Pratite nas

Iz Svijeta

Džamija Al-Aqsa u Jeruzalemu zatvorena po prvi put nakon 1967. – palestinski predsjednik Abbas: “Ovo je objava rata!”

Objavljeno

na

Treće najsvetije mjesto islamskog i arapskog svijeta, džamija Al-Aqsa u Jeruzalemu zatvorena je za sve posjetitelje, prvi put nakon 1967. godine. Palestinski vođa Mahmoud Abbas prozvao je taj potez “Objavom rata”.

Mjesto na kojem se nalazi džamija, Brdo hrama, ujedno je i najsvetije židovsko mjesto, izraelske vlasti odlučile su do daljnjeg zatvoriti za sve posjetitelje. Nakon objave o zatvaranju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je velikom broju snaga sigurnosti da čuvaju lokaciju i brane prilaz posjetiteljima.

Palestinske vlasti brzo su odgovorile kako taj potez “Predstavlja opasan javni izazov koji će dovesti do rasta napetosti u već sada opasnoj situaciji”.

“Ova opasna eskalacija od strane Izraela je objava rata palestinskom narodu i njegovim svetim mjestima, podjednako kao i svim drugim arapskim i islamskim nacijama”, rekao je Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik Mahmouda Abbasa i dodao “Držimo izraelske vlasti odgovornima za eskalaciju nasilja koje je doseglo svoj vrhunac zatvaranjem džamije.”

“Zatvaranje džamije je jako opasno i iracionalno, a vodi prema destabilizaciji i jačanju napetosti, ne samo u Jeruzalemu, nego i u regiji”, rekao je Omar al-Kiswani, upravitelj džamije Al-Aqsa.

Do zatvaranja lokacije, podjednako štovane od strane Židova kao i od strane muslimana, došlo je nakon što je protuteroristička jedinica izraelske policije ubila Palestinca za kojeg se sumnjalo da je dan ranije pokušao ubiti židovskog desničarskog aktivista Yehudu Glicka. Glick, doseljenik iz SAD-a, zalagao se za obnavljanje i izgradnju svetog židovskog hrama na lokaciji na kojoj se danas nalazi džamija.

Nakon razmijene vatre između osumnjičenog, Mutaz Hijazija (32) i policije, izraelske snage sigurnosti su preplavile Stari grad i palestinske četvrti istočnog Jeruzalema, a dodatna pojačanja pozvana su iz Zapadne obale.

Kasnije je objavljeno kako je stradali prije dvije godine izašao iz izraelskog zatvora u kojem je služio 10-godišnju kaznu.

Porast nasilja u posljednjih nekoliko mjeseci centrirao se oko područja džamije, a iz policije javljaju kako su zatvorili pristup iz sigurnosnih razloga, te da će dozvoliti pristup vjernicima nakon ponoći.

“Odlučili smo otvoriti pristup lokaciji za sve vjernike”, rekao je glasnogovornik jeruzalemske policije, Luba Samri.

Palestinski vođa Abbas, upozorio je kako će njegova vlada tražiti međunarodne pravne mjere kojima bi se osudila izraelska agresija protiv jeruzalemske džamije. Optužio je izraelske naseljenike za napad na džamiju te pozvao da se Židovima zabrani pristup lokaciji.

Abbasove riječi odražavaju stavove predsjednika Hamasa, Khaleda Meshaala, koji je nedavno pozvao muslimane da brane džamiju nakon što su vlasti zabranile pristup Palestincima, dodatno je optužio Izrael da pokušava okupirati područje.

Do erupcije nasilja između Palestinaca i policije došlo je prije dva tjedna kada su izraelske vlasti ograničile pristup džamiji za sve Palestince mlađe od 50 godina.

Tom prilikom na ulazu u džamiju okupilo se otprilike 400 Palestinaca koji su prosvjedovali protiv te odluke. Neki su bacali kamenje na snage sigurnosti. Policija je uzvratila suzavcem i omamljujućim granatama, uhapsila nekoliko ljudi, dok ih je troje ranjeno u sukobu.

RT /The Guardian / Advance

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će se kandidirati kao nezavisni predsjednički kandidat

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat.

Putin (65) rekao je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka.

“Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo puno viču, a malo toga nude narodu”, istaknuo je Putin.

Čovjek koji je kao premijer i predsjednik na vlasti već gotovo dva desetljeća želio bi dobiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima 18. ožujka.

Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim poteškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom.

Prema posljednjim anketama, Putina podupire 80 posto građana pa se na izborima očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Tradicionalna konferencija za novinare pred kraj godine poznata je po tome što zna trajati tri i više sati.

Govoreći o prioritetima u budućnosti, Putin je nabrojao infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, visoku tehnologiju, povećanje produktivnosti rada i plaća.

“Političko okružje, kao i ono gospodarsko, mora biti kompetitivno. Težit ću tome da imamo uravnoteženi politički sustav”, rekao je.

Istaknuo je da zapadne sankcije zbog uloge Rusije u Ukrajini nisu jako utjecale na cijenu nafte, “ali ipak jesu”.

“Prevladali smo dva gospodarska šoka, oštar pad cijene energije i vanjska ograničenja ili tzv. sankcije”, naglasio je Putin.

“Naše gospodarstvo počelo se sve više oslanjati na domaću potražnju, što je ključno za ekonomiju”, dodao je. (HINA)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europarlamentarci o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU

Objavljeno

na

Objavio

Predstavnici Vijeća EU-a i Europske komisije te zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su izrazili zabrinutost širenjem mržnje u europskim društvima praćenim isticanjem nacističkih i fašističkih simbola, a zastupnici iz zemalja srednje i istočne Europe isticali su i pitanje komunističkog znakovlja.

Rasprava plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU održana je na inicijativu Ivana Jakovčića, IDS-ova europarlamentarca koji očekuje da se takva zabrana uskoro zakonski regulira na europskoj razini.

Jakovčić je uoči rasprave u razgovoru s hrvatskim novinarima u Strasbourgu obrazložio kako je inicijativa usmjerena na nacističke i fašističke simbole jer danas “objektivno nemamo neku veliku revitalizaciju” pobornika komunizma, ali zato “svjedočimo usponu ekstremne desnice u Europi”.

Njegova je inicijativa stoga usmjerena na simbole nacističke i fašističke ideologije koja je aktualnija prijetnja, objasnio je Jakovčić te dodao kako se osobno ne protivi i raspravi i o drugim totalitarnim sustavima, poput komunizma.

Šuica i Tomašić o komunizmu

Dubravka Šuica, (HDZ/EPP) je kazala da su za razliku od kolega iz zapadne Europe, u Hrvatskoj još svježa sjećanja na totalitarni režim koji nije bio ni fašistički ni nacistički, ali se itekako obračunavao s neistomišljenicima, pojedincima i skupinama koje je smatrao prijetnjom samome sebi.

“Novija povijest svijeta govori o milijunima smrti direktno ili indirektno povezanih upravo s komunističkim režimima i njihovi simboli jednako su neprihvatljivi u Europi 21. stoljeća kao i fašistički i nacistički”, kazala je Šuica.

“Naravno da se protivim svim totalitarističkim simbolima i sloganima. Stoga, žalim što u ovom naslovu današnje točke dnevnog reda, vi predlagatelji niste uključili i komunizam”, dodala je.

Poručila je da “ne postoji totalitarni režim koji zaslužuje biti amnestiran samo zato što pobjednici pišu povijest”.

“Europa, pa tako i europska Hrvatska s jednakom osudom trebaju gledati na sve režime koji su provodili ili provode diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, koji su odgovorni za političke progone, pojedinačna ili masovna ubojstva te represiju nad osnovnim pravima i slobodama”, zaključila je.

Ruža Tomašić, iz Europskih konzervativaca i reformatora (ECR), kazala je da “nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru i moramo učiniti sve kako bi građani u potpunosti postali svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina naslijeđa”.

“Isto treba učiniti i s komunističkim naslijeđem koje se nažalost nerijetko slavi i propagira u ovom Domu. Pod fašizmom i nacizmom pobijeno je 17 milijuna ljudi, a pod komunizmom 90 milijuna”, kazala je Tomašić.

Sličnog je mišljena i češki zastupnik Marek Jurek, (ECR), koji smatra da se ne radi “o iskrenoj raspravi” jer se u njoj ne govori i o srpu i čekiću.

Michaela Šojdrova, (EPP), izrazila je zabrinutost veličanjem nacizma i fašizma te pozvala na bolje obrazovanje mladih koji “nemaju iskustva s fašističkim i komunističkim ideologijama”.

Poljska zastupnica Roza Grafin von Thun Und Hohenstein, (EPP), kazala je da se radi o simbolima koji nas podsjećaju na noćne more tridesetih godina 20. stoljeća i na židovska geta, izrazivši razočaranje “što ih ponovo moramo gledati”.

“Pozivam na zabranu neonacističkih organizacija (…) Od riječi do djela je kratak put”, kazala je Hohenstein.

Stelios Kouloglou, iz Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), smatra da bi zabrana bila tek “simbolička gesta” te da se treba pozabaviti “renesansom tog fenomena”, tj. politikom strogih mjera štednje i socijalnom nepravdom zbog čega se potlačeni radnici okreću desnici.

Njegova kolegica, Talijanka Eleonora Forenza, traži potpunu zabranu spomenutih simbola, a na usporedbe svastike i srpa i čekića odgovara da je “Crvena armija ta koja je oslobodila Europu od nacizma i fašizma”.

Njemački nezavisni zastupnik Udo Voight smatra da “snažna demokracija prihvaćanjem zabrana pokazuje slabost”. “Zabrana stvara nove totalitarizme. Možete imati punu slobodu ili nikakvu”, kazao je Voight.

EP je u više navrata raspravljao o iskustvima Europe s ekstremističkim ideologijama, a 2005. su članice iz bivšeg komunističkog bloka nakon ulaska u EU odmah zatražile zabranu isticanja komunističkih simbola na europskoj razini, što nije prihvaćeno.

(Hina/Kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari