Connect with us

Hrvatska

Dva helikoptera Black Hawk stigla u Hrvatsku

Objavljeno

-

Video: Goran Resovac

Dva helikoptera UH-60M Black Hawk stigla su u Hrvatsku. U zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” helikoptere je dopremio američki vojni avion za strateški transport. Radi se o donaciji Sjedinjenih Američkih Država, a još dva takva helikoptera Hrvatska će kupiti i za njih izdvojiti do 100 milijuna dolara.

Helikopteri su isporučeni u standardnoj konfiguraciji Kopnene vojske SAD s hrvatskim oznakama. Ovime će se unaprijediti helikopterske sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Za let helikopterima Black Hawk u Minnesoti su se obučavala dvojica hrvatskih pilota, a obuku su prolazili i zrakoplovni tehničari za održavanje helikoptera.

Ministar obrane Banožić izjavio je prošle godine u srpnju, prilikom posjeta vojnog kampa Ripley u SAD-u, gdje se redovito obučavaju i hrvatski vojnici da je donacija Vlade SAD-a iz 2019. godine bila važna podrška hrvatskoj nacionalnoj politici kojoj je cilj prijelaz na opremu zapadnog podrijetla.

Helikopteri Black Hawk mogu se koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje te hitno zračno medicinsko prevoženje.

Vojna suradnja Hrvatske i američke savezne države Minnesote počela je prije 25 godina u sklopu programa “State Partnership”. U tom je razdoblju Nacionalna garda Minnesote postala jedan od najodanijih vojnih partnera Hrvatske vojske. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari