Pratite nas

Gospodarstvo

DZS: Hrvatska među članicama EU s najnižim udjelom deficita u BDP-u

Objavljeno

na

Kao što je portal Kamenjar.com već ranije pisao ili bolje kazano najavio, danas je ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (DZS) Marko Krištof objavio kako je Hrvatska u 2016. ostvarila najniži deficit od 2002. godine, od kada se mjeri, kazavši kako to zahvaljuje rastu u svim gospodarskim sektorima, a ponajprije izvrsnoj turističkoj sezoni. 

Deficit hrvatskog državnog proračuna u 2016. godini iznosio je 2,7 milijardi kuna, što je rekordno niskih 0,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je javni dug pao na 84,2 posto BDP-a, izvijestili su u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS) i Eurostat.

“To je značajno smanjenje u odnosu na 2015. kada je deficit iznosio 11,346 milijardi kuna, odnosno 3,4 posto BDP-a, pri čemu smanjenje ukupno iznosi 8,5 milijardi kuna. Ono je uzrokovano rastom koji je zabilježen u svim sektorima gospodarstva, a ponajprije izvrsnom turističkom sezonom. Ovo je ujedno i najniže zabilježeni deficit otkad se mjeri, odnosno od 2002. godine kada smo po ovim načelima dužni dostavljati podatke Eurostatu”, kazao je Krištof na konferenciji za novinare.

Kako je napomenuo, drugu godinu zaredom zabilježen je i primarni suficit sektora opće države, pa je u 2016. godini iznosio od 2,5 posto BDP-a, odnosno 8,4 milijardi kuna.

Na povoljni deficit najznačanije je utjecalo povećanje svih vrsta poreznih prihoda, pri čemu su prednjačili porezi na proizvodnju i uvoz, koji su prikupljeni u iznosu od 69,6 milijardi kuna, što je rast od 5,9 posto.

Nadalje, tekući porezi na dohodak i bogatstvo prikupljeni su u iznosu od 21,7 milijardi kuna, što je rast od 8,1 posto, dok su kapitalni porezi u odnosu na godinu ranije porasli za 29,4 posto, odnosno na 14,1 milijun kuna.

Osim navedenog, utjecaj na smanjenje deficita imalo je i smanjenje kamatnih rashoda te manje značajna povećanja ostalih prihodnih kategorija, napominju iz DZS-a.

Prvi pad javnog duga nakon osam godina

Javni je dug, prema podacima DZS-a i Eurostata, u prosincu prošle godine pao na 289,07 milijardi kuna, ili 84,2 posto BDP-a, što je oko 500 milijuna kuna manje u odnosu na isti mjesec 2015., kada je iznosio 289,58 milijardi kuna ili 86,7 posto BDP-a.

Tako je lani javni dug pao za 2,5 postotnih bodova, što je njegov prvi pad nakon osam godina, a zahvaljuje se dobrim fiskalnim rezultatima i većem nego što se očekivalo rastu gospodarstva.

BDP je, naime, lani porastao 2,9 posto, što je najbrži rast gospodarstva od 2007. godine.

Kako je pojasnio ravnatelj DZS-a Krištof, pritom je najznačajniji utjecaj imalo smanjenje duga po kratkoročnim dužničkim vrijednosnim papirima koji su refinancirani s dugoročnim dužničkim vrijednosnim papirima, što je, kako je kazao, utjecalo na smanjenje otplata, ali i smanjenje ukupnog duga.

Kako je dodao, istovremeno je smanjen i dug lokalne države po svim kreditima i dužničkim vrijednosnim papirima.

Kako je istaknuo Krištof, ukupni prihodi opće države rasli su brže od rashoda te su iznosili 163,2 milijarde kuna, što je porast od 8,2 posto u odnosu na 2015. godinu. S druge strane, rashodi su iznosili 166 milijardi kuna, što je 2,3 posto više u odnosu na godinu ranije.

Smanjeni su, također, ukupni rashodi za kamate i oni u 2016. iznose 11,162 milijarde kuna, što je 763 milijuna kuna manje nego u 2015. godini.

Hrvatska među članicama EU s najnižim udjelom deficita u BDP-u

Hrvatska je po proračunskom deficitu za 2016. godinu od 0,8 posto BDP-a među EU zemljama s najnižim udjelom deficita u BDP-u, dok je po javnom dugu od 84,2 posto među 16 članica čiji dug premašuje 60 posto BDP-a, pokazuju podaci Eurostata.

Po podacima tog statističkog ureda, Hrvatska je, uz Irsku i Dansku, među članicama EU s najnižim udjelom deficita u BDP-u. Irska je u 2016. godini imala proračunski deficit od 0,6 posto BDP-a, a Danska od 0,9 posto BDP-a.

Četiri članice imale su deficite na razini tri posto BDP-a ili više, dok je većina ostalih zabilježila proračunski višak.

Hrvatska se s javnim dugom od 84,2 posto BDP-a lani našla među 16 članica čiji dug premašuje 60 posto BDP-a.

Najviše udjele duga u BDP-u imale su Grčka, 179 posto BDP-a, Italija 132,6 posto, Portugal 130,4 posto, Cipar 107,8 posto i Belgija 105,9 posto.

Krajem2016. najniže udjele duga u BDP-u imale su Estonija, 9,5 posto, Luksemburg 20 posto, Bugarska 29,5 posto, Češka, 37,2 posto, Rumunjska 37,6 i Danska 37,8 posto.

Lažu vam da se čuda ne događaju! Hrvatska ide dalje…

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Zdravko Marić: Hrvatska je zaslužila povećanje kreditnog rejtinga

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji ‘A sada Vlada’ gostovao je ministar financija Zdravko Marić.

Govoreći o Fitchovom boljem kreditnom rejtingu RH, ministar je istaknuo da je Vladin konačni cilj što raniji povratak u investicijski rejting i nastaviti će komunicirati i prema rejting agencijama i prema financijskoj industriji kako doma, tako i globalno. Dodao je da je najvažnije i dalje isporučivati dobre rezultate – i Fitch je u svojim izvješćima prepoznao gospodarske pokazatelje, makroekonomiju, gospodarski rast, posebno situaciju u javnim financijama – temeljem svega toga RH je zaslužila povećanje kreditnog rejtinga za jednu stepenicu.

U veljači i ožujku će svoje prognoze o rejtingu RH dati Moody’s i S&P, Marić kaže da čekamo njihovu objavu, za to vrijeme nastavljamo svojim ritmom i tempom.

Na stranim tržištima se već i vidi bolji rejting RH, Marić je rekao da tržišta idu i korak ispred kreditnih rejtinga agencija. Pojasnio je da cijena kamata koju plaćamo sastoji se od referentne kamatne stope i premije koju plaća svaka zemlja, a referentna kamatna stopa je već neko vrijeme na povijesnom minimumu.

Najave i očekivanja Europske centralne banke su da će krenuti postupno povećanje referentne kamatne stope, a to je okolnost na koju nitko ne može utjecati, ali mi možemo utjecati na premiju i to na način da činimo ovo što radimo – da se napravi fiskalna konsolidacija, da se smanji javni dug, provedu određene strukturne reforme, da se gospodarstvo oporavlja i raste. Sve su to pozitivni faktori i čimbenici koji utječu da ta premija bude čim niža, dodao je.

Marić je rekao da su očekivanja i za ovu godinu velika, zadovoljan je radom svoga tima koji posljednje 2 godine radi na javnom dugu jer je iskorak napravljen – svi su shvatili da plaćamo previsoke kamate i da ih moramo smanjivati. Treba raditi na rejtingu i biti proaktivan na tržištu, dodao je. Iako su predviđanja da će 2018. biti ‘mirnija’od 2017. u smislu ukupnih iznosa, no Marić kaže da ne želi ‘mirniju’ godinu, mi ćemo biti pristuni na tržištu.

Ministar je govorio o restrukturiranju autocesta, to je Vladin projekt za koji je zadužen ministar Oleg Butković. Kazao je da od ukupnog duga od oko 5 mlrd €, prva četvrtina je restrukturirana refinanciranjem međunarodnog tržišta, drugu i treću će restrukturirati na domaćem tržištu jer za to interes postoji, a razgovori su u poodmakloj fazi. Podsjetio je na činjenicu da smo prije nekoliko godina govorili o prodaji, koncesioniranju, monetizaciji autocesta, a danas imamo potpuno drugačiji model gdje RH upravlja stvarima i na adekvatan način prepoznaje vrijednost i važnost autocesta i cesta.

Smatra da je priča o HŽ-u već godinama teška, konzumira mnogo proračunskog novca, a rezultati iziskuju dodatne napore. Vjeruje da Vlada ima dovoljno snage i mogućnosti i tu napraviti iskorak.

Govoreći o Uljaniku, rekao je da je to izazov koji traje već više od 30 godina. Kada zbrojimo koliko se ulagalo i plaćalo, taj problem se opet otvara, mi smo kao Vlada odgovorni, a znamo da ne možemo od toga bježati. Moramo biti odgovorni i prema zaposlenicima i prema održavanju proizvodnje, a da smo sretni i zadovoljni, naravno da nismo, dodao je. Očekuje da će do kraja siječnja dobiti nekakav pravorijek da Vlada vidi kojim smjerom može ići.

Fitch povećao rejting Hrvatske na ‘BB+’ sa stabilnim izgledima

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Strani turisti iz gotovo 250 zemalja u Hrvatskoj u 2017. ostvarili 90 milijuna noćenja

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsku je u 2017. posjetilo 18,5 milijuna turista, koji su ostvarili 102 milijuna noćenja, što su porasti od 13 odnosno 12% u odnosu na 2016. godinu, a očekuje se da će i prihodi nadmašiti one iz 2016., izvijestio je na konferenciji za novinare ministar turizma Gari Cappelli.

Turistički rezultati u 2017., a posebno tijekom pred i posezone najbolji su pokazatelj kako se u kratkom razdoblju mogu napraviti ključni pozitivni iskoraci.

Upravo je zato naša intencija i u 2018. nastaviti s unapređenjima kako bismo RH daljnje pozicionirali kao cjelogodišnju destinaciju, a time omogućili konkurentnije poslovanje poduzetnika u turizmu, daljnje investicije, bolje uvjete za turističke djelatnike te dodatno potaknuli cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, kazao je ministar Cappelli.

Strani turisti ostvarili su 16,5 milijuna dolazaka (+14%) i 89,8 milijun noćenja (+12%), a poraste bilježe i domaći turisti koji su ostvarili 12 milijuna noćenja te rast od 14%. Najviše je noćenja ostvareno u Istri (28 mil. noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (19 mil. noćenja) te na Kvarneru (18,6 mil. noćenja). Slijede Zadarska županija (13,7 mil. noćenja), Dubrovačko-neretvanska županija sa 8,5 mil. noćenja, Šibensko-kninska sa 7,1 mil. noćenja, Ličko-senjska županija s 3,2 mil. noćenja te Zagreb s 2,3 mil. noćenja.

Na kontinentu je ostvareno 2 milijuna noćenja (+15%), a najviše noćenja je ostvareno u Karlovačkoj županiji (576.000 noćenja), Krapinsko-zagorskoj županiji (322.000 noćenja) te u Osječko-baranjskoj županiji (188.000 noćenja).

Tijekom dvanaest mjeseci najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (20,7 milijuna noćenja), Slovenije (10,1 milijuna noćenja), Austrije (7,6 milijuna noćenja), Poljske (6,3 milijuna noćenja) i Češke (5,4 milijuna noćenja). Izvan europskih zemalja, najviše noćenja su ostvarili gosti iz Sjedinjenih Američkih Država (1,4 milijuna noćenja), Australije (667 tisuća noćenja), Južne Koreje (533 tisuće noćenja), Kanade (415 tisuća noćenja) te Kine (237 tisuće noćenja).

Top destinacije po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag. Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (35 milijun noćenja), hotelima (25 milijuna noćenja) te kampovima (19 milijuna noćenja), dok je u nautičkom charteru tijekom dvanaest mjeseci ostvareno 3,2 milijuna noćenja, kazao je ministar.

Posebno je istaknuo ukupan turistički promet na otocima na kojima je ostvareno 25% ukupnih noćenja. Najviše ih je pritom bilo na otoku Krku, Pagu i Lošinju, što, ocjenjuje Cappelli, pokazuje da otoci itekako imaju što ponuditi.

Prihodi od turizma tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2017. u porastu su 9,8%. Cappelli je naglasio i veliki porast turističkog prometa u lanjskoj pred i posezoni od 17% u dolascima i 16% u noćenjima, što potvrđuje da Hrvatska nije samo ljetna destinacija nego da se s pravom može govoriti o turizmu tijekom cijele godine. To pokazuje i prvih 15 dana ove godine, kada je i zbog rukometa i europskog prvensta Hrvatska puna turista.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić naglasio je važnost zadržavanja pozitivnih trendova u ovoj godini. Hrvatska turistička zajednica će tijekom 2018. godine provoditi niz aktivnosti koje za cilj imaju još efikasniju promociju na različitim tržištima diljem svijeta, te unaprjeđenje suradnje s partnerima na stranim emitivnim tržištima. Pritom će naglasak biti na daljnjem proširenju programa i uvođenju novih aviolinija.

Siguran sam da će svoj nemjerljivi doprinos ponovno dati i hrvatski turistički sektor koji je svake godine sadržajno sve bogatiji i konkurentniji. Naime, Hrvatska je danas vrlo zanimljiva i popularna destinacija, kako za turiste, tako i za poslovne subjekte, a kako bi zadržali njihov interes moramo zadržati pozitivno ozračje i trendove rasta, zaključio je.

Hrvatska turistička ponuda, u ovoj godini, bit će predstavljena na 26 turističkih sajmova na kojima će nastupati Hrvatska turistička zajednica. Od tog broja, bit će realizirani nastupi na 9 specijaliziranih sajmova koji obuhvaćaju nautičku, kongresnu i kamping ponudu. S ciljem postizanja još boljih rezultata na pojedinim tržištima predviđeno je proširenje sadašnje mreže predstavništva s novim uredima u Kini – Šangaju, Južnoj Koreji – Seulu, SAD-u – Los Angelesu i Italiji – Rimu.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari