Connect with us

Džaferović odnio papire iz Razvojne banke: Iznio sam dokaze o Nikšićevom kriminalu

Objavljeno

-

Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH u sastavu Aid Berbić, Ružica Ćurković, Ivica Musić, Semir Fejzić, Amir Karalić, Ivica Knezović, Sejfo Ušanović održat će danas sjednicu u 10.30 sati na kojoj su, kako saznaje Dnevni avaz  smjenili direktora Banke Ramiza Džaferovića. Riječ je o političkom nalogu SDP i SDA.

ramiz djaferovicNadzorni odbor imenovao je na funkciji v.d. direktora dosadašnjeg Džaferovićevog zamjenika, Borislava Trlina.

Džaferović je u kratkom telefonskom razgovoru novinarima rekao da je izvještaj o nezakonitostima u Razvojnoj banci već proslijedio Federalnoj upravi policije i Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo.

Planirano je da se nakon sjednice NO i sam Džaferović obrati medijima..

Inače, u prostorijama Razvojne banke Federacije BiH kasno sinoć odvijala se prava drama. Dugogodišnji direktor te institucije Ramiz Džaferović načuo je da će ga Nadzorni odbor danas smijeniti, pa je svojim suradnicima naredio da iz Banke iznesu dokumentaciju.

Ekipa „Dnevnog avaza“ sinoć oko 23 sata bila je na licu mjesta, a zatekli su Džaferovićevog vozača i ostale suradnike kako iznose registratore dokumenata i odvoze ih automobilom.

Intervenirala i policija

Prije toga intervenirala je i policija, jer zaštitar Dragan Azinović nije dozvolio iznošenje bilo kakvih dokumenata. No, sve je brzo završeno, a sinoć je Azinović završio u Hitnoj pomoći, da bi nakon toga dobio i otkaz s posla.

– Nisam dozvolio iznošenje dokumenata. Nazvao me je direktor i rekao tko sam ja da zabranjujem iznošenje dokumentacije. Završio sam u Hitnoj i evo zbog toga dobio otkaz – rekao nam je Azinović.

Nedugo poslije toga Džaferović je u izjavi za „Avaz“ potvrdio da je iz Banke iznio obimnu dokumentaciju koja, kako tvrdi, dokazuje kriminal premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP).

– Ovo sve se zove pohod Nikšića u pljačku Banke, jer je trenutno na računu 92 milijuna KM. „Pretisu“ je dato 20 milijuna KM, a ni jedan projekt nije urađen, „Hidrogradnji“ pet milijuna maraka, 36 milijuna „Krivaji“, privatnim tvrtkama bliskim Nikšiću i drugima desetine milijuna…

Radi se o više od 70 milijuna KM teškom kriminalu. Posljednja dva mjeseca trpio sam ogromne pritiske. Iz Nikšićevog ureda stalno su me zvali, tražili su pet milijuna za privatnu tvrtku iz Tuzle i mnoge druge. Ove pritiske trpio sam od SDA 2012., a iz SDP-a 2014. godine, nema tu razlike – kazao je Džaferović.

Papiri će pokazati pljačku

Kako nam je rekao, dokumentaciju je uzeo, kada bude govorio o kriminalu i pljački Vlade FBiH i premijera, „da mi ne mogu reći laže“.

– Papiri će pokazati je li ova vlada štiti interes građana ili pljačka Banku. Imam dokaz da se radi o pljački Banke! Sutra (danas op.a.) nazvat ću Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, i predati mu dokaze, a proslijedit ću ih i tužiteljstvima. Dokumenti su izneseni da ih ne bi uništila nova uprava, koju će Nikšić, vjerojatno odmah imenovati.

Neka me smijene, ali samo po zakonu, to nije problem. Volim hodati čista obraza, nego da me policija vodi kao Kemu Čauševića – istakao je Džaferović.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u izjavi za Klix.ba oštro odbacio navode direktora Džaferovića koji je medijima kazao da je iz te banke “iznio dokaze o Nikšićevom kriminalu”, te da je ovo “pohod Nikšića u pljačku banke”.

“Sve tvrdnje Ramiza Džaferovića koje iznosi i koje će, bez sumnje, nastaviti iznositi u vezi s mojim navodnim postupcima prema njemu i Razvojnoj banci FBiH su laž i obmana na koje je Džaferović, nažalost, već navikao javnost.

Neka se ne brine za bilo kakvu dokumentaciju banke i ovim ga putem ohrabrujem da je što prije ustupi tužiteljstvu i policiji, da se slučajno ne bi izgubila ili da slučajno ne bi došlo do nestanka orginala, o čemu Džaferović ima itekakvog iskustva”, kazao je Nikšić.

Sve tvrdnje Ramiza Džaferovića koje iznosi i koje će, bez sumnje, nastaviti iznositi u vezi sa mojim navodnim postupcima prema njemu i Razvojnoj banci FBiH su laž i obmana na koje je Džaferović, nažalost, već navikao javnost.

lijanovic-niksic-vlada-fbihOvo je danas izjavio za Fenu federalni premijer Nermin Nikšić, odgovarajući na Džaferovićeve izjave u medijima da je iz Razvojne banke FBiH “iznio dokaze o Nikšićevom kriminalu”.

– Neka se ne brine za bilo kakvu dokumentaciju banke i ovim ga putem ohrabrujem da je što prije ustupi tužiteljstvu i policiji, da se slučajno ne bi izgubila ili da slučajno ne bi došlo do nestanka orginala, o čemu Džaferović ima itekakvog iskustva. Nisam očekivao da će pokazati barem malo dostojanstva i napustiti funkciju sa koje je davno trebao otići zbog isteka mandata, ali s ovim što radi i izjavljuje je definitno prešao granicu dobrog ukusa – poručio je Nikšić.

Istaknuo je da nikada nije krio da je kao premijer učinio sve što je bilo u njegovoj moći da sredstva Razvojne banke dođu do tvrtki poput Hidrogradnje, Krivaje, Konjuha, Pretisa, Terminala ili drugih državnih tvrtki koje su bačene na koljena upravo zbog toga što ranije vlasti nisu stvorile mogućnosti da im se odobravaju krediti Razvojne banke, koja valjda treba da služi i za financiranje ovakvih projekata.

– Na to sam bio i ostat ću ponosan. Drago mi je što će i radnici ovih tvrtki sada uvidjeti koliko je mukotrpno bilo doći do tih sredstava zbog raznih Džaferovića, ali je došlo vrijeme da oni odu i da prestane praksa privatizacije državnih institucija – rekao je Nermin Nikšić.

 /HMS/Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari