Pratite nas

BiH

DVOJBE REFORMI: Izbrisati Hrvat, Srbin i Bošnjak ili uvesti ‘ostale’!?

Objavljeno

na

Usporedno s radom Međuresorne radne skupine za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, vodeća hrvatska i bošnjačka politička stranka, HDZ BiH i SDA, nastavljaju usporedne razgovore o mogućim modelima izmjena ovoga zakona čije izmjene diktiraju i ustavnu reformu, piše Večernji list BiH.

[ad id=”93788″]

Ovi pregovori vode se u pravcu otklanjanja temeljnih političkih prijepora između Bošnjaka i Hrvata koji su u prošlosti dovodili do najtežih kriza u zemlji. I sam bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno je u Bruxellesu, a zatim i u javnim istupima, pojasnio kako u prvoj polovici godine treba riješiti ‘hrvatsko pitanje’ s obzirom na podređenu ulogu i položaj Hrvata.

Manjine Hrvati i Bošnjaci

Pri tome je pojasnio kako to podrazumijeva izmjenu Izbornog zakona koji se tiče izbora članova Predsjedništva BiH i popunjavanja Doma naroda FBiH, dok bi se paralelno s time rješavalo i ‘bošnjačko pitanje’ u Mostaru gdje su pripadnici ovoga naroda u manjinskom položaju u odnosu na Hrvate. Ovaj dogovor se pokušava provesti u paketu. Prije svega, ponovno se kroz provedbu presude “Sejdić-Finci” kani Hrvatima omogućiti popravljanje položaja kako više ne bi bili u situaciji da im brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH ili pak hrvatske izaslanike u domovima naroda Federacije BiH koji su pak ključni za kasniju uspostavu izvršne vlasti. Doznaje se kako za sada obje strane pokazuju otvorenost prema rješavanju krupnih prijepornih pitanja s vrlo konkretnim prijedlozima oko Izbornog zakona, no zajedno s time će se morati mijenjati i Ustavi države, odnosno Federacije BiH. 
A za takvu promjenu će trebati osigurati potporu dvije trećine zastupnika, najprije u Zastupničkom, a onda i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a zatim i u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Daytonski narodi i ostali

Naime, presuda “Sejdić-Finci” uz izmjenu Izbornog zakona BiH inzistira da se omogući jednako pravo sudjelovanja u predlaganju kandidata za izborni proces, neovisno o tome jesu li oni pripadnici konstitutivnih naroda ili manjina. Međutim, u presudi nije navedeno koji model treba koristiti za provedbu te presude, niti je istaknuto kako treba izbaciti sadašnji nacionalni prefiks u Ustavu da se biraju jedan Srbin iz RS-a, odnosno jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH. Kada bi se zadržala takva formulacija, onda bi se ‘ostali’ ili manjine uveli kao četvrti konstitutivni narod što su iz RS-a do sada apriori odbacivali kao prijedlog. Izbacivanje pak nacionalnog prefiksa također sa sobom nosi opasnost remećenja tronacionalne osnove za državu nastalu prema Daytonskom sporazumu.

Zoran Krešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Politička kriza u BiH poprima nove razmjere

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Politička kriza u BiH poprima nove razmjere nakon što je postalo jasno da uspostava izvršne vlasti sve manje ovisi o dogovoru o tome tko će činiti parlamentarnu većinu, a sve više o različitim uvjetovanjima nekim krupnim političkim pitanjima. Zbog političkih ucjena, blokirano je formiranje vlasti i postavlja se pitanje tko će odgovarati za to.

Uz činjenicu da ne postoji parlamentarna većina na državnoj i federalnoj razini i da postoje pravne nedoumice koje bi zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona mogle zakočiti sam proces uspostave vlasti, sad se otvoreno postavljaju politički uvjeti i rade otvorene opstrukcije. Iz političkog Sarajeva stigla je jasna poruka da Vijeće ministara neće biti uspostavljeno prije nego što srpske stranke pristanu na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, odnosno aktivacije Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO savezu, poznatijeg kao MAPm piše Večernji List BiH

Srpska strana odgovorila je zaustavljanjem daljnje uspostave i rada Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jasno stavljajući do znanja da neće tolerirati situaciju u kojoj se u državnoj vlasti održavaju kadrovi propalog Saveza za promjene. Uvjetovanja se više se i ne kriju, što znači da ova šahovska partija može potrajati i da će se voditi vrlo otvoreno. Uvjetovanje se prenosi i na Predsjedništvo BiH koje se ionako nije proslavilo učinkom u prvih par mjeseci svog mandata. Blokade, uvjetovanja i opstrukcije prenose se lančano i prijete potpuno paralizirati državu. Dio zakonodavne vlasti na državnoj i federalnoj razini još nije uspostavljen, a o izvršnoj se govori samo u kontekstu spomenutih ucjena. Znalo se u povijesti daytonske BiH dogoditi da prva poslijeizborna godina prođe u nadmudrivanjima i pregovorima o uspostavi nove vlasti, ali čini se kako su sadašnje pozicije bošnjačke i srpske politike prilično zakovane na polaznim pozicijama.

Kao i mnogo puta do sada, ispaštat će država i njezini građani. U sjeni uvjetovanja oko imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara BiH ostao je problem Federacije BiH, gdje se čeka na uspostavu Doma naroda, kao formalnog preduvjeta za proces imenovanja izvršne vlasti. Nekoliko županija do sada izabralo je izaslanike sukladno odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koja je, pak, predmet osporavanja pred Ustavnim sudom. SIP je uputio požurnicu svim županijskim parlamentima koji do sada nisu dostavili liste kandidata za Dom naroda, ali cijela bi priča s popunom ovog doma mogla pasti u vodu ako Ustavni sud prihvati neku od upućenih žalbi.

No, čak i da se Dom naroda brzo popuni, a odluka SIP-a ne bude proglašena neustavnom po bilo kojoj osnovi, to ne jamči brzu uspostavu vlasti u Federaciji. Situaciju ovdje kompliciraju odnosi unutar bošnjačkog političkog spektra jer je jasno da je HDZ, odnosno koalicija oko HNS-a, nezaobilazan čimbenik pri sastavljanju federalne i državne vlasti. Tko će biti partner s bošnjačke strane i koliko će političkih subjekata sudjelovati u toj priči, u ovom trenutku vrlo je teško pretpostaviti.

Večernji List BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari