Connect with us

BiH

WIKILEAKS: Dvojica ‘mostarskih’ bombaša bila zatočena u Guantanamu

Objavljeno

-

Čak dvojica islamista, zatočenika američkog vojnog zatvora u Guantanamu, vlasti u BiH i Hrvatskoj sumnjičile su za napad u Mostaru auto-bombom 1997. godine koji se pokušao politički pripisati Hrvatima, ali su na kraju razotkriveni izvođači ovog terorističkoga čina.

Stigli kao “humanitarci”

Prema tajnim izvješćima američke vojske koje je objavio WikiLeaks, čak dvojica članova tzv. Alžirske skupine koji su izručeni vlastima BiH, jedan Alžirac i jedan Jemenac, koji se još uvijek nalazi na izdržavanju “kazne”, sudjelovali su u ratnim zbivanjima u BiH, ali i u brojnim terorističkim napadima i zlodjelima diljem svijeta, piše Večernji list

Oni su makar na ovaj način postali dostupni vlastima, za razliku od Ahmeda Zuhaira Handale koji je pod čudnim okolnostima nestao iz BiH. 
Alžirac Sabir Lahmar Manfud, čiji su drugi identiteti bili Saber Mahfouz Lahmar, Saber Mahfouth al-Ahmad, Shaykh al-Saber, Alžirac je koji se borio u postrojbi “El Mudžahid”, bio je pripadnik Alžirske terorističke skupine (GIA).

Lahmar Manfud je tijekom 1996. godine prihvatio poziciju unutar Visokog saudijskog povjereništva za pomoć (SHCR), nevladine organizacije s uredom u Mostaru.

Tijekom ovoga angažmana ovaj zatočenik iz Guantanama radio je zajedno sa zamjenikom direktora SHCR-a Fahd al-Zakarijem, čije je drugo ime Abu Faisal, direktorom Nasserom Saidom.

Nakon zatvaranja mostarskoga ureda, odlazi u Sarajevo, a zatim i Zenicu. Potkraj listopada 2001. godine bosanskohercegovačke vlasti uhitile se Lahmara, kao i nekolicinu drugih osumnjičenih da su uključeni u pripremu terorističkoga napada na američko Veleposlanstvo u Sarajevu.

Nakon što su se iscrpila zakonska ograničenja za njihovo zadržavanje te nakon što su ih vlasti u Alžiru odbile prihvatiti u svoje okrilje, bosanskohercegovačke vlasti predale su tzv. alžirsku šestorku pod američku nadležnost u siječnju 2002. godine.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=LreaspFAqNg” width=”760″ height=”460″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari