Dva dana prije napada na Jeleča u tunelu ugašene kamere

4

Novi napad na Oružane snage BiH, i to na Dan žalosti za dvojicom ubijenih vojnika u suludom terorističkom aktu u Sarajevu, dogodio se preksinoć oko 17.30 sati kada je ispred službene škode, u kojoj se vozio prvi čovjek vojske Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, bačena improvizirana eksplozivna naprava pri izlazu iz tunela u sjevernom mostarskom naselju Salakovac. Srećom, nitko nije ozlijeđen, a kako je na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare objasnio glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić, iako se sumnjalo da je riječ o novom teroru, tužiteljstvo je tu mogućnost odbacilo, piše Večernji list

[ad id=”68099″]

Nije klasično

Maja Čišić, dežurna tužiteljica HNŽ, rekla je da na generala Jeleča, inače rodom iz Usore, nije izvršen klasičan teroristički napad, niti je eksploziju izazvala bomba koja je u sebi sadržavala metal jer nisu pronađeni tragovi gelera. Najvjerojatnije se radilo o improviziranom “topovskom udaru” čija je detonacija zbog tunela odjeknula jače od uobičajenog, a čak je na asfaltu ostao manji krater i tragovi eksplozije.

Dok se istraga ne završi, ništa ne možemo tvrditi sa sigurnošću. Tragove smo poslali na vještačenje, kao i sporno vozilo. Nastojimo skupiti što više izjava mogućih očevidaca – rekla je tužiteljica Čišić, potvrđujući da su trojica ‘svjedoka’ nakon ispitivanja i negiranja krivnje puštena na slobodu.

Riječ je o trojici Mostaraca mlađe životne dobi. Vraćali su se iz Sarajeva gdje dvojica rade, a jedan studira. Jedan je Zlatko Humo djelatnik Obavještajno – sigurnosne agencije BiH (OSA), inače sin bivšeg šefa AID-a u Hercegovini i županijskog ministra gospodarstva Esada Hume. Druga dvojica su sinovi jednog uglednog mostarskog liječnika. Nakon detonacije, njih je generalov vozač ubrzo sustigao pa su zapisane registracijske oznake opel astre crvene boje i sve je prijavljeno u prvoj policijskoj postaji.

U pratnji vozača u petak sam se u uobičajeno vrijeme vraćao s posla. Išli smo prema Mostaru i po izlasku iz tunela Salakovac, baš kad sam na radiju tražio postaju za vijesti, dakle nekoliko minuta prije 17.30 sati, odjeknula je snažna eksplozija i ispred nas se stvorio oblak bijelog dima. U tom trenutku nikoga nisam vidio ispred ni iza nas, kao ni vozač. Tek kada smo prošli kroz oblak dima i dodali gas, nakon izlaska iz tunela, sustigli smo opel astru. Zapisao sam broj tog vozila i odvezli smo se do prve postaje kako bismo to prijavili – potvrdio je Jeleč. Službena škoda nije oštećena, a Jeleč kaže kako je prava sreća što naprava nije eksplodirala ispod, nego ispred vozila. U tom je slučaju, tvrdi, moglo doći do zapaljenja ili eksplodiranja, ali i gubljenja nadzora pri brzini.

Nije svejedno

Kako mi je rečeno, tu se radilo o nekakvoj improviziranoj napravi s eksplozivnim punjenjem koja u sebi nije imala metalnih dodataka, ali je na asfaltu ostavila trag. Vjerujte, nije mi bilo svejedno, posebno jer je to uslijedilo nakon ubojstva naših vojnika u Sarajevu i na dan njihova pokopa. Netko očigledno ne želi dobro ni vojsci ni našoj BiH i morat ćemo se bolje zaštititi – zaključuje Jeleč navodeći da je zatražio dodatnu zaštitu i sada ga danonoćno čuva vojna policija. Navodi kako ranije nije imao slična ili bilo kakva neugodna iskustva na putu. Inače, Večernji list neslužbeno doznaje da su dva dana ranije ugašene obližnje kamere. U svakom slučaju, stručnjaci sumnjaju da se radilo o organiziranom zastrašivanju ili još gorem aktu na prvog čovjeka vojske u BiH, odnosno da je sve pomno isplanirano, a da se o pukoj slučajnosti radi isto je kao omjer jedan naprema gotovo četiri mil., koliko je u BiH stanovnika.

facebook komentari

 • sui

  Tuziteljica ne moze ne znati kako za cin terorizma nisu potrebne smrtne psoljedice, ali “nalog” je nalog!

 • Agromentum

  Nije se njima nikad sviđalo kad im HVO zapovida.

 • sui

  Ccccc, nemojte tako :P, jer sad ce opet dezurni moralisti u RH, reci kako su to nasa “braca” i kako je izvor problema Tudjman i “pogresne” politike, oni su miroljubivi, a mi smo ih izazvali, cak smo i HRHB usudili se formirati.

 • vladajuci

  General je ovaj put prošao lišo, drugi put neće biti pogreške….