Connect with us

BiH

Džaferović i Komšić odbili prijedlog povjerenika Hahna o ustroju vlasti u BiH

Published

on

Dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su kompromisni prijedlog europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna da se sporni nacionalni godišnji program (ANP) reformi NATO-u dostavi nakon uspostave novog saziva vijeća ministara u kojem bi sudjelovala i stranka trećeg člana predsjedništva Milorada Dodika.

Povjerenik Europske unije za politiku europskog susjedstva i pregovora o proširenju predložio je posredovati u postizanju dogovora između članova Predsjedništva BiH Komšića, Džaferovića i Dodika kako bi se pokušalo odblokirati uspostava vlasti skoro 11 mjeseci nakon održanih izbora.

Hahn je u dokumentu od četiri točke predložio da se uspostavi novi saziv vijeća ministara BiH koji bi se obvezao izraditi modificirani ANP i dostaviti ga NATO-u. Takav prijedlog su odbili bošnjački član predsjedništva Džaferović i Komšić kojega su izabrali Bošnjaci.

U pismu kojega je Komšić napisao Hahnu, a kojega su objavili mediji u BiH, pozvao je povjerenika EU da nagovori srpskog člana državnog vrha Milorada Dodika kako bi promijenio mišljenje o prihvaćanju dokumenta godišnjeg nacionalnog programa (ANP) s NATO-om kao uvjetom za uspostavu novog saziva vijeća ministara.

“Gospodin Džaferović i ja (Komšić) smo suglasni da taj sastanak na koji pozivate članove Predsjedništva BiH ne bi smio biti još jedan od sastanaka u nizu koji ne bi rezultirao nastavkom euroatlantskog puta i sporazuma o formiranju vlasti u BiH”, napisao je Komšić europskom povjereniku Hahnu.

Mediji su naveli kako se Komšić i Džaferović neće odazvati tome sastanku u Bruxellesu.

Hahn je u prijedlogu od četiri točke još pozvao da novo vijeće ministara izradi akcijski plan za proces europskih integracija BiH nakon dostavljenog mišljenja Europske komisije, izradu nove agende socio-ekonomskih reformi te jačanje institucija BiH u upravljanju granicama i migracijama.

Tijekom dana Džaferović je u izjavi za medije međutim ponovno optužio Dodika kako je odgovoran za neuspostavu vlasti u BiH.

“Mi od 6. prosinca imamo izjave Dodika i politike koje predstavlja da neće poštovati zakone i da neće dostaviti ANP i to je glavni razlog zbog čega nemamo vlast u BiH. Ja sam zahvalan europskoj administraciji i povjereniku Johannesu Hahnu na pokušajima da se konačno u BiH uspostavi vlast na način da će se poštovati zakoni i ustav ove zemlje”, rekao je Džaferović uoči sjednice Glavnog odbora SDA održane u Sarajevu. (Hina)

 

HRS: Dva pitanja za ‘Hrvata’ Željka Komšića

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari