Pratite nas

BiH

Dvojica radikalnih islamista u BiH osuđeni za pripremanje terorističkih napada

Objavljeno

na

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je osudio dvojicu islamista na četiri odnosno dvije i pol godine zatvora zbog planiranja terorističkih napada 2018. na policiju državne i županijske, tuzlanske policije, izvijestio je portal Detektor koji prati procesuiranja pred državnim sudom.

Maksim Božić, pravoslavni Srbin koji je prešao na islam, i Edin Hastor, Bošnja musliman, obojica članovi ultrakozervativnog selefijskog pokreta, proglašeni su krivim za suradnju s neimenovanim osobama kako bi došli do oružja i eksplozivnih naprava.

Kako je sudac Anđelko Marijanović, Božić i Hastor su planirali i pripremali na području BiH teroristički napad, a njihova meta trebali su biti objekti državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, te zgrada MUP-a Tuzlanske županije.

“U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina Božić je sredinom lipnja 2017. zatražio od zaštićenog svjedoka A da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela.

U tu svrhu je u ožujku 2018. Hastor, znajući da Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanske županije, osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e”, naveo je Marijanović.

Zaštićeni svjedok A je svojim iskazom, kako je naveo sudac Marijanović, u cijelosti potvrdio namjeru Božića i Hastora da počine terorističke napade, a iskaz ovog svjedoka poklapa se s iskazima drugih svjedoka.
Uhićeni su u srpnju 2018., a policija je zaplijenila bombe, automatsko oružje, pancirke i drugu vojnu opremu.

Radikalni islamski selefijski pokret učvrstio se tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a zagovarali su ga strani borci koji su se dolazili boriti na strani bošnjačke Armije BiH.

Zajedno s njima iz zemalja arapskog zaljeva financiran je dolazak propovjednika koji su zagovarali selefijski oblik Islama. Prema ranijim procjenama sigurnosne agencije u BiH više tisuća njihovih pripadnika predstavlja sigurnosnu prijetnju.

(Hina)

 

El-Mudžahed – U BiH su došli nakon ratovanja u Afganistanu. Išli su u džihad po cijelom svijetu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik: Američka strana je pristrana spram Bošnjaka u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio je u subotu, nakon što je dobio upozorenje o novim sankcijama zbog blokade državnih institucija, američku administraciju za pristranost u korist bošnjačke strane u BiH i poručio da neće popustiti pred pritiscima .

“Pozivamo ih (SAD) da napuste slijepu potporu bošnjačkim političkim ciljevima, da se okane prijetnji i zastrašivanja, da konačno zauzmu objektivan pristup i suoče se s dubinom problema u BiH, kome su, svjesno ili nesvjesno, i sami kumovali”, rekao je Dodik u izjavi za entitetsku novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA). Po njegovim riječima srpska strana insistira na provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

Posebni predstavnik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je kako svi koji se budu priključili blokadi institucija BiH riskiraju sankcije SAD-a kakve su već nametnute srpskom lideru iz te zemlje Miloradu Dodiku, dok je američki veleposlanik u BiH Eric Gordon Nelson ovoga tjedna poručio Dodiku da je moguće proširenje sankcija.

Dodik je dodao kako se prijetnjama i smjenama srpskih dužnosnika neće moći disciplinirati njegov narod.

“Od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas kažnjeno je, smijenjeno, zatvoreno i disciplinirano više stotina Srba, i kao što vidite problem nije nestao. Nisu nestali ni Srbi ni Republika Srpska, kako su neki priželjkivali”, rekao je Dodik.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bariša Čolak: Strani suci su trebali otići prije pet godina kada im je istekao mandat

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanik u Domu naroda i bivši ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je za “Glas Srpske” da je davno prošlo vrijeme za odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, prenosi rtv-hb.com

– To je trebalo učiniti pet godina nakon što je istekao mandat prvim stranim sucima u Ustavnom sudu koje je imenovao Europski sud za ljudska prava uz konzultacije sa Predsjedništvom BiH.

Tako je propisano Ustavnom ove zemlje i BiH je trebala vršiti izbor sudaca Ustavnog suda na drugačiji način. To se nažalost nije dogodilo do danas što je porazno za BiH – rekao je Čolak komentirajući tekst prijedloga zakona koji SNSD namjerava uputiti u parlamentarnu proceduru uz podršku SNSD-a.

Posljedica izostanka reakcije prije pet godina je današnje stanje o kriza koja nikada nije bila veća. Za sada se ne nazire izlaz iz ove situacije. A nove izjave samo dodatno pogoršavaju ionako narušeno stanje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari