Dvodnevno zasjedanje PIC-a: Rusija protiv učlanjenja BiH u NATO

2

Članice NATO-a unutar Upravnog odbora PIC-a i Japan su pozvali organe vlasti u BiH da uknjiže perspektivnu vojnu imovinu BiH prema zahtjevu javnog pravobranitelja BiH kao vlasništvo države BiH, u skladu sa Zakonom o obrani BiH i poštivajući u potpunosti odluku Ustavnog suda BiH, kao preduvjet za aktiviranje Akcijskog plana članstva u NATO-u – stoji u komunikeu PIC-a, objavljenom sinoć nakon dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora ovog tijela, kojeg čine politički direktori zemalja članica Vijeća za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik svojevrsni je izvršni organ PIC-a u zemlji koja je i 24 godine nakon rata još uvijek pod međunarodnim protektoratom

ohr– Mišljenje Ruske Federacije je da euroatlantske integracije nisu jedina perspektiva Bosne i Hercegovine, te stoga ne podržava ovaj paragraf, izjavio je na konferenciji za novinare visoki predstavnik Valentin Inzko, predstavljajući novinarima rezultate dvodnevnog zasijedanja Vijeća za provedbu mira (PIC).

Upitan je li ruska strana objasnila koja bi to druga perspektiva za BiH mogla biti, ako nisu euroatlantske integracije, Inzko je odgovori da to treba objasniti veleposlanstvo Rusije.

– Ovog puta smo imali konstruktivniji PIC nego u svibnju, kada ruska strana nije prihvatila cijeli sadržaj komunikea. Sada su se suzdržali samo od jednog stava u njemu, rekao je Inzko.

On je kazao da je PIC tijekom protekla dva dana razgovarao o stvarima koje se tiču budućnosti ove zemlje, a ne prošlosti.

Posebno je naglasio izuzetno tešku ekonomsku situaciju i upozorio da je vremena sve manje da bi se moglo uspješno djelovati i promijeniti situaciju nabolje.

– Strpljenje građana BiH skoro je na izmaku. Čak je 44 posto nezaposlenih, a od toga oko 60 posto mladih ljudi je na birioima rada. Barem je jedan račun blokiran kod 40.000 tvrtki. Procedure za izdavanje dozvola su prekomplicirane i predugo traju. Ovoj je državi potrebno jedno mjesto gdje će se sve završavati za registraciju tvrtki i investitori ne trebaju juriti od jednog do drugog državnog službenika kako bi dobili neki papir. Državni službenici moraju ići njima ususret. Za registraciju jedne tvrtke treba vam 37 dana, a neka se dozvola čeka cijelih 180 dana – upozorio je on.

Inzko je i naveo da je prosječna plaća 826 KM, a mirovina 352 KM.

Visoki predstavnik pozvao je i domaće vlasti da ubrzano odgovore na otklanjanje šteta od poplava.

– Međunarodna zajednica je brzo reagirala. Ali mi ne možemo sami pomoći. Treba nam domaći partner u BiH s kojim ćemo raditi na popravljanju oštećenja – naglasio je.

Odgovarajući na jedno od pitanja, Inzko je rekao da se u nekoliko slučaja dogodilo da OHR nije mogao raditi svoj posao na području RS. On nije precizirao koji su to slučajevi, ali je naglasio da je takva situacija dovela do toga da i PIC sada zahtijeva da se i OHR-u omogući nesmetarni rad na cijelom teritoriju BiH.

HMS/Kamenjar.com

>>Upravni odbor PIC-a pozvao na promijenu granica izbornih jedinica i donio još niz preporuka

facebook komentari

  • diablo

    Tko yebe Ruse i njihovo mišljenje!BiH će u NATO silom ili milom,sviđalo se to ”jednom” narodu ili ne!

  • Alan B’Stard

    Vijece za provedbu mira. Kako to smijesno zvuci