Pratite nas

BiH

DVOJBE REFORMI: Izbrisati Hrvat, Srbin i Bošnjak ili uvesti ‘ostale’!?

Objavljeno

na

Usporedno s radom Međuresorne radne skupine za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, vodeća hrvatska i bošnjačka politička stranka, HDZ BiH i SDA, nastavljaju usporedne razgovore o mogućim modelima izmjena ovoga zakona čije izmjene diktiraju i ustavnu reformu, piše Večernji list BiH.

[ad id=”93788″]

Ovi pregovori vode se u pravcu otklanjanja temeljnih političkih prijepora između Bošnjaka i Hrvata koji su u prošlosti dovodili do najtežih kriza u zemlji. I sam bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno je u Bruxellesu, a zatim i u javnim istupima, pojasnio kako u prvoj polovici godine treba riješiti ‘hrvatsko pitanje’ s obzirom na podređenu ulogu i položaj Hrvata.

Manjine Hrvati i Bošnjaci

Pri tome je pojasnio kako to podrazumijeva izmjenu Izbornog zakona koji se tiče izbora članova Predsjedništva BiH i popunjavanja Doma naroda FBiH, dok bi se paralelno s time rješavalo i ‘bošnjačko pitanje’ u Mostaru gdje su pripadnici ovoga naroda u manjinskom položaju u odnosu na Hrvate. Ovaj dogovor se pokušava provesti u paketu. Prije svega, ponovno se kroz provedbu presude “Sejdić-Finci” kani Hrvatima omogućiti popravljanje položaja kako više ne bi bili u situaciji da im brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH ili pak hrvatske izaslanike u domovima naroda Federacije BiH koji su pak ključni za kasniju uspostavu izvršne vlasti. Doznaje se kako za sada obje strane pokazuju otvorenost prema rješavanju krupnih prijepornih pitanja s vrlo konkretnim prijedlozima oko Izbornog zakona, no zajedno s time će se morati mijenjati i Ustavi države, odnosno Federacije BiH. 
A za takvu promjenu će trebati osigurati potporu dvije trećine zastupnika, najprije u Zastupničkom, a onda i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a zatim i u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Daytonski narodi i ostali

Naime, presuda “Sejdić-Finci” uz izmjenu Izbornog zakona BiH inzistira da se omogući jednako pravo sudjelovanja u predlaganju kandidata za izborni proces, neovisno o tome jesu li oni pripadnici konstitutivnih naroda ili manjina. Međutim, u presudi nije navedeno koji model treba koristiti za provedbu te presude, niti je istaknuto kako treba izbaciti sadašnji nacionalni prefiks u Ustavu da se biraju jedan Srbin iz RS-a, odnosno jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH. Kada bi se zadržala takva formulacija, onda bi se ‘ostali’ ili manjine uveli kao četvrti konstitutivni narod što su iz RS-a do sada apriori odbacivali kao prijedlog. Izbacivanje pak nacionalnog prefiksa također sa sobom nosi opasnost remećenja tronacionalne osnove za državu nastalu prema Daytonskom sporazumu.

Zoran Krešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Trojica muškaraca protjerana iz Slovenije zbog islamskog radikalizma vratila se u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ilustracija

Trojica muškaraca podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koje je Slovenija protjerala sa svog teritorija zbog njihovih veza s radikalnim islamizmom vratila su se u matičnu državu a policija u toj zemlji tek razmatra kakve će mjere prema njima poduzeti, objavio je u nedjelju sarajevski “Dnevni avaz”.

Braća Selvir (37) i Nelvir Duraković (40) te Selim Ljubijankić (39) živjeli su u Sloveniji i tamo radili kao vozači a protjerani su s obrazloženjem kako predstavljaju prijetnju sigurnosti države.

Svu trojicu sumnjiči se da su održavali veze s Bilalom Bosnićem, nekadašnjim vođom radikalnih islamista iz BiH osuđenim na sedam godina zatvora zbog regrutiranja boraca za terorističku organizaciju Islamsku državu (IS) a sumnja se i da su bili u kontaktu i s nekima od njih dok su boravili u Siriji.

Protjerani muškarci su se vratili na područje Bužima u sjeverozapadnoj Bosni gdje su ranije živjeli a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić kazao je kako policija još čeka službenu obavjesti iz Slovenije o razlozima izgona kako bi se odlučilo kakve korake poduzeti jer nije riječ o striktno o policijskim ovlastima.

“Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesa službi na razini država”, kazao je Šiljdedić.

Slovenski MUP odluku o izgonu trojice državljana BiH objavio je prošlog tjedna uz obrazloženje kako su prijetnja sigurnosti države no bez navođenja preciznijih informacija.

Mediji u toj zemlji su se pak pozvali na neimenovane izvore iz policije i obavještajne agencije SOVA koji tvrde kako je otkriveno da trojica muškaraca aktivno podupiru vjerski potaknut ekstremizam i terorizam, te da podupiru uporabu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari