Connect with us

Herceg Bosna

Dvije škole pod jednim krovom mijenja jedna škola s dva programa

Objavljeno

-

MOSTAR – Jedino rješenje problema zvanog dvije škole pod jednim krovom u ovom trenutku je preustroj tih škola u jednu školu s dva programa. Zaključak je ovo s jučer održane sjednice Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti u Federaciji koji je upriličen u Mostaru.

ministri-obrazovanja

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić kaže kako je ova koordinacija jedan vid potpore ministru obrazovanja HNŽ-a Zlatku Hadžiomeroviću i školama u provedbi presude Vrhovnog suda FBiH prema kojoj dvije škole pod jednim krovom predstavljaju etničku segregaciju učenika, te da takva praksa mora biti ukinuta.

– Postoje problemi koji nisu vezani samo za županiju u provedbi ove presude. Ulogu u ovome trebaju imati i općinska vijeća jer su ona ta koja donose statute škola, kazao je Mašić. Raduje, kaže, spremnost županijskog ministarstva da se to pitanje riješi. Mašić naglašava da slični problemi postoje u cijeloj državi, što se pokazalo i na slučajevima škole u Konjević Polju i Vrbanjcima.

Model Gimnazije Mostar

– Možda kao prvi korak i rješenje u provedbi ove presude koja će evidentno biti faznog karaktera jest model Gimnazije u Mostaru, kazao je Mašić. Pojašnjavajući ovu ideju ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zlatko Hadžiomerović kaže kako taj model predviđa zajednički i mješoviti školski odbor, ravnatelja i zamjenika iz različitih naroda i ravnatelja i predsjednika školskog odbora iz različitih naroda.
– To je samo jedan od koraka koji su pozitivni i prihvatljivi u ovoj fazi, kazao je županijski ministar. Druga faza je eliminiranje svih oblika segregacije.
– Pojašnjava kao su općinska vijeća dužna prihvatiti statut škole koji predviđa mješovitu strukturu te da svi u društvu moraju vjerovati da će ovo pitanje postati društveni, a ne politički problem.
– Radilo bi se o programima na različitim jezicima i nema velike razlike, pojasnio je Hadžiomerović. Međutim, zakon ne predviđa promjene u vrijeme izvođenja nastave, ali se sve može pripremiti uz, kako kaže, malo dobre volje za početak nove školske godine.

Sustavno rješenje

Ahmet Salčin iz udruge “Vaša prava BiH” navodi kako u konačnici mora doći do jedinstvenog plana i programa u školama, ali isto tako ističe kako je to složen problem i dugotrajan proces. Salčin je istaknuo kako ima dosta dobrih primjera u BiH koji idu prema jedinstvenom planu i programu. Podsjetimo kako je Vrhovni sud FBiH nedavno donio presudu kojom se preinačava drugostupanjsko rješenje Županijskog suda u Mostaru te istodobno potvrđuje prvostupanjska presuda Općinskog suda u Mostaru iz 2012. godine u predmetu “Udruga ‘Vaša prava BiH’ Sarajevo protiv Hercegovačko-neretvanske županije”, odnosno Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a te osnovnih škola Stolac i Čapljina, koja jasno kaže da dvije škole pod jednim krovom predstavljaju etničku segregaciju učenika te da takva praksa mora biti ukinuta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari