Pratite nas

Iz Svijeta

Džihadisti: Braćo, koljite kao ovce sve nemuslimane

Objavljeno

na

Islamist iz Rake na njemačkom je jeziku pozvao na pokolj svih ćafira (nemuslimana) diljem svijeta

Iako se crna zastava Islamske države vijori na zgradi u istočnom dijelu Kobanija, grad je još uvijek pod kontrolom kurdskih boraca, što je za Večernji list potvrdio i kurdski borac Abdullrahman Al-Omary koji se nalazi u Kobaniju.

– Istina je, zastava se vijori, ali grad još nije pao i mi odolijevamo žestokim napadima terorističke organizacije ISIL. Istočni dio grada pao je još prije dva dana, međutim, mi smo ovdje utvrdili svoje položaje i tuda neprijatelj neće proći, istaknuo je Al-Omary naglašujući kako su sinoć uspjeli neprijatelja potisnuti i vratiti ih izvan prve crte obrane grada.

– U borbama smo izgubili 19 boraca, dok je na strani neprijatelja poginulo pedesetak, napomenuo je Al-Omary.

Borci Islamske države žestoko napadaju južnu stranu brda Machta Nour, strateški jako važno mjesto zbog pogleda na grad. Dođe li do osvajanja tog brda, borci Islamske države nadzirali bi cijeli grad koji bi bio laka meta njihova topništva i snajperske vatre, piše Večernji.hr.  Napredovanje IS-a, koji pod svaku cijenu želi zauzeti grad Kobani, čime bi stvorili kompaktnu državu koja bi došla do same granice s Turskom, otežavaju zračni napadi međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Zapovjednik turske vojske posjetio je vojnike koji su raspoređeni duž sirijske granice s Kobanijem te tražio od novinara i svih civila da napuste taj dio. Analitičari smatraju kako je to nagovještaj da je Turska spremna ući u grad Kobani ako padne u ruke džihadista. NATO će stati uz Tursku ako je bude trebalo braniti od napada ISIL-a, rekao je danas Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a. – Turska treba znati da će NATO biti tu ako dođe do bilo kakvog prelijevanja, bilo kakvih napada na Tursku kao posljedice nasilja koje vidimo u Siriji – rekao je Stoltenberg.

– ISIL sada već kontrolira Mistenur, strateško uzvišenje u predgrađu, i grad bi uskoro mogao pasti u njihove ruke – rekao je kurdski dužnosnik Idriss Nassan.

Turski tenkovi u pripravnosti

Turski tenkovi u pripravnosti

Žestoka propaganda

I dok ISIL-ovi na terenu napreduju, ne miruje ni njihova propaganda, koja pokušava što više muslimana iz ostalih dijelova svijeta vrbovati da krenu u džihad.

– Drage braćo i sestre po vjeri, evo me u kalifatu Islamska država, u regiji Raka. Okupili smo se danas da koljemo ovce. I pozvao bih vas da koljete ćafire (nemuslimane) u Dar ul-Kufr (nemuslimanskim zemljama) – kazao je na njemačkom jeziku džihadist iz Rake, pozvavši preko videosnimke objavljene na internetu sve muslimane da se priključe kalifatu. Objava snimke došla je samo nekoliko dana nakon što su njemački mediji, pozivajući se na njemačku obavještajnu službu BND, objavili kako ISIL nastoji prokrijumčariti svoje članove u Europu. Naime, ISIL-ovci nastoje poslati grupe od četiri člana kao izbjeglice preko tursko-sirijske granice u zemlje zapadne Europe, među kojima i u Njemačku. Prema zapadnim obavještajnim izvorima, navedene osobe trebale su izvesti terorističke napade u europskim gradovima.

Također se ističe da teroristi nikada ne koriste aerodrome iz sigurnosnih razloga.S druge strane, britanski mediji otkrili su kako je Turska za puštanje 46 njihovih državljana, koji su bili zatočenici ISIL-a, zauzvrat pustili iz zatvora čak 180 boraca iz redova Islamske države, među njima i dva britanska državljanina, 18-godišnjeg Šahbaza Salomona i 26-godišnjeg Hišama Volkarda.

Šire se na Libanon

U međuvremenu, ISIL pokušava proširiti kalifat i na Libanon. Naime, nekoliko stotina pripadnika ISIL-a i Nustra fronte u nedjelju navečer krenulo je iz Sirije u ofenzivu na istok Libanona s namjerom da okupiraju to područje i pripoje ga kalifatu. Prije zaključenja ovog izdanja objavljeno je da je zapovjednik turske vojske posjetio vojnike koji su raspoređeni duž sirijske granice s Kobanijem te tražio od novinara i svih civila da napuste taj dio. Analitičari smatraju da je to nagovještaj da je Turska spremna ući u Kobane u slučaju da padne u ruke džihadista.

Mlada Kurdinja raznijela se bombom i ubila 10 džihadista

Dok traju žestoke borbe za grad Kobane, u kojem Kurdi čine sve kako mjesto ne bi palo u ruke džihadista, žena, pripadnica kurdske zajednice, izvela je samoubilački bombaški napad na džihadiste iz Islamske države u blizini pograničnog sirijskog grada Kobanea te ubila desetak džihadista koji su opkolili i pokušavaju zauzeti taj grad.

Inače, upravo su ženske kurdske postrojbe posebno omražene među islamistima koji vjeruju da, ako poginu od žene, ne mogu ući u raj. Upravo je zato ovaj udar “kurdske majke hrabrost” imao i velik propagandni učinak.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Vučić: Srbija jednako kao i Hrvatska kao jamac Daytona može govoriti o BiH, ali BiH ne može o Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je “staloženo” reagirao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

Vučić je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga na pitanje novinara komentirao je intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

“Uopće nisam reagirao burno, naprotiv reagirao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je riječ o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna riječ koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas”, rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podignuo temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

“S druge strane, izražava se osobna želja da dio teritorija Srbije pripada nekome drugom”, rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova  bosanskih Srba.

Iz Izetbegovićeva ureda naknadno je poslano  priopćenje u kojemu je optužena srbijanska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegova intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, rekli su u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine”.

Izetbegović je također izrazio nezadovoljstvo položajem Sandžaka, srbijanske regije naseljene Bošnjacima.

Na upit što je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istaknuo da bošnjački čelnik “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Daytonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz kuta jamaca Daytonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojega sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako netko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka s Federicom Mogherini sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari