Connect with us

BiH

Dužnosnik WJC: Nijekanje genocida u Srebrenici poput nacističke propagande

Objavljeno

-

Jedan od čelnika Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft upozorio je u četvrtak da se vlasti bosanskih Srba koriste propagandom koja podsjeća na nacističku kako bi umanjile razmjera zločina tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, uključujući i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

U autorskom tekstu koji je u četvrtak objavljen na mrežnoj stranici Just security, Rosensaft, koji od 2019. obnaša dužnost izvršnog dopredsjednika najutjecajnije židovske organizacije na svijetu, oštro se obrušio na izvješće navodnog međunarodnog povjerenstva o Srebrenici kojega su osnovale i financirale vlasti entiteta Republika Srpska ne bi li tako dovele u pitanje činjenice potvrđene u brojnim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Tim je povjerenstvom predsjedao izraelski povjesničar Gideon Grief a glavni zaključak do kojega su došli članovi tog tijela je kako je u Srebrenici ubijeno znatno manje od osam tisuća Bošnjaka kako je to utvrđeno sudskim presudama te da je većina ubijena u borbama a tek manji dio strijeljan nakon zarobljavanja.

To je povjerenstvo na stajalištu kako zločini u Srebrenici ne mogu biti kvalificirani kao genocid jer je žrtava bilo razmjerno malo a i oni su počinjeni na ograničenom teritoriju dok su glavnim krivcima za ratna zvjerstva proglašeni Bošnjaci zbog navodne agresije na Srbe.

Za Rosensafta to je oživljavanje iste one logike kojom se nacistički ministar propagande Joseph Goebbels služio kako bi opravdao antisemitizam.

Rosensaft podsjeća kako je Greif poznat prije svega po “nevjerojatnom uveličavanju” broja žrava ustaškog logora Jasenovac te je stoga postao omiljenim likom među srpskim nacionalistima.

“Identificirano je 83.145 žrtava koje su ubijene u Jasenovcu ali je Greif je više puta povećavao broj žrtava na zaprepaštenje odgovornih povjesničara. Samo u 2019. godini naveo je brojku od ‘najmanje 800 tisuća’ pa ‘najmanje 700 tisuća’ kao da popis stvarnih ustaških žrtava nije dovoljno strašan”, napisao je Rosensaft.

Rosensaft ističe kako je posebno zgrožen povijesnim krivotvorinama o Srebrenici jer je i sam potomak dvoje preživjelih zatočenika nacističkih koncentracionih logora Auschwitz i Bergen-Belsen koji su sebi dali zadaću svjedočiti o stvarnim strahotama koje su tamo vidjeli.

Greifovo izvješće postalo je glavnim argumentom na kojega se pozivaju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovi suradnici kada tvrde kako u Srebrenci nije bilo genocida.

Pozivanjem na taj dokument pravdaju i svoje odbijanje da prihvate izmjene Kaznenog zakona BiH što ih je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko i kojima je omogućeno sankcioniranje svih onih koji niječu ratne zločine pa i genocid u Srebrenii.

“To (izvješće) je dokument koji zaslužuje da bude poslan na smetlište povijesti i korišten samo kako bi se ukazalo na moralne propuste pojedinaca, ‘korisnih idiota’ koji se upuštaju u nijekanje i iskrivljavanje genocida”, konstatirao je Rosensaft. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas