Connect with us

Kultura

Đuro Vidmarović izabran za novog predsjednika Hrvatskog kulturnog vijeća

Objavljeno

on

U dvorani tribine grada Zagreba u subotu 14. ožujka 2015. godine održana je izborna skupština Hrvatskog kulturnog vijeća. Uvodno slovo imao je predsjednik Hrvoje Hitrec, koji je tu dužnost vršio devet godina, od početka osnivanja Hrvatskog kulturnog vijeća.

đuro vidmarović

Đuro Vidmarović

Hitrec je istaknuo i kako je kroz cijelo to razdoblje Hrvatsko kulturno vijeće djelovalo u posebno teškim uvjetima i u vremenu kad je na svim područjima života zatirano sve što je hrvatsko, a posebno u zadnje tri godine. Naglasio je kako je u tom teškom razdoblju Hrvatsko kulturno vijeće odigralo važnu ulogu u obrani hrvatske kulture i hrvatskog kulturnog naslijeđa.

Zahvalio se svim članovima na njihovom velikom trudu u zadnjih devet godina i u tom kontekstu naročito je skrenuo pozornost na izuzetno važnu ulogu koju portal Hrvatskog kulturnog vijeća ima u promicanju vrijednosti koje Vijeće zastupa. Hitrec je portal nazvao «dnevnim listom» Hrvatskog kulturnog vijeća. Naglasio je kako portal vrlo uspješno vode dr. Osor Barišić i Davor Dijanović.

U zaključku Hitrec je nazočne izvijestio kako je došlo vrijeme da se povuće s mjesta predsjednika, jer to, osim ostalog, nalažu i demokratski uzusi. Nazočni članovi posebno su toplo pozdravili govor jednog od najpoznatijih hrvatskih domoljubnih intelektualaca.

Tijekom skupštine dosta vremena je posvećeno raspravi u kojoj su bez puno sustezanja dotaknute brojne ključne teme koje danas teško opterećuju hrvatsko društvo.

U novi Upravni odbor izbrani su Osor Barišić, Ante Beljo, Hrvoje Hitrec, Mate Kovačević, Kuzma Kovačić, Miroslav Međimorec, Marija Peakić Mikuljan, Javor Novak i Đuro Vidmarović. Sukladno Statutu HKV-a, članovi Upravnog odbora zatim su izabrali predsjednika i dva potpredsjednika. Za predsjednika Upravog odbora izabran je hrvatski književnik i diplomat Đuro Vidmarović, a za zamjenika predsjednika Marija Peakić Mikuljan i Osor Barišić.

U njegovom govoru zahvale, Đuro Vidmarović pozvao je sve članove Hrvatskog kulturnog vijeća na još veći angažman u trenutcima kad u Hrvatskoj vlada apsolutizam i prijetnja nestanka Hrvatske. Posebno je upozorio na masovno iseljevanje mladih, što je nazvao za hrvatsku budućnost opasnim odlijevom mozgova. Apelirao je i na sve pojedince u hrvatskom društvu da se u većoj mjeri osobno angažiraju u obrani hrvatskih nacionalnih interesa, jer se pokazalo kako se po tom pitanju ne može puno očekivati od hrvatskih političara.

[ad id=”40551″]

Izvjestitelj mr.sc. Antun Babić

Član Hrvatskog kulturnog vijeća

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari