Pratite nas

Herceg Bosna

Dvije škole pod jednim krovom mijenja jedna škola s dva programa

Objavljeno

na

MOSTAR – Jedino rješenje problema zvanog dvije škole pod jednim krovom u ovom trenutku je preustroj tih škola u jednu školu s dva programa. Zaključak je ovo s jučer održane sjednice Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti u Federaciji koji je upriličen u Mostaru.

ministri-obrazovanja

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić kaže kako je ova koordinacija jedan vid potpore ministru obrazovanja HNŽ-a Zlatku Hadžiomeroviću i školama u provedbi presude Vrhovnog suda FBiH prema kojoj dvije škole pod jednim krovom predstavljaju etničku segregaciju učenika, te da takva praksa mora biti ukinuta.

– Postoje problemi koji nisu vezani samo za županiju u provedbi ove presude. Ulogu u ovome trebaju imati i općinska vijeća jer su ona ta koja donose statute škola, kazao je Mašić. Raduje, kaže, spremnost županijskog ministarstva da se to pitanje riješi. Mašić naglašava da slični problemi postoje u cijeloj državi, što se pokazalo i na slučajevima škole u Konjević Polju i Vrbanjcima.

Model Gimnazije Mostar

– Možda kao prvi korak i rješenje u provedbi ove presude koja će evidentno biti faznog karaktera jest model Gimnazije u Mostaru, kazao je Mašić. Pojašnjavajući ovu ideju ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zlatko Hadžiomerović kaže kako taj model predviđa zajednički i mješoviti školski odbor, ravnatelja i zamjenika iz različitih naroda i ravnatelja i predsjednika školskog odbora iz različitih naroda.
– To je samo jedan od koraka koji su pozitivni i prihvatljivi u ovoj fazi, kazao je županijski ministar. Druga faza je eliminiranje svih oblika segregacije.
– Pojašnjava kao su općinska vijeća dužna prihvatiti statut škole koji predviđa mješovitu strukturu te da svi u društvu moraju vjerovati da će ovo pitanje postati društveni, a ne politički problem.
– Radilo bi se o programima na različitim jezicima i nema velike razlike, pojasnio je Hadžiomerović. Međutim, zakon ne predviđa promjene u vrijeme izvođenja nastave, ali se sve može pripremiti uz, kako kaže, malo dobre volje za početak nove školske godine.

Sustavno rješenje

Ahmet Salčin iz udruge “Vaša prava BiH” navodi kako u konačnici mora doći do jedinstvenog plana i programa u školama, ali isto tako ističe kako je to složen problem i dugotrajan proces. Salčin je istaknuo kako ima dosta dobrih primjera u BiH koji idu prema jedinstvenom planu i programu. Podsjetimo kako je Vrhovni sud FBiH nedavno donio presudu kojom se preinačava drugostupanjsko rješenje Županijskog suda u Mostaru te istodobno potvrđuje prvostupanjska presuda Općinskog suda u Mostaru iz 2012. godine u predmetu “Udruga ‘Vaša prava BiH’ Sarajevo protiv Hercegovačko-neretvanske županije”, odnosno Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a te osnovnih škola Stolac i Čapljina, koja jasno kaže da dvije škole pod jednim krovom predstavljaju etničku segregaciju učenika te da takva praksa mora biti ukinuta.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

Kamenjar.com

MUNJE

 

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari