Dvoje poginulih, evakuirana zgrada policije nakon udara na teroriste: ‘Planirali su počiniti velike napade!’

0

U centru grada čuju se eksplozije, očevici tvrde da ih je bilo najmanje tri, a policija je zatvorila ulice oko zgrade u kojoj se operacija odvija. Dvije osobe poginule su u sklopu antiterorističke operacije na istoku Belgije, u gradu Verviersu, javlja Al Jazeera.

napad

Izvor iz gradonačelnikova ureda rekao je AFP-u kako je napad povezan s džihadistima”Izbjegnut je drugi Pariz”, citiraju mediji izjavu pravosudnog dužnosnika koji je komentirao događaje u Verviersu.

U centru grada čule su se eksplozije, očevici tvrde da ih je bilo najmanje tri, a policija je zatvorila ulice oko zgrade u kojoj se operacija odvija.

– Znamo da su dvije osobe poginule, a jedna je ozlijeđena – rekao je belgijski novinar Christoph Lamfalussy.

Operacija se zbiva u blizini željezničke stanice u gradu sa 56.000 stanovnika. Cijelo područje oko stanice je zatvoreno te se ne može doći do centra grada.

Teroristi su počeli pucati na policiju kad su policajci došli u raciju kuće u kojoj su teroristi boravili. To policijsko postupanje u belgijskom Verviersu bilo je dio koordinirane protuterorističke akcije u sedam država, javlja belgijski list Nieuwsblad. Jedino je u Belgiji od tih sedam država bilo žrtava.

Policija je nadzirala sumnjivce i krenula u napad na kuću gdje su boravili teroristi jer je procijenjeno da bi teroristi mogli danas izvesti napad. Belgijska TV postaja VTM Nieuws javlja da je riječ o džihadistima koji su planirali izvesti napad na policijsku postaju u Verviersu.

Gradsko vijeće Verviersa izvijestilo je oko 19 sati da je akcija gotova i da je situacija sada pod kontrolom. Belgijska federalna policija uhitila je jutros u zračnoj luci Zaventem i dvojicu džihadista koji su se vraćali iz Sirije i za koje je procijenjeno da dolaze izvesti terorističke akcije, javlja Nieuwsblad.

Ukupno desetak antiterorističkih racija provedeno je u Verviersu, Bruxellesu, Molenbeeku i Zaventemu, objavili su belgijski tužitelji koji vode istragu.

– Osumnjičeni su planirali počiniti velike terorističke napade po Belgiji – rekao je belgijski federalni tužitelj na konferenciji za novinare u Verviersu.

Nešto iza 20 sati zgrada federalne belgijske policije u Bruxellesu evakuirana je zbog prijetnje bombom. Povećan je oprez oko svih policijskih i pravosudnih objekata u Belgiji.

[ad id=”40551″]

facebook komentari