Connect with us

Najave

Đuro Glogoški: Što će biti 30. svibnja, odlučit će hrvatski branitelji

Objavljeno

-

Na Braniteljskom radiju u emisiji Duh ratnika gostovao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i jedan od vođa prosvjeda u Savskoj koji traje 219. dan, piše Direktno.hr

Glogoški je rekao da unatoč svim nastojanjima da se braniteljima pomogne, s druge strane doživjeli su suprotno, odnosno napade na one u Savskoj koji mirno prosvjeduju.

Dodaje da Vlada ima svoje zaključke, a da ispada kako je to stav prema populaciji koja je dala najveći doprinos stvaranju ove države.

“Jasno je da nema volje Vlade i interesa da pomogne”, tvrdi Glogoški, u čemu pomaže i medijska blokada, pa se stalno propituje koji su braniteljski zahtjevi.

“Vlada radi na onome što je zacrtala, a to je da izjednači žrtvu i agresora”, tvrdi predsjednik Udruge 100% HRVI.

100posto.za.hrvatskuSpomenuo je i razdvojene mirovine, iz čega su izuzeti oficiri JNA, jer su, kako tvrdi ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, preuzeti sukcesijom.

“Odgovornost za sve imaju sve vlade, bez obzira iz koje političke opcije dolaze”, tvrdi Glogoški i dodaje da je od 2002. braniteljima i članovima njihovih obitelji mirovina sustavno smanjivana.

Istaknuo je slučaj ravnatelja škole koji je učenicima zabranio odlazak u Savsku.

“Došle su nam dvije gospođe koje su nam rekle da su nam trebali doći učenici srednje škole koji su išli u obilazak kulturnih spomenika. Unatoč suglasnosti svih roditelja, da djeca nakon što završe s obilaskom dođu u Savsku, ravnatelj je dan prije rekao da će, ako djeca odu u Savsku, pozvati policiju i dati otkaz”.

Tvrdi da nikome nije cilj izazvati nered, ako ne računamo antiprosvjednike, jer je braniteljima dosta rata.

Spomenuo je kako ministar branitelja Predrag Matić i njegov pomoćnik Bojan Glavašević preuzimaju zasluge za projekt veteranskih centara.

“To je projekt koji je pokrenula Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 2009. godine, tada smo imali podršku Vlade i svih nadležnih ministarstava. Hotel Krvavice koji je devastiran trebao je biti rehabilitacijski centar za potrebe vojske. Imali smo potporu Danske, Kanade i Njemačke koji su bili suglasni da centar koriste i njihovi vojni invalidi. S promjenom vlasti Kotromanović je obustavio taj projekt. Matić i Glavašević sada izlaze s tim projektom, ali u drugim mjestima”.

Voditelj emisije pitao ga je što će se dogoditi 30. svibnja do kada je Vladi dan rok za dijalog.

“Što će se dogoditi, to ćemo vidjeti, to će odlučiti hrvatski branitelji, ne Đuro Glogoški, ne Josip Klemm”.

Voditelj je Glogoškog podsjetio da je riječ o suboti, neradnom danu.

“Radi se o tome da je za našu Vladu mnogo neradnih dana, uskoro planiraju otići na godišnji odmor, vjerojatno im to odgovara zbog nas, da mogu mirno spavati. Mnogi branitelji i članovi ovog društva rade, i njima je pitanje kako će iskoristiti godišnji odmor. Bilo bi dobro da Vlada nema pravo na godišnji ili da ga se odreknu, što bi bio pokazatelj da imaju sluha za generacije koji dolaze, s obzirom na stanje u zemlji“.

30. svibnja u svakom slučaju će sudjelovati na proslavi Dana branitelja grada Zagreba, a očekuje da će s predsjednikom Vlade razgovarati do tog datuma i stvoriti “temelj za novu hrvatsku budućnost”.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari