Connect with us

Hrvatska

DZS će ovih dana ponovno izaći s podacima o vjerskoj strukturi

Objavljeno

-

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković, najavljuje glasnogovornik Vlade Marko Milić, uživo će objasniti kojom je metodologijom proveden Popis stanovništva te kako je došlo do nelogičnosti, piše u četvrtak Jutarnji list.

Nakon posljednjeg debakla s Popisom stanovništva koji se odnosi na podatke o vjerskoj strukturi građana, ravnateljici Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidiji Brković iz Vlade stižu čestitke na obavljenom poslu iz kojeg proizlazi da u mjestu s gotovo stopostotnim srpskim stanovništvom nema ni jednog pravoslavca.

“Vidim odgovornost ravnateljice za Popis koji je dobro proveden. Prvi put je bio digitalan i gotovo 50 posto ljudi se samopopisalo. Proveden je u dosad najtežim okolnostima pandemije koronavirusa, kada je bilo puno zaraženih, puno samoizolacija, izolacija i mjera. Dakle, treba pohvaliti rad DZS-a i popisivača. U idućim danima DZS će imati konferenciju za novinare i ponovno izaći s podacima o vjerskoj pripadnosti kako bi otklonili sve dileme da je tu nešto krivo”, kazao je glasnogovornik Vlade Marko Milić na N1 televiziji i uputio nas na tu izjavu kao odgovor na upite koje smo u povodu Popisa poslali Vladi.

Vlada, dakle, odbija kritike da je Popis napravljen traljavo, kao i obrada podataka. Problem je, kaže Milić, u novoj metodologiji, novom načinu obrade podataka, a grešaka nema. Logično ako se uzme da je Vlada postavila ravnateljicu, pa je za nju i odgovorna.

Lidija Brković je imenovana za ravnateljicu DZS-a na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 28. ožujka 2019., a istovremeno je razriješen dotadašnji ravnatelj Marko Krištof.

Čelna osoba Zavoda imenovana je bez procedure i javnog natječaja, što je, ukazuju poznavatelji regulative, suprotno uredbama EU. Vlada se, međutim, odlučila za “popravni” pa je u rujnu 2020. bio raspisan natječaj za glavnog ravnatelja DZS-a.

Javila su se četiri kandidata, od kojih jedan nije ispunjavao formalne uvjete pa je njih troje bilo pozvano na intervju koji je s kandidatima proveo državni tajnik Ministarstva pravosuđa. Jedna kandidatkinja nije došla, a Lidija Brković je dobila bolje ocjene od konkurenta pa ju je premijer Andrej Plenković 14. siječnja 2021. predložio Vladi koja ju je imenovala na mandat od pet godina, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma. (Hina)

Hitrec: Hrabro smo pali u demografskoj bitki za dom i domovinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari