prosvjed branitelja koji ondje zahtijevaju svoja prava od 20. listopada prošle godine trebao bi se okončati.

[ad id=”93788″]

Doznaje to ekskluzivno nacional.hr, a potvrda je stigla od čelnog čovjeka prosvjeda Đure Glogoškog, predsjednika Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine.

“Jučer smo na neuspjeloj konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora bili i mi, predstavnici hrvatskih branitelja. U takvoj situaciji, kad imamo hrvatske političare koji se ni oko čega ne mogu dogovoriti, pa niti kada su pitanju hrvatski državni inacionalni interesi, ne možemo očekivati ni da će razgovarati s nama”, istaknuo je Glogoški

“Istina je, polako krećemo u pripremu za odlazak. S obzirom na ovaj politički cirkus koji trenutno gledamo u Hrvatskoj, razmišljamo da napustimo prosvjed”, potvrdio je za nacional.hr Đuro Glogoški.

Razmontiravanje šatora trebalo bi se odigrati u sljedećih nekoliko dana, a javnost će o svemu biti detaljno obaviještena. Zašto su se na to odlučili baš sada, Đuro Glogoški objasnio je ovako:

“Jučer smo na neuspjeloj konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora bili i mi, predstavnici hrvatskih branitelja. U takvoj situaciji, kad imamo hrvatske političare koji se ni oko čega ne mogu dogovoriti, pa niti kada su pitanju hrvatski državni i nacionalni interesi, ne možemo očekivati ni da će razgovarati s nama”, istaknuo je Glogoški.

O mogućnosti da će branitelji u Savskoj prekinuti prosvjed, Nacional je pisao još u rujnu kada su iz njihovih redova prvi put plasirane informacije da će šator maknuti u trenutku kad se raspišu izbori. Iako su i oni sami tada potvrdili da o tome ozbiljno razgovaraju, šator je u Savskoj ipak dočekao izbore. No, interes medija za događanjima u Savskoj gotovo je potpuno splasnuo, a zadnji put se o njima pisalo kad
im je ministar branitelja Fred Matić nakratko isključio struju. Branitelji su tada tvrdili da je on to učinio kako bi im se osvetio zbog medijskih napisa o svom braniteljskom statusu.

“Milanović je očito nervozan zbog objave na portalima da su njegovi ministri Ante Kotromanović i Predrag Matić uvučeni u kriminal kroz krivotvorenje liječničke dokumentacije”, rekao je tada Glogoški, dok je Matić rekao kako je struju iskopčao zato jer je ponovno bio izazvan uvredama i prijetnjama prosvjednika koji više od godinu dana traže njegovu smjenu.

U fokusu javnosti branitelji su se također našli kad je tijekom predizborne kampanje premijer Zoran Milanović gostujući na Jabuka TV-u rekao da mu više od Glavaševih ‘crnokošuljaša’ odnosno od počasne garde HDSSB-a ‘srmdi šator u Savskoj’. Na to su branitelji reagirali otvorenim pismom u kojem su poručili:

“Iako ta izjava ponajviše govori o elitističkom predsjedniku vlade i njegovom kućnom odgoju, ona je samo nastavak dosadašnjih Milanovićevih omalovažavanja hrvatskih branitelja. Podsjetimo se, Domovinski rat Milanović nazvao je građanskim, Hrvatsku slučajnom državom, a branitelje niskoobrazovanom sirotinjom.

Mi, hrvatski branitelji i najteži invalidi Domovinskog rata, pokazali smo svoju hrabrost i dostojanstvo onda kada je bilo najpotrebnije. Danas imamo slobodnu i samostalnu Hrvatsku u kojoj Zoran Milanović može sjediti u premijerskoj fotelji i s visoka gledati na one čija mu je žrtva i hrabrost to omogućila. Konačno, pozivamo hrvatske branitelje Domovinskog rata da ne nasjedaju na provokacije Premijera na
odlasku jer su uvrede i izazivanje incidenata njegov jedini program.”

No, upravo je incident na Markovom trgu, kada su branitelji nakratko preselili prosvjed iz Savske pred sjedište Vlade, doveo do promjena raspoloženja javnosti i prema braniteljima i prema premijeru. Scene rušenja policijskih barikada, sukoba policije i branitelja te prijetnji plinskim bocama pojedinaca u Savskoj na kraju su išle u prilog aktualnom premijeru koji je započeo dijalog s braniteljima. Taj je dijalog brzo završio bez ikakvog rezultata. Zapelo je kad su branitelji trebali imenovati svoje predstavnike u posebno formirane radne skupine za pojedina pitanja.

Od samog početka u listopadu prošle godine, prosvjed je imao političke konotacije i povezivalo ga se najviše s HDZ-om. Branitelji su tvrdili da se oni samo bore za svoja prava, ali bilo je neosporno da su upravo oni doprinjeli pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Predsjednica im je svoju zahvalnost pokazala došavši odmah nakon proglašenja izbornih rezultata u Savsku 66. Isto tako,
jednog od vođa prosvjeda, Antu Deura, imenovala je svojim savjetnikom za branitelje. No, kasnije se počelo tvrditi da čak i iz Ureda predsjednice, a posebno iz HDZ-a, dolaze pritisci da se šator makne jer im je prosvjed koji im je u početku išao na ruku, na kraju počeo politički štetiti.

Branitelji u Savskoj ni tada nisu htjeli popustiti već su ostali ondje do kraja. Jesu li bili izmanipulirani, o tome će se vjerojatno još pisati analize.

nacional.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari